test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu mobilnih telefona

Mobilni telefon je postao Vaš stalni saputnik, ceo svet u džepnom izdanju, sa vestima koje su Vama bitne, zabavom svih vrsta i društvenim krugovima koji Vam znače. Zbog toga je toliko važno da pronađete mobilni uređaj koji najbolje odgovara Vama. Od malih do džinovskih, od pametnih da “običnih” telefona, od Androida do Windowsa, dozvolite da budemo Vaš vodič za odabir novog mobilnog uređaja.

 

Telefoni uz ugovor (postpaid) i telefoni u slobodnoj prodaji

Prva odluka koju morate doneti je da li novi mobilni uređaj želite da kupite bez ugovorne obaveze (u slobodnoj prodaji) ili uz neki od postpaid paketa. Oba izbora imaju određene prednosti.

 

Telefoni uz ugovor (postpaid)

Kada kupujete mobilni telefon uz neki postpaid paket (paketi usluga koji se plaćaju u vidu mesečnog računa) Vi potpisujete ugovor sa mobilnim operaterom koji Vas obavezuje da koristite njihove usluge do kraja unapred određenog vremenskog roka (obično dve godine). U Srbiji trenutno postoje tri operatera koji pružaju ovakve usluge: Telenor, m:ts (Telekom Srbija) i Vip.

 

Jedna od ključnih pogodnosti kupovine uz postpaid paket je cena mobilnog telefona koja je subvencionisana od strane operatera, što daje znatno nižu cenu uređaja u odnosu na kupovinu bez ugovora. To zapravo znači da bi isti telefon mogao da košta nekoliko puta manje uz postpaid paket nego bez. Uglavnom svaki model telefona je moguće kupiti i po ceni od 1 din. naravno u zavisnosti od visine paketa.

Još jedna bitna prednost uređaja kupljenih uz paket je ta da ne morate da razmišljate o garanciji i eventualnim servisnim uslugama.

 

Telefoni u slobodnoj prodaji

U slučaju da želite da kupite novi mobilni telefon u slobodnoj prodaji, niste u obavezi da koristite određeni paket usluga u roku trajanja ugovora, već pakete (pa i operatere) možete menjati shodno vašim željama, bilo da koristite postpaid ili pripaid tarifni sistem. S obzirom da ne potpisujete bilo kakav ugovor za određeno vreme, imate slobodu da menjate telefone u bilo kom vremenskom periodu. Ovo je dobra opcija ako volite da budete u skladu sa najnovijim tehnologijama čim one postanu dostupne. Prednost predstavlja i značajno veći izbor modela telefona jer Vas ne ograničava ponuda operatera.

 

Imajte na umu da su nesubvencionisani mobilni telefoni u startu znatno skuplji. Takođe, što može predstavljati još veći problem, morate obratiti pažnju na “poreklo” telefona. Određeni broj prodaja nude telefone koji ne potiču od zvaničnih uvoznika tih modela za Srbiju. Takvi uređaji ne ostvaruju garanciju u zvaničnim servisima pa ostvarivanje bilo kakve eventualne reklamacije zavisi isključivo od konkretnog prodavca, što u većini slučajeva dovodi do nezadovoljstva kupaca. Imajte na umu da je minimalna zakonska garancija dve godine, pa izbegavajte sve prodavce koji daju manju garanciju ili, recimo, posebnu garanciju na softver telefona.

 

Otključani i zaključani mobilni telefoni

Određeni modeli telefona kupljenih uz ugovor mogu biti vezani za operatera odnosno “zaključani” za tu mrežu i ne mogu se koristiti sa SIM karticama drugih operatera, što za mnoge može predstavljati ograničavajući faktor pri odluci. Dok ovo može biti slučaj samo sa određenim modelima, za sve telefone kupljene u slobodnoj prodaji se podrazumeva da su otključani.

 

Mobilni operativni sistemi

Ako kupujete pametni telefon, operativni sistem pravi najveću razliku u tome kako koristite svoj mobilni uređaj. U ovom trenutku postoje četiri glavna operativna sistema koja se bore za Vašu pažnju. Evo kratak pregled onoga šta svaki od nih ima da ponudi.

