test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00 Sub > 9:00 - 15:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu računara

Dobro došli u vodič za kupovinu desktop računara koji ima za cilj da Vam pomogne da napravite pravu odluku pri kupovini računara i da Vas upozna sa terminologijom koja se koristi.

Izbor pravog računara nije ni malo lak zadatak. Treba znati da uvek treba izbor započeti pitanjem: za koju namenu ćete ga najviše koristiti. Danas postoji veliki izbor računara, različitih veličina i oblika, od all in one personalnih računara do laptopova i ultrabookova. Svi oni sadrže mnoštvo različitih karakteristika i funkcija. Ako tome dodadmo i činjenicu da na tržištu postoji velika ponuda i veliki broj proizvođača koji se utrkuju za Vašu pažnju, dobijamo ogroman izbor iz koga je teško izdvojiti šta je najbolje za svakog kupca ponaosob.

U poslednjih nekoliko godina došlo je ogromnog napretka u tehnologiji gde su nove generacije kompjutera i do tri puta brže od kompjutera kupljenih pre svega par godina. To se uglavnom odnosi na znatno poboljšane grfičke mogućnosti i brzinu pokretanja različitih aplikacija. Ako je Vaš izbor personalni desktop (stoni) računar onda ste na pravom mestu. Bez obzira da li kupujete svoj prvi desktop računar ili jednostavno menjate svoj stari, ovaj vodič je napravljen da vam pomogne da izaberete najbolju moguću opciju prema Vašim potrebama.

 

Zašto odabrati desktop računar?

 

U ovom vodiču, desktop (stoni) računar se odnosi na unapred, već potpuno izgrađen računar koji se razlikuje od custom (uradi sam) kompjuterskog sistema. Takvi desktop računari su deo ponude proizvođača brendiranih računara. Samostalna izgradnja računara za mnoge ne predstavlja praktičan izbor jer spada u prilično tehnički proces i potrebno je više od opšteg znanja i informacija kako o kompjuterskom hardveru tako i o softveru. Unapred izgrađeni računari (gotove konfiguracije) su lakši izbor za one koji jednostavno žele da koriste računar, pa brendirani desktop računari predstavljaju jedinu razumnu opciju. Laptop računari jesu projektovani da budu više prenosivi nego desktop računari, međutim postoje mnoge aplikacije (programi) i scenarija koji ne zahtevaju toliku prenosivost, kao što je intenzivna upotreba računara kod kuće ili u kancelariji. Za ovakav tip upotrebe kod desktop računara dobićete daleko bolje performanse za uloženi novac i veću udobnost u radu. Tu su i aplikacije (programi) koje zahtevaju izuzetne performanse, van granica onoga što laptop računar može da isporuči, iako se ova sutuacija vremenom poboljšava. Ovo ponekad ostavlja desktop računar kao jedini izbor. Osim toga, desktop računari omogućavaju široku opciju nadogradnje što omogućava da maksimalno iskoristite Vašu investiciju u računar.

 

Izbor odgovarajućeg uređaja

 

Izbor odgovarajuće vrste računara je prva stvar koju treba da uradite. Danas na tržištu postoje razne opcije zavisno od toga da li Vam je potrebna moćna mašina za rad od kuće, kancelarijska konfiguracija za obavljanje osnovnih operacija, računar za zabavu i učenje, računar za moćne i zahtevne igre ili prosto računar koji će zauzimati najmanje prostora.

 

Tipovi desktop računara prema obliku

 

Desktop računari se veoma razlikuju od laptopova. Budući da su većina komponenti koje se koriste u desktop računarima standardizovane nema baš mnogo razlika u proizvodima koji zauzumaju isti tržišni segment od različitih proizvođača (naravno, ovo ne uključuje dizajn kućišta). Zapravo, Vi možete, prilično lako, izgraditi gotovo tačan duplikat drugog računara.

U suštini, postoje samo dve stavke, pored cene, koje treba razmotriti prilikom odabira desktop računara, a to su konfiguracija i dizajn odnosno izgled. Konfiguracija (hardver i softver) određuje funkcionalnost i performanse računara, a pošto je izgled subjektivna stvar mi se u ovom vodiču nećemo baviti time sem što ćemo Vam pomenuti oblike u kojima ih možete naći.

 

Celina koja u bukvalnom prevodu znači „sve u jednom“, odnosno računar koji čine kompjuter, monitor i zvučnici u jednom uređaju. Prednost ovih računara je u daleko manjem prostoru koji zauzimaju a nema ni mnogo kablova koji bi Vam smetali. Većina ovih računara ima ekrane osetljive na dodir. Oni su idealni za gledanje filmova i za grafičke radove na računaru zahvaljujući njihovim velikim i visoko kvalitetnim ekranima.

 

Nastali su kao odgovor na vreme sve manjih spravica koje Vam daju potpunu funkcionalnost u radu. Bukvalno u maloj kutiji koju možete montirati i na poleđinu samog monitora dobijate moćnu mašinu za rad. Asus je napravio seriju svojih Vivo PC računara koji su se pokazali jako dobro na tržištu.

