test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu pegli

Cena pegli varira, tako da biranje odgovarajuće pegle zavisi od toga koliko peglate. Ukoliko to činite samo povremeno, nepotrebno je da kupujete pegle kao što su modeli sa parnom komorom. Ukoliko imate veliku porodicu i dosta peglate, onda može biti izuzetno korisno da platite nešto više kako biste imali neki od pomoćnih dodataka.

 

Vrlo je važno znati da u odabiru pegle postoji nekoliko vrsta na tržištu.

 

Pegle na paru

 

Današnje pegle na paru imaju brojne prednosti, budući da nivo i ispuštanje pare može precizno da se meri za različite primene i vrste tkanina. S obzirom na to da para otvara tkaninu, duboki nabori mogu bolje da se ispeglaju. Više pare znači brže i lakše peglanje.

Uticaj snage pare zavisi od toga koliko dobro pegla može da generiše i upravlja toplotom - i to je u mnogome definisano njenom konstrukcijom, dizajnom i snagom. Uobičajeno, što je veća snaga, generiše se više toplote. Većina modela pegle ima dodatke za paru koji dolaze u četiri osnovna oblika: vertikalni, promenljivi, sa naglim i sa neprekidnim ispuštanjem pare.

 

Vertikalna para

 

Verikalna para je korisna za odevne predmete koji se vešaju, kao što su odela,haljine i zavese, posebno one od osetljivih materijala. Uvek držite peglu nekoliko centimetara od odevnog predmete kako ne bi izgorela.

 

Promenljivo ispuštanje pare

 

Neke pegle imaju integrisani sistem kontrole pare koji konstatno reguliše ispuštanje pare do optimalnog nivoa, automatski podešavajući generisanje pare za većinu tkanina.

 

Naglo ispuštanje pare

 

Dodatak za naglo ispuštanje obezbeđuje dodatnu snagu po potrebi i poravnava teške nabore ili stvara oštre nabore na pantalonama. Takva snaga “naleta” pare izražava se u gramima po minuti. Kreće se od 20g do 70g po minuti u peglama na paru, i do 150g po minuti u generatorima na paru.

 

Neprekidno ispuštanje pare

 

Dodatak za kontinualno isuštanje pare čini peglanje lakšim i efikasnijim usled stalnog uticaja na “krute” tkanine.

 

Pegle sa parnom komorom

 

Pegle sa parnom komorom su poboljšane pegle na paru koje imaju pričvšćenu komoru sa vodom - ta komora obezbeđuje svu paru. Ovi uređaji su dragoceni za sve one koji imaju mnogo veša, skraćujući vreme peglanja jer veći pritisak pare koji se generiše omogućava da se obe strane odevnog predmeta peglaju istovremeno. Uz to, budući da se para generiše odvojenim generatorom, deo uređaja za peglanje je manje težine što ga čini jednostvanijim za upotrebu od konvencionalnih pegli na paru.

 

Putne pegle

 

Putne pegle su manje i lakše od kućnih. Obično su teže ispod jednog kilograma i nepogodne za velike količine veša, budući da su sa snagom od 700-800 W, manje snažne od konvencionalnih modela.

Mnoge putne pegle sadrže sprej za paru i dolaze sa dodacima kao što su ručice za zatvaranje i torbe za lako pakovanje.

 

Daske za peglanje

Kada izaberete peglu koja odgovara Vašim potrebama, važno je da odaberete i odgovoarajuću dasku za peglanje. Od veličine do bezbednosnih karakterisika, brojne su mogućnosti  na raspologanju. Dobar izbor daske za peglanje Vam u mnogome olakšava posao. Veličina daske za peglanje se generalnu kreću od 110 cm do 13cm u dužinu i 35 cm do 45cm u širinu. Veće ubrzavaju proces peglanja sa mogućnošću da radite sa većim stvarima, dok su one sa kompaktnijim dizajnom lakše za odlaganje i rad. Visina može da se podešava na većini dasaka, ali neke imaju veće mogućnosti prilagođavanja od drugih, omogućavajući Vam čak da sedite dok peglate. Većina dasaka ima rešetkastu čeličnu površinu kroz koju para moeže lako da prođe, sprečavajući neželjeno skupljanje vlage. Neki modeli imaju prihvatni sud koji skuplja višak vode, ne dozvoljavajući joj da se izlije, dok pojedini najnoviji modeli čak imaju ventilatore za usisavanje koji povlače paru kroz odevne predmene za postizanje vrhunskih rezultata.

Sklapajuće noge ne samo da pomažu odlaganju daske i u radu sa istom, nego i sprečavaju da se ona iznenadno sruši, što je važno, naročito ako su deca u blizini. Neke daske za peglanje imaju držač za kablove koji sprečava strujni kabl da padne na površinu za peglanje i izazove štetu.

 

Neka od često postavljanih pitanja kada je kupovina pegle u pitanju

 

Koju vrstu vode treba da koristim u pegli?

 

Većina pegli je posebno dizajnirana da koristi vodu sa česme budući da uobičajeno imaju sistem za sprečavanje stvaranja kamenca. Upozorenje: zapravo, možete da oštetite peglu upotrebom čiste destilovane vode, aromatizovane ili omekšane vode zato što ove vrste tečnosti sadrže mineralne elemente koji se koncentrišu prilikom zagrevanja, uzrokujući ostavljanje tragova, mrlja i u brzo habanje.

 

Koliko dugo je potrebno da se zagreje para?

 

Današnjim brzim sistemima, zagrevanje pare se izvršava samo za dva minuta.

 

Koja je razlika između pegle na paru i pegle sa parnom komorom?

 

Pegle sa parnom komorom dolaze sa profesionalnom tehnologijom koja obuhvata bitan element kao što je visok pritisak, garantujući brže peglanje i veću efikasnost prilikom svakog peglanja. Mereno u barima, to je istog reda veličine kao pritisak u profesionalnim hemijskim čistionicama. Sistemi na paru koji ne koriste pritisak su jednako efikasni kao vrhunske pegle na paru, ali jednostavno imaju prednost većeg rezervoara za vodu.

 

Koje su prednosti kontinualnog izlaza pare?

 

Uređaj sa kontinualnim izlazom pare olakšava peglanje i čini ga mnogo efikasnijim usled uticaja koji ima na “kruta” tekstilna vlakna. Minimum je 1 g po minuti - ali najbolji rezultati se postižu sa 20 g po minuti, što se generalno preporučuje za postizanje brzih rezultata za bilo koju vrstu materijala. Najviši kontinualni protok pare na standardnoj kućnoj pegli na paru je 40 g po minuti, i dostiže 100 g po minuti na generatoru pare. 

 footer