test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu fotoaparata

Bez potrebe za razvijanjem slika, bez dodatnih troškova za istu uslugu i sa mogućnošću da slikate iznova i iznova novu fotografije bez sekunde čekanja, digitalna fotografija je uzela vlast nad analognom. Danas, sa više i nego pristupačnim memoriskijim karticama, možete skladištiti hiljade fotografija. Svuda oko nas vidimo ljude sa digitalnim fotoaparatima koji beleže svoje uspomene. Bilo da ste u potrazi za pametnim “usmeri i slikaj” aparatom, super zoom aparatom ili DSLR aparatom, ovaj vodič će Vam pomoći da saznate dosta pojedinosti o digitalnim fotoaparatima pre nego što se odlučite koji je pravi izbor za Vas.

Pre nego što odlučite koji fotoaparat želite da kupite, treba da saznate koji najviše odgovara Vašim potrebama. Dobar način predstavlja pravljenje liste na kojoj ćete napisati šta sve planirate da radite sa svojim fotoaparatom i slikama koje napravite. Da li želite da odštampate svoje fotografije i u kom formatu? Da li Vam više odgovara da imate kreativnu kontrolu nad fotografisanjem? Ili Vam, možda, više odgovara da fotoaparat automatski uradi ceo posao umesto vas? Da li Vam se više sviđa fotoaparat koji može da stane u džep ili onaj koji je kompatibilan sa 35mm objektivima? Kada odgovorite na ova pitanja, bićete znatno bliži pronalaženju fotoaparata koji Vam najviše odgovara

Bilo da ste u potrazi za pametnim “usmeri i slikaj” aparatom, super zoom aparatom ili DSLR aparatom, ovaj vodič će Vam pomoći da saznate dosta pojedinosti o digitalnim fotoaparatima pre nego što se odlučite koji je pravi izbor za Vas.

 

Vrste digitalnih fotoaparata

Kompaktni digitalni fotoaparat

Ovi digitalni aparati su idealni za početnike. Njima možete sačuvati sve Vama važne momente sa prijateljima ili porodicom. Imaju pristupačnu cenu i laki za korišćenje pa su zbog toga veoma popularni. Njihove rezolucije se kreću od prosečnih do onih sa više megapiksela koji proizvode dovoljno dobre slike čak i za štampu i objavljivanje na internetu. Kod nekih kamera primećuje se pikselizacija prilikom štampe fotografija, što zavisi od kvaliteta samog sočiva. Zato treba obratiti pažnju na kvalitet izrade slika kao i dodatne opcije koje ovaj fotoaparat nudi.

 

Super zoom aparati

 

Digitalni fotoaparati koji dolaze sa većim objektima i samim tim poseduju mogućnost većeg zuma koji omogućava slikanje živopisnih slika sa većih udaljenosti. Podrazumevaju veliki digitalni zum koji pojačava detalje na slikama. Mogućnost velikog zuma nalazi se i u high-end kompaktim aparatima, polu profesionalnim aparatima kao i profesionalnim DSLR aparatima.

 

Poluprofesionalni (bridge) aparati

 

Poluprofesionalni aparati su balans između moćnijih DSLR aparata i kompaktih fotoaparata lakih za korišćenje. Imaju više megapiksela i veću mogućnost zuma. Razlikuju se od DSLR aparata po tome što imaju jedan integrisani objektiv.

 

Smart (pametni) aparati

 

Smart fotoaparati su nova generacija digitalnih fotoaparata kod kojih možete naći neke od osobina smart telefeona. Od naprednih funkcija mogu imati bežični prenos, Cloud (smeštanje fajlova na internet serveru), pokretanje aplikacija i igara kao i GPS geotagovanje, Twitter, i slične dodatne funkcije.

 

Sistemski kompaktni aparati

Sistemski kompaktni aparati su slični poluprofesionalnim (bridge) aparatima, u tom smislu da nude kombinaciju snage i upotrebne vrednosti. Glavna razlika je što, kao i kod profesionalnih DSLR aparata, možete menjati objektive kako bi ste postigli različite stilove u fotografiji. Njihov kompaktni dizajn omogućava laku prenosivost što ih čini idealnim za entuzijaste.

 

Profesionalni DSLR aparati

 

Profesionalni DSLR (digital single lens reflection) aparati su dizajnirani za profesionalnu i poluprofesionalnu upotrebu. Najčešće ih prati veliki broj, megapiksela, moćni zum i puno dodatnih opcija. Da napomenemo da DSLR aparati imaju jedno reflektujuće svetlo i zahtevaju kupovinu objektiva. Postoje razni proizvođači objektiva koji pružaju vrhunske rezultate u fotografijama. DSLR aparati nude iste mogućnosti i funkcije koje se nalaze na konvencionalnim SLR aparatima. Dizajnirani su tako da podrži sve zahteve profesionalnih foto snimanja.

