test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu kuhinjskih aparata

Uz mnogo proizvoda za pripremu hrane na tržištu, važno pitanje koje morate sebi da postavite pre kupovine je: šta želim da ova mašina radi?

Ukoliko je reč o slatkoj pavlaci, šlagu ili šejku, onda će ručni mikser biti dovoljan, ali ukoliko redovno pravite kolače ili mesite hleb, onda će stojeći uređaj biti pogodniji.

 

Opet, ako su Vaše kulinarske ambicije takve da hoćete i da se zabavite, onda treba razmislite o vrhunskoj mašini sa mnogo dodataka. Na prvi pogled, može se učiniti da je to skupa opcija, ali dugoročno gledano, njena trajnost i raznovrsnost vremenom dokazuje vrednost. Pogledajte niz naših uređaja za pripremu hrane u delu kuhinjski aparati.

 

Pre kupovine treba, pored namene za koju kupujete uređaj, obratiti pažnju i na snagu motora kao i na kapacitet posuda.

 

Motori i snaga kuhinjskog aparata

 

Razumni zaključak mogao bi da bude: da što je veća snaga-mašina je moćnija, ali to nije uvek slučaj. Ponekad je važnije pogledati tip motora uređaja.

 • Serijski motor

  Prenosi snagu putem kaiša i može da radi na različitim brzinama. Mašina je bučnija i često se primenjuje u osnovnijim modelima.

 • Indukcioni motor

  Koristi se u komercijalnim mašinama, proizvodi jednu, optimalnu brzinu za opterećenje koje je prisutno. Automatski kompenzuje potrebu za većom snagom. Ovaj motor je daleko tiši.

 • Motor sa direktnim prenosom

  Sličan indukcionom motoru, njegov direktni prenos smanjuje opterećenje motora, tako da je potrebno manje snage.

 

Snaga: snaga je važna, ukoliko vam je neophodna mašina koja obavlja više poslova. Ako planirate da pripremate bilo šta, od hrane za bebe do razbijanja leda, onda je to važno.

 

Dugme za pulsno pojačavanje snage: standardno na većini uređaja, daje brzo povećanje brzine kad vam je to potrebno. Naročito je dobro za pripremu voćnih kolača; na primer, ukoliko ne želite da sečiva od voća i orašastih plodova naprave kašu, već male komadiće.

 

Kapacitet

 

Za porodične obroke ili velike večere odaberite aparate sa većom činijom (neke prelaze kapacitet od 4 litra). Neki uređaji imaju više činija, zavisno od posla koji obavljaju. One su sjajne, ukoliko mnogo radite u kuhinji oko pripreme hrane. Manji uređaji mogu biti ograničenih mogućnosti, ali, sa druge strane, svakako zauzimaju manje prostora.

 

Vrste kuhinjskih uređaja

 

Ručni mikseri

 

Pogodni su za mućenje jaja, pripremu slatke pavlake ili nežno miksiranje voća ili krema. Neki imaju dodatke za pripremu supa ili pasiranje bebi hrane.

 

Seckalice/Aparati za mlevenje

 

Korisni aparati za kuhinju, neki su pretežno za mlevenje zrna kafe, a drugi su pogodni za fino sečenje začinskog bilja ili orašastih plodova.

 

Sokovnici

 

Sokovnici variraju od jednostavnih ručnih do onih u koje možete ubaciti celu voćku. Neki mogu da rade samo sa citrusnim voćem pa vodite računa ukoliko je sok od šargarepe vaš omiljeni napitak. Citrusni sokovnik ili cediljka može izgledati kao staromodna opcija, ali dvosmerno delovanje će vrlo efikasno iscediti i poslednju kap.

Centrifugalni sokovnici funkcionišu kao veš mašina i daleko su nemilosrdniji prema voću koje stavljate u njih. Voće i povrće se vrte u bubnju, a sok izlazi, ali pri tom ostavljaju pulpu. Sjajni su za pića kao što je sok od jabuke ili šargarepe. Neki čak imaju i mogućnost pravljenja preliva, savršeni su za poslednji sloj pudinga.