 

Android

 • Otvorena platforma koja omogućava nezavisnim programerima da kreiraju aplikacije i alate.

 • Platforma koncipirana kao potrošački-orijentisana i centrirana oko društvenih mreža.

 • Lako prilagodljiva tako da odgovara Vašim potrebama i stilu.

 • Najveći broj dostupnih aplikacija.

 • Najveći izbor dostupnih telefona sa ovom platformom (Samsung, LG, HTC, Sony, Huawei, Motorola i mnogi drugi).

 

Apple iOS

 • Veliki broj dostupnih aplikacija.

 • Trenutno najveća brzina i pouzdanost u radu.

 • Slična tehnologija koja je primenjena na svim Apple uređajima za nesmetanu komunikaciju između njih.

 • Proizvođač operativnog sistema je i proizvođač telefona na ovoj platformi - Apple iPhone.

 

Windows Phone

 • Personalizovano, lako razumljivo iskustvo i korisničko okruženje namenjeno ekranima na dodir.

 • Ista tehnologija koja je primenjena na Windows računarima i drugim uređajima za nesmetanu komunikaciju između njih.

 • Velika brzina i pouzdanost u radu.

 • Jedinstven dizajn.

 • Donekle ograničen izbor modela telefona (NOKIA, HTC, Samsung, Huawei).

 

BlackBerry

 • Projektovan većinom za poslovne korisnike i za jednostavan pristup email i SMS porukama.

 • Novija verzija operativnog sistema stvara više interaktivno i korisnički-orijentisano iskustvo.

 • Velika brzina i pouzdanost u radu.

 • Proizvođač operativnog sistema je i proizvođač telefona na ovoj platformi.

 

Mobilni telefoni koji imaju tzv. fabrički operativni sistem tj. oni koji ne spadaju u kategoriju pametnih telefona nemaju tu mogućnost prilagođavanja niti su namenjeni telefonima koji imaju ekran osetljiv na dodir. Međutim i njihova cena je uglavnom manja.

 

Odabir pravog mobilnog telefona

Vaše opcije su, u suštini, beskrajne. Mislite o tome na ovaj način: imate taj luksuz da izaberete telefon koji tačno odgovara Vašim potrebama i željama. Pametni telefoni su naročito sposobni da urade toliko stvari da Vaš izbor funkcija i karakteristika izgleda neograničen.

 

 • Moćni procesori - Bitni za internet pretraživanje, igranje igara i gledanje videa.

 • Oštri ekrani - Većina pametnih telefona poseduju ekrane osetljive na dodir visoke definicije (rezolucije).

 • Kvalitetne kamere - Neke kamere na pametnim telefonima sada nude rezolucije (megapiksele) i funkcije koje se porede sa modernim digitalnim fotoaparatima.

 • Video ćaskanje - prednje kamere na pametnim telefonima Vam dozvoljavaju da obavljate razgovore licem-u-lice pomoću Skype, FaceTime, Hangouts i drugih servisa.

 • Veličina i masa - Tanja kućišta i manji ekrani zauzimaju manje prostora u džepu ili tašni, dok veći telefoni imaju preglednije ekrane i prostor za veće baterije. Dijagonale ekrana se uglavnom kreću od 3.5” (inča) do čak 6”.

 • Glasovne komande - Virtuelni asistenti poput Google Now (Android), Siri (Apple iPhone) ili Cortana (Windows Phone), Vam pomažu da pristupite informacijama koristeći samo zvuk Vašeg glasa.

 • Trajanje baterije - Određeni pametni telefoni su projektovani kako bi se povećala dužina trajanja baterije, što je idealno ako često niste u mogućnosti da dođete do punjača.

 

Naravno, ako želite samo osnovnu funkcionalnost postoji i dobar izbor osnovnih telefona za razgovore i kucanje tekstualnih poruka.

 

Zaštita i personalizacija

Vaš mobilni telefon je vredan, skup komad opreme i zaslužuje da bude zaštićen. Zaštita telefona dolazi u nekoliko oblika pa razmilite o nabavci zaštitnih folija za ekran, futrola ili torbica. Posebno su zanimljivi dodaci kojima možete upravljati pomoću određenih aplikacija.footer