Digitalni SLR aparat su najpopularniji u svetu među entuzijastima fotografije jer spaja moderne opcije digitalne tehnologije i jednostavnost i fleksibilnost slikanja tradicionalnih SLR aparata.

Prednosti DSLR aparataau brojne. Kroz tražilo možete gledati scene pre nego što ih fotografišete, u prevodu vidite ono što kamera vidi. Preko tražila možete videti detalje, boje, izraze lica jasnije nego na nekim LCD ekrana komaktnih digitalnih aparata. Mogućnost zamene objektivia kod DSLR fotoaparata je samo još jedna prednost jer time možete birati različite efekte fotografisanja. Sa njima možete slikati više snimaka u sekundi što Vam daje prednost pri slikanju objekata koji se brzo kreću. DSLR aparati su dizajnirani da slikaju brzo i da daju slike visokog kvaliteta. Auto fokus na digitalnom SLR aparatu koristi specijalni procesor visokih performansi kao i mikro kompjuter za brzinsko fokusiranje. Tako aparat može da fokusira brže nego što Vi možete ručno da okrene prsten za fokusiranje na objektivu.

 

5 jednostavnih koraka koje treba slediti prilikom izbora fotoaparata

 

1. Rezolucija (izražena u megapikselima)

 

Pikseli su male tačke koje čine sliku. Veća rezolucija fotoaparata će Vam omogućiti kvalitetniji prikaz detalja a samim tim i bolju štampanu verziju fotografija. Postoji jedno jednostavno pravilo: Više megapiksela uvek znači i više detalja i veća oštrina fotografije. Broj piksela odnosi na veličinu slike koju možete da odštampate ili prikažete na ekranu. Prava rezolucija slike, a pod tim podrazumevamo oštrinu, mekoću i kvalitet prikaza boja, je kombinacija više faktora, od koji su neki, broj piksela, objektiv, sistem fokusiranja, kao i vrsta procesora za obradu slike.

 

2. Memorija i memorijske kartice

 

Interna memorija digitalnog aparata najčešće može da skladiši svega nekoliko slika. Broj slika može biti povećan tako što se u podešavanjima smanji količina megapixela pri fotografisanju. Ovo odmah znači i manji kvalitet fotografija. Takođe, menjanjem kompresije slike možete uvek videti koliko još imate mesta u internoj memoriji za skladištenje fotografija.

Primera radi, fotoaparat sa 5 megepiksela sa internom memorijom 64MB može da skladiši oko 24 slika najveće rezolucije. U slučaju da kupujete aparat sa nešto više megapiksela, na primer 8 i više, obavezno razmislite o kupovini memorijske kartice. Naš savet je da to bude memorijska kartica od minimum 8GB. Ukoliko idete na odmor ili putovanje, velika je mogućnost da nećete imati uvek dostupan računaru kako bi ste prebacili fotografije i oslobodili prostor na Vašem uređaju za više slika. Naravno tu je i mogućnost snimanja video materijala što povećava zauzetist memorije. Postoji više vrsta i kapaciteta memorijskih kartica te obavezno proverite kompatibilnost sa vašim aparatom. Najrasprostranjeniji format je SD format kartice. Taođe, treba obratiti pažnju na brzini upisa. Za aparte koji imaju HD video zapis preporučuju se kartice većih brzina. Brzine memorijskih kartica se definišu po “klasama”. Za više informacija o memorijskim karticama možete pogledati naš Vodič za kupovinu memorisjkih kartica.

 

3. Objektiv

 

Objektivi na većini modela digitalnih fotoaparata u srednjem cenovnom rangu su manji u odnosu na profesionalne i poluprofesionalne fotoaparatae. U današnje vreme, čak i standardni fotoaparati za široku primenu imaju veliki optički zum. Na kompaktnim i digitalnim refleksnim (D-SLR) modelima možete pronaći i jače zum objektive. Optički zum Vam omogućava da se približite subjektu, a upotreba ovakvog zuma pruža najbolju moguću rezoluciju. Svakako treba obratiti pažnju i na „digitalni zum", koji vam omogućava da objekte približite znatno više nego što dopušta ugrađena optika. Treba imati u vidu da digitalni zum samo „uvećava“ i iseca postojeću sliku u tražilu, te tako smanjuje jasnoću i rezoluciju fotografije. Da bi ste saznali o opsegu kojim Vaš fotoaparat snima, proverite rejting objektiva.