Pogledajte našu ponudu sokovnika koji cede poslednju kap soka iz Vašeg voća ili povrća.

 

Blenderi

 

Ručni i štapni mikseri su korisni dodaci svakoj kuhinji i mogu se koristiti za različite svrhe, od mućenja milkšejkova do pravljenja kaša i lomljenja leda. Cenu diktiraju kapacitet, brzina i snaga. Snažniji blenderi mogu lako da slome led, ali sa jeftinijim modelima to bi moglo da bude teže. Takođe imaju izbor brzina od pravljenja bebi kaše ili supa na primer, sa ugrađenim senzorom koji se automatski prilagođava odgovarajućoj brzini za željenu aktivnost.

Aparati za pravljenje šejkova i voćnih mikseva su zabavni uređaji. Njima možete napraviti ukusne napitke koji se veoma dopadaju deci te im time lako možete obezbediti potrebnu dozu vitamina.

 

Mikseri

 

Na tržištu postoji širok asortiman miksera. Cene variraju od jednostavnog aparata do visoko sofisticiranog miksera za hranu, zavisno od kapaciteta i funkcija. Mnogi imaju ugrađene sokovnike, aparate za mlevenje i blendere tako da možda nećete morati ništa više da kupujete.

 

 • Činija: manje činije za jednostavna jela, male kolače ili bebi hranu, veće mogu lako da izdrže i pravljenje velikih količina kolača za slave i rođendane.

 • Miksovanje: zavisno od proizvođača, sastojci se mešaju ili oštrim noževima od nerđajućeg čelika koji se okreću ili tako da se sečivo okreće u smeru suprotnom od motora. U svakom slučaju, u odnosu na ručno mešanje, ovakav vid zahteva mali napor.

 • Bezbednosne karakteristike: moderne mašine su veoma bezbedne. Neće raditi, ukoliko poklopci i dodaci nisu čvrsto namešteni. Međutim, budite pažljivi, kad skidate ili ručno perete sečiva jer su jako oštra.

 • Pranje sudova: većina delova koji mogu da se skinu mogu da se peru u mašini za sudove, ali neophodno je da koristite nižu temperaturu – preporučljivo je manje od 50°C.

 • Brzine: serijski motori imaju izbor brzina, indukcioni jednu. Takođe, obično postoji pulsno dugme za kratko, oštro pojačavanje brzine.

 • Trajnost: Proizvođači deklarišu trajnost, tako da često dolaze sa dugom garancijom.

 

Multipraktik-uređaji

 

Kompaktniji od miksera, uređaji za hranu su ipak veoma raznoliki. Osnovni modeli imaju serijski motor, ali skuplji, koji su i favoriti šefova kuhinje na tv-u, su opremljeni indukcionim motorima.

Modeli su opremljeni serijom dodataka za rendanje i seckanje (nek čak i za čips ili žilijen), mućenje, blendanje, ceđenje sokova, mešenje ili mlevenje. Cena obično diktira i broj dodataka. Ubacujete sastojke kroz cev na vrhu. Često su obeleženi za lako merenje. Mnogi modeli su snabdeveni držačima za čuvanje dodataka, špatulom i knjigom recepata.

 

Mikseri za hranu

 

Snažni stojeći mikseri za sve, od divnih smesa za torte do umućenih jaja ili mešanja testa za fine kolače. Očigledno mnogo veći od multipraktik uređaja, mikseri za hranu nude više mogućnosti za pripremu hrane. Često ćete ih videti u ketering kompanijama, gde su veoma cenjeni. I dalje možete da miksate, ali uz izbor dodataka možete da pripremate svežu pastu, mleveno meso za kobasice – čak i da ljuštite krompir! Većina uređaja opremljena je mutilicom, kukom za testo i spravom za lupanje kao standard, za mešanje, pasiranje i mućenje, ali ostali dodaci se obično kupuju zasebno.

 footer