test
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 19:00 Sub > 9:00 - 15:00

info@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu šporeta

Pored cene i kvaliteta, postoji mnoštvo detalja na koje bi trebalo obratiti pažnju pre kupovine šporeta. Kakav bi šporet zadovoljio vaše potrebe? Gde planirate da postavite šporet, koje su odgovarajuće dimenzije, koje funkcije bi trebalo da podržava, koje su bitne tehničke karakteristike ...?

 

Na našem tržištu su u ponudi šporeti širine 50 i 60cm. Od dimezija šporeta zavisi i korisna zapremina rerne – kod šporeta širine od 50cm zapremina je 46l, 49l i 53l, dok kod uređaja širine 60cm iznosi 60l ili 65l.  

Ali, krenimo od početka...

 

Generalno šporete možemo podeliti u dve grupe :

 

1.Električni šporet

 

 •  Šporet sa klasičnim ringlama – tradicionalni modeli prisutni već dugi niz godina u domaćinstvima. Imaju 4 ringle – dve male i dve veće prečnika 145 i 180 mm, dok modeli širine 60cm mogu imati jednu veliku ringlu prečnika 220mm. Osnovna prednost ovih šporeta su niži troškovi popravke i zamene u slučajevima kada dođe do kvara. Sa druge strane, ringle su nezahvalne za čišćenje i održavanje i to se uglavnom navodi kao glavni nedostatak.

 

 • Šporet sa ravnom pločom – šporet glatke površine na kojoj su označene konture ringli. Postoje modeli kod kojih su ove konture crtane jedna unutar druge, uz mogućnost uključivanja manjeg ili većeg prečnika grejača, kao i ovalni produžetak ringle predviđen za pripremu hrane u posudama ovalnog oblika. Pojedini modeli imaju zonu grejanja koje obično postižu nižu temperaturu i služe da hrana ostane topla do serviranja. Ova topla zona može se nalaziti i u sredini ploče. 

Indikatori toplote pokazuju koja je ringla uključena. Kada se ringla isključi indikatori se ne gase automatski, već upozoravaju da je ringla vruća sve dok temperatura ringle ne padne ispod 60C.

Ako se odlučite za kupovinu šporeta sa ravnom pločom imajte na umu kakvo ćete posuđe koristiti.

 

Postoje dva tipa šporeta sa ravnom pločom: staklokeramički i indukcijski. Na staklokeramičke ploče možete staviti sve vrste šerpi, dok na indukcijske ide uglavnom posuđe novije generacije (namagnetisano). Veoma je važno da posuda ima ravno dno kao i isti prečnik kao i grejna površina (ringla) jer se tako najbolje prenosi energija na samu posudu i dobija na uštedi energije. Ukoliko posuda ne naleže pravilno na grejnu površinu u tački u kojoj se posuda naslanja na ringlu dolazi do isijavanja što vremenom može dovesti do pucanja ploče u tom delu.

Staklokeramičke ploče dolaze sa dva tipa grejača – Hi Light i standardni infracrveni. Hi-Light grejači troše manje električne energije i do 20% brže zagrevaju hranu.

Najznačajnija prednost ovih šporeta je u uštedi električne energije. Na primer, ako koristite najmanju brzu ringlu možete uštedeti i do 25% energije u odnosu na šporete sa klasičnim ringlama.

 

2.Kombinovani sporet  (plin –struja)

 

Najčešće imaju dve električne i dve plinske, mada su česti modeli i sa tri plinske ringle. Plinske ringle su pogodne jer imaju više mogućnosti pri odabiru prave temperature kuvanja, a zahvalne su i zbog izuzetno brzog zagrevanja. Preporučuje se da pri kupovini birate modele sa električnim paljenjem, jer kod njih ne postoji mogućnost curenja plina i dosta su lakši za rukovanje. Kod modela koji nemaju ovu opciju obično postoji mali prekidač koji se pritisne i tako pusti gas.

 

Pored samostojećih modela, a zavisno od kuhinjskog prostora u koji planirate staviti uređaj, vaš izbor mogu i biti i ugradni šporeti ili ugradne ploče i rerne.

 

Sledeća bitna stavka je izbor rerne. 

Najnovije rerne imaju brojne dodatne funkcije i automatske programe koji ih čine jednostavnim za rukovanje. Nove zdrave i inovativne funkcije kao što su „Dehidracija“ koja omogućava sušenje voća, povrća, začinskog bilja i mesa čak do pet nivoa unutar rerne, funkcija „Jogurt“ za pripremu zdravog i ukusnog jogurta, zatim dodatne funkcije kao što su odmrzavanje,brzo podgrevanje, narastanje testa, konzerviranje i slično, uštedeće i racionalizovati vaše vreme i novac.

 

Osnovna podela rerni:

 

 • Klasične rerne

Podrazumevaju pečenje na tradicionalan način pomoću donjeg i gornjeg grejača. Temperatura nije svuda jednaka , pa se u njima može spremati samo jedno jelo. Na primer, gornji grejač može poslužiti za dovršavanje jela koja bi trebalo imati hrskavu koricu, a donji grejač za pečenje peciva i keksa.