 

  • Desktop (stoni) računari

Računari u čiji sklop ne ulazi monitor ili zvučnici. Oni su često bolje opremljeni ulaznim priključcima nego što je to slučaj kod laptopova i najčešće koštaju manje od laptopova ili All in one računara.

 

  • All in one desktop računari

Celina koja u bukvalnom prevodu znači „sve u jednom“, odnosno računar koji čine kompjuter, monitor i zvučnici u jednom uređaju. Prednost ovih računara je u daleko manjem prostoru koji zauzimaju a nema ni mnogo kablova koji bi Vam smetali. Većina ovih računara ima ekrane osetljive na dodir. Oni su idealni za gledanje filmova i za grafičke radove na računaru zahvaljujući njihovim velikim i visoko kvalitetnim ekranima.

 

  • Mini personalni računari

Nastali su kao odgovor na vreme sve manjih spravica koje Vam daju potpunu funkcionalnost u radu. Bukvalno u maloj kutiji koju možete montirati i na poleđinu samog monitora dobijate moćnu mašinu za rad. Asus je napravio seriju svojih Vivo PC računara koji su se pokazali jako dobro na tržištu.

 

Tipovi desktop računara prema funkciji

 

Kao što smo rekli, izbor konfiguracije bi trebalo da zavisi od Vašeg stvarnog korišćenja i zahteva. Različiti računari su konfigurisani i ponuđeni od strane proizvođača kako bi zadovoljili različite zahteve. Da biste odabrali pravi desktop računar važno je da znate koje aplikacije odnosno programe najčešće planirate da pokrećete.

 

  • Kompjuteri za svaki dan - kućni računari i poslovni desktop računari

Oni možda nisu najmoćniji kompjuteri ali će uspešno izvršiti sve računarske procese koji su svakodnevna potreba. Za većinu kućnih korisnika vrhunske performanse nisu nephodne. Skoro svaki prosečni desktop računar u ponudi može da zadovolji veliku većinu kućnih korisnika i obavljanje kancelarisjkih poslova, obzirom da surfovanje internetom, gledanje DVD-ova i posao obrade teksta ne zahtevaju veliku računarsku snagu. Naravno, uvek se možete odlučiti za brži računar za igranje igara i udobniji rad na obradi multimedijalnih sadržaja, ali to obično dolazi po višoj ceni. Poslovni desktop računari se ne razlikuju drastično od kućnih računara. Pokretanje i rad u programima za obradu teksta i tabela i rad sa internet pregledačima (browser) se ne mogu smatrati veoma zahtevnim poslovima pa tako konfiguracija hardvera ne mora da bude ekstremno moćna.

 

  • Radne stanice

Radne stanice za profesionalne korisnike su na suprotnoj strani spektra i kod njih su permormanse veoma bitne. Profesionalci u različitim oblastima ekspertize imaju različite zahteve od čega i zavisi sama konfiguracija. Na primer, inženjer (projektant) koji radi u profesionalnim 3D programima i aplikacijama za dizajn može zahtevati veoma brz procesor, velike količine radne memorije i posebne profesionalne grafičke karte. Ukoliko ste korisnik radnih stanica izaberite radnu stanicu koja je dizajnirana za Vašu profesiju.

 

  • Kompjuteri za zabavu - Media centar računari

Osim što su u mogućnosti da izvršavaju svakodnevne zadatke mogu da se koriste i za reprodukciju kvalitetnih video zapisa i muzike. Ovi računari su odlični za porodice koje izvršavaju raznovrsne procese na svom računaru. Reprodukcija, snimanje, skladištenje i uređivanje audio i video materijala visokog kvaliteta su ono što media centar računari najčešće rade. S obzirom da obrada video materijala visokog kvaliteta zahteva izuzetno veliku računarsku snagu, performanse procesora i memorije (kao i njen kapacitet) su od velikog značaja. Kapacitet hard diska je takođe od vitalnog značaja za media centar računare jer, na primer, sat video materijala visoke definicije (HD) može da zauzme i po nekoliko desetina gigabajta (GB) prostora na hard disku. Takođe, namenjeni su korisnicima kojima je potrebno da veći broj naprednih programa ili procesa bude otvoren istovremeno, procesi kao što su programi za video i foto manipulaciju. Ovi računari imaju vrhunske procesore i veliku količinu radne memorije.

 

  • Računari za igranje (gaming)

Igranje predstavlja veoma zahtevnu primenu računara i posebno moćne i brze komponente, kao što su recimo procesor i grafička karta. Ako želite da uživate u najnovijim 3D igrama koje koriste puno specijalnih efekata na ekranima visoke rezolucije, razmotrite najbolje gaming desktop računare. U većini slučajeva ćete i dalje moći da igrate igre na prosečnim desktop računarima ali ćete sasvim sigurno morati da pravite kompromise u ukupnom doživljaju smanjivanjem i/ili isključivanjem niza specijalnih efekata i smanjivanjem rezolucije kako bi se obezbedilo nesmetano igračko iskustvo.

