test
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 19:00 Sub > 9:00 - 15:00

info@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu zvučnika

Koliko para, toliko i muzike. Stvar je vrlo prosta, za dobar i kvalitetan zvuk potrebni su Vam dobri zvučnici. Pravi entuzijasti i ljubitelji kvalitetnog zvuka, provode dane i nedelje, čitajući o samim zvučnicima, istražuju, čitaju tuđa iskustva, dok ne budu sigurni da su se odlučili za pravi model. Ključ kupovine pravih zvučnika leži upravo u istraživanju. Ovaj vodič treba da Vam pomogne da do tog cilja i dođete.  Ukoliko ste Već počeli da istražujete više o samim zvučnicima, upoznali ste se sa određenom terminologijom koju ćemo koristiti u samom vodiču.

 

Za šta ćete ih koristiti?

Nema potrebe da kupujete ogromne zvučnike ili 5.1 sisteme kako bi dobili odličan zvuk. Zastanite na sekundu i razmislite o tome čemu će Vam koristiti. Da li je to za slušanje muzike, gledanje filmova ili čisto da imate nešto što će stajati na stolu.

  • Ukoliko samo želite da Vam nešto „svira“ u pozadini dok Vi završavate svoje obaveze nema potrebe da se izlažete izdatku i kupovini većih sistema i jakih zvučnika.
  • Ukoliko pak želite da malo aktivnije slušate muziku, odnosno da Vam je ipak stalo da ti zvučnici proizvode kvalitetniji zvuk, Vama predlažemo neke od sistema sa subwoofer-ima koji imaju kvalitetna kućišta.
  • Ukoliko želite da pojačate zvuk koji dobijate na Vašem televizoru ili jednostavno da Vaš media sistem obogatite kvalitetnijim zvukom, tu su 5.1 i 7.1 distemi koji gledanju filmova daju sasvim novu dimenziju kvalitetnim zvukom.

 

Prostor

Jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju je i sam prostor.

  • Veličina sobe - možda i prva stvar kada pričate sa nekim ko je upućeniji u problematiku, jeste „ A koliko je velika prostorija?“. Tu se uglavnom ne misli na to koliko jake zvučnike bi trebalo  da kupite, već kako će veličina sobe uticati na sam kvalitet zvuka. Ukoliko se radi o manjim prostorijama koje su ograđene zidovima sa svih strana nisu preporučljive za „velike zvučnike“. U takvom okruženju, zvuk zna da bude izobličen i da izgubi na kvalitetu.  Sa druge strane ukoliko je prostorija otvorenija, za takve zvučnike bi bila idealna. U takvim prostorijama, manji zvučnici ne mogu doći do izražaja.

 

  • Zvučnici u TV komodama – Ukoliko morate da postavite zvučnike unutar TV komoda, morate dobro razmisliti kakve zvučnike kupujete. U tom slučaju, izbegavajte zvičnike koji imaju jak bas, jer tada možete imati samo kontraefekat, gde će zvuk udarati o zidove komoda i rezultat neće biti baš najsjajniji. Ukoliko morate da kupite takve zvučnike, probajte se obezbedite sa zvučnikom koji prestaje da svira bas otprilike na 80Hz. Kada smo već kod ove teme, generalno gledajte da izbegavate postavljanje zvučnika u ovakve police.

 

  • Zvučnici u ćoškovima -  Postavljanje samostojećih zvučnika u ćoškove prostorija, može da bude izazov sam po sebi. U nekim situacijama može doći do poništavanja, odnosno ugušenja basa, koji možda ima i najveću prevagu kada se odlučujete za nove zvučnike.

 

  • Zidovi i pod – Koliko god da dobar zvuk izlazi iz samih zvučnika, velike i ravne površine su veliki neprijatelj samog zvuka. Ukoliko postoji ravna i glatka površina od koje zvuk može da se odbije, jednostavno će se promeniti i sam kvalitet zvuka koji čujemo. Jedan od testova, može da Vam bude i taj, da stanete na sredinu sobe, da tapšete i ako čujete previše eha ili zvonjavu, dobro razmislite da zvučnike postavite u neku drugu prostoriju ili da preuredite sobu kako bi imali kvalitetan zvuk. Nameštaj, zavese, tepisi mogu pomoći da sam zvuk nema prostora od koji može da se odbije i tada možete izvći maksimum iz Vaših zvučnika.

 

Specifikacija

 

Sada kada smo se upoznali sa stvarima na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine zvučnika, možemo se okrenuti specifikacijama samih zvučnika.

 

 footer