 

 • Ventilatorske (turbo) rerne

Pečenje se odvija pod uticajem toplog vazduha koji uz pomoć ventilatora ravnomerno kruži unutar rerne. Iako je temperatura nešto niža u odnosu na klasične rerne ona je ravnomerno raspoređena , pa je moguće spremati više jela odjednom na više nivoa.

 

 • Parne rerne

Koriste paru za termičku obradu hrane uz korišćenje minimalnih količina vode i masnoće što u potpunosti čuva hranljivu vrednost i prirodan ukus namrnica. I u njima je moguće spremati više jela bez mešanja ukusa i mirisa i idelane su za zdravo pripremanje hrane.

 

 • Kombinovane parne rerne

One su savremena kombinacija pare i vrućeg vazduha, koje objedinjuju sve prednosti dva različita tipa rerne i idealne su za pečenje svih vrsta namirnica, a posebno mesa, hleba i peciva koje ostaje sočno i meko iznutra, a hrskavo i dobro pečeno spolja.

 

Pametno čišćenje rerne

 

 • Pirolitičko čišćenje

Rerne koje se same čiste u stvari  postižu temperaturu od oko 500 stepeni i nama ostaje samo da obrišemo nečistoće koja ostaju  iza toga. Ovaj postupak se naziva piroliza i u toku procesa samočišćenja  troše oko 25% više energije, ali ukupna potrošnja energije ostaje ista jer ovakve rerne imaju bolju izolaciju, a nije zanemarljivo da je pri korišćenju čiste rerne toplota bolje iskoristiva. Preporučuju se modeli kod kojih postoji bravica na vratima , kako bi se onemogućilo prekidanje ovog postupka.

 

 • Katalitičko čišćenje

Katalitički samočisteći paneli pokrivaju zidove rerne i obloženi su specijalnim mikroporoznim emajlom koji postepeno upija i isparava kapi masnoće u toku rada.  Posebno su efikasni pri temperaturi od oko 200 stepeni, kada su masnoće prisutne u velikom broju. Ako se desi da nakon pečenja rerna ostane masna, može se ostaviti da radi na maksimalnoj temperaturi još jedan sat i nakon toga jednostavno obrisati vlažnom krpom.

Dakle, katalitičko čišćenje podrazumeva da se para odvodi ventilacijom van šporeta u toku pečenja. Ovaj način čišćenja nije besprekoran, ali ni rerna se neće zaprljati nakon jedne upotrebe.

Treba napomenuti da samočisteće panele ne bi trebalo tretirati abrazivnim sredstvima i agresivnim kiselinama. Dovoljno je da se redovno brišu vlažnom krpom da bi unutrašnjost rerne bila uvek čista.

 

 • Aqua-clean, Hydro-clean i slično

Ovaj način čišćenja podrazumeva da u posudu sipate manju količinu vode i sredstvo za čišćenje, pa uključite rernu na navedeni program. Usled podizanja temperature unutar rerne stvara se para koja razgrađuje masnoće, pa se prljavština lako briše.

 

Ukoliko se ipak odlučite za rernu bez pomenutih funkcija dajemo vam savet kako da je lako i jednostavno očistite. Sredstvo za čišćenje bez hemikalija u vidu paste možete napraviti sami. Potrebno je da pomešate vrelu vodu i sodu bikarbonu, a ukoliko se radi o jako zaprljanim površinama možete dodati so i nekoliko kašika sirćeta. Napravljenu pastu nanesite direktno na zaprljanu površinu i ostavite da odstoji neko vreme. Na kraju vlažnom krpom ili sunđerom jednostavno prebrišite rernu i ona će ponovo zablistati.

 

 

 

Na kraju pročitajte nekoliko saveta koji mogu biti od koristi pri korišćnju uređaja:

 • Frižider nemojte stavljati pored šporeta,jer zbog toplote može trpeti oštećenja u radu
 • Ostavite dovoljno prostora za pripremanje i odlaganje hrane i sa jedne i sa druge strane šporeta (po preporukama stručnjaka po 60cm sa svake strane)
 • Šećer može napraviti oštećenje na šporetu sa staklokeramičkom pločom. Kada se uključi ringla na kojoj je ostao šećer ili tečnost koja sadrži šećer i preko postavi posuda, posle izvesnog vremena dolazi do kristalizacije i trajnog oštećenja.
 • Nemojte koristiti posuđe manjeg prečnika od grejnog tela na šporetu sa staklokeramičkom pločom jer vremenom nastaju oštećenja. Posledica nije funkcionalni već estetski problem, jer usled isijavanja toplote stvara se krug, pa površina iznad ringle na tom grejnom telu može da promeni boju. Najčešće greške se dešavaju kada se koristi džezva a mahinalno uključuje najveća grejna površina.
 • Nikad ne stavljajte hladno posuđe na vrelu staklokeramičku ringlu kako ne bi došlo do pucanja zbog razlike u temperaturi.

 

 

 

 footer