 

Specifikacije koje treba razmotriti

 

Desktop računari se sastoje od mnogo različitih komponenti - kako hardvera tako i softvera. Osnovno razumevanje nekih od najvažnijih delova će Vam pomoći da lakše napravite pravi izbor. Ovde su objašnjene komponente na koje bi trebalo da obratite pažnju pri izboru desktop računara:

 

Procesor

 

Centralna procesorska jedinica (CPU ili procesor) je u suštini mozak računara. On tumači i izvršava uputstva i podatke sadržane u softverskim programima. Takođe je i njaveći pojedinačni činilac performansi celog sistema. Što se desktop računara tiče, Intel i AMD su trenutno najpoznatiji (i jedini) proizvođači procesora na tržištu. Proizvođač i serija procesora često obuhvataju brojne modele koji su sposobni za različite operativne brzine i funkcije. Veća radna brzina obično odgovara većim performansama u odnosu na ostale modele u istoj seriji. Međutim, radna brzina jednog procesora se ne može koristiti kao osnova za poređenje sa procesorom iz druge serije ili drugog proizvođača.

 

Radna memorija (RAM)

 

Radna memorija je glavna memorija računarskog sistema. Ona je, u suštini, radni prostor računara - mesto gde računar privremeno smešta podatke i programe. Više memorije Vam omogućava da pokrenete više programa istovremeno i da sačuvate veću količinu podataka za brži pristup od strane Vašeg računara (uglavnom procesora). Zato su performanse, odnosno kapacitet memorije bitan faktor koji treba uzeti u obzir, s obzirom da brža memorija omogućava da se više podataka prenese u datom vremenskom periodu. Generalno gledano, veći kapacitet memorijskih modula znači da ćete moći da pokrenete više programa istovremeno. Sam kapacitet koji Vam je potreban zavisi od Vaših zahteva - za većinu korisnika 2GB memorije je neki minimum za udobnost u radu dok će oni koji preferiraju igranje igara morati da obezbede najmanje 4GB kako bi 3D igre nesmetano funkcionisale.

 

Grafika / Grafička karta

 

Postoje dve vrste grafika odnosno grafičkih karti: diskretne (zasebne) grafičke karte i grafički sistemi koji se nalaze unutar centralnog procesora (nekada se koristio termin integrisane grafike jer su bile integrisane na matičnoj ploči). Mnogi desktop računari iskorišćavaju grafike koje se nalaze unutar procesora i koje nisu tako moćne kao većina diskretnih grafičkih karti po pitanju obrade 3D objekata u igrama i nekim 3D aplikacijama. Ovakvi računari su idealni za osnovno poslovanje i opštu kućnu upotrebu s obzirom da korisnik ne mora posebno da investira u zasebnu grafičku kartu. Grafike koje se nalaze unutar procesora koriste deo radne memorije (RAM) kao grafičku memoriju dok diskretna rešenja imaju soptvenu memoriju. Za zahtevne igre i 3D aplikacije diskretne grafičke karte su obično bolji izbor. AMD i nVidia su glavni proizvođači grafičkih karti danas. Ako ste uključeni u profesionalni rad sa 3D aplikacijama i dizajnom, profesionalna grafička karta je neophodna.

 

Hard disk / SSD

 

Hard disk smešta gotovo sve podatke koje računarski sistem zahteva, uključujući i operativni sistem, programe (aplikacije) i korisničke podatke. Hard diskovi pružaju velike kapacitete za skladištenje svih vrsta podataka uključujući dokumente, slike, filmove, video klipove, muziku, igre itd. To praktično znači više zabave za Vas i veću funkcionalnost za Vaš računar. Desktop računari obično koriste hard diskove formata 3.5”. Alternativa hard diskovima (koji su u suštini mehanički) su SSD diskovi koji nemaju pokretnih delova i pružaju daleko bolje performanse ali po nešto višoj ceni i generalno su manjeg kapaciteta od hard diskova.

 

Optički uređaj

 

DVD-RW (DVD čitači i rezači) su već duže vreme standardni optički uređaji. Kako biste mogli da gledate HD filmove sa Blu-ray medija ili da pišete po istim, moraćete da kupite Blu-ray optički uređaj za Vaš računar.

 

Operativni sistem

 

Operativni sistem je u suštini softverski program koji upravlja hardverom i drugim softverskim resursima računarskog sistema. Računar ne može da radi bez operativnog sistema. Microsoft Windows je već duže vreme najpopularniji operativni sistem kod kućnih i poslovnih korisnika dok se kod velikih računarskih sistema korisiti i Linux operativni sistem.

 

Tastatura, miš i ostali periferni uređaji

 

Pojedini desktop računari u List online prodavnici dolaze sa tastaturom i mišem, a ponekad i sa dodatnim periferijama (kao što su zvučnici, čitači kartica ili sl.). Kako računar ne može da se koristi bez tatsture i miša, kupovina sopstvenih primeraka postaje neophodna za desktop računare koji ne uključuju ova dva periferna uređaja.

 footer