Objektivi koji imaju rejting manji od 50mm su pogodni za slikanje pejzaža i za one snimke gde želite da uhvatite što više detalja oko sebe.Objektivi duži od 50mm će vam omogućiti kvalitetne snimke iz blizine kao i zumiranje udaljenih objekata.

 

4. LCD ekran/tražilo

 

Tražilo ili vizir ili okular, predstavlja optički element fotoaparata koji se nalazi u njegovom gornjem delu i koji se koristi za posmatranje kompozicije tj. kadra prislanjanjem oka na njegov zadnji otvor. Od klase aparata zavisi i njegov kvalitet. Kod kompaktnih aparata se gotovo i ne koriste, sve se radi preko LCD ekrana, a tražila su veoma loša, sitna i najčešće prikazuju samo od 60-80% kadra. Kod DSLR aparata uglavnom prikazuju oko 95% kadra. Neki od digitalnih aparata dolaze sa tradicionalnim optičkim ili digitalnim tražilom, ali većina ima integrisan LCD ekran koji zamenjuje tražilo.

Mnogi se opredeljuju za velike LCD ekrane i često je to jedan od bitnijih faktora kupovine.

Na LCD ekranu možete proveriti šta ste slikali, kako izgledaju slike i uvek imate mogućnost brisanja onih fotografija kojim niste zadovoljni.

Imajte na umu da su ekrani veliki potrošači energije čije produženo korišćenje skraćuje dužinu trajanja baterije.

 

5. Trajanje baterije

 

Većina aparate koristi litijumske dopunjive baterije i dolaze sa punjačem za iste. Kao alternativa u nekim aparatima se koriste AA baterije. Za takve aparate preporučljivo je korišćenje AA Ni MH punjivih baterija. Preporučljivo je da imate rezervne baterija u džepu ako planirate da dosta slikate.

Litijumske baterija imaju kraći interval punjenja. Planirajte punjenje baterija barem svaki drugi put kada korisite kameru.

 

Ostale karakteristike koje treba razmotriti

 

Stabilizacija slike

 

Nestabilan stisak ruke na apratu će kao rezultat imati mutnu i zamagljenu sliku. Ovo je posebno izraženo u uslovima slabog osvetljenja ili ako ste dosta zumirali. U slučaju da ne koristite tronožac kako bi ste slikali, većina vrhunskih aparata ima stabilizaciju slike koja umiruje slikanje i poništava efekat zamagljenja. Stabilizacija može biti optička i digitalna.

 

3D slikanje

 

3D slikanje postaje sve popularnije. Ovaj efekt se dobija tako što aparat snima više fotografija od jednom, pretvarajući ih u slojeve koji daju efekat iskakanja slike sa ekrana. U prevodu - imate utisak kao da je slika živa.

 

Daljinska kontrola/tajmer

Ova opcija odlaže slikanje tako da imate dovoljno vremena da se namestite ispred objekta. Takođe, ova opcija može dosta koristiti prilikom fotografisanja u slabo osvetljenim prostorijama naročito kod aparata bez stabilizacije slike gde prilikom pritiskanja dugmeta za slikanje prouzrokujete pomeranje aparata.

 

Detekcija lica

Kada se fotografišete sa prijateljima ili familijom ovo podešavanje će automatski detektovati lica i pobrinuti se da fokus bude na licima, a ne na pozadini.

 

Ručna podešavanja

Kao dodatak automaskim podešavanjima, većina digitalnih aparata ima ručno podešavanje opcije slikanja, čime Vam omogućva da podesite brzinu fotografisanja, otvora blende kao i podešavanje iso brzine kao kod tradicionalnih fotoaparata. Manuelni fokus je dostupan na digitalnim fotoaparatima srednje klase,a koristan je za slikanje iz blizine tako što vam dozvoljavam da fokusirate tačno ono što želite da slikate.

 

Neprekidno snimanje / Uzastopni režim

Ova opcija vam omogućava da slikate više uzastopnih slika sa jednim pritiskom na dugme. Dobra je kod slikanja sportskih događaja tj. kod situacija gde se objekat kreće.

 

GPS

Skuplji modeli dolaze sa ugrađenim GPS-om. Kao i kod telefona, navigacija može pratiti vaš put obeležavati slike sa podacima lokacije na kojoj se nalazite tako da u svakom trenutku možete  znati gde ste koju sliku slikali. Ova opcija vam omogućava da proživite svaki odmor ponovo, ili samo da se podsetite na zanimljive lokacije na koje bi ste ponovo otilšli.

 

Kreativni efekti, izmena i povezivost

 

Scenski režimi - Većina digitalnih fotoaparata u srednjoj klasi ima opciju izbora scenskih režima koji Vam nude veliki izbor opcija kao što su: crno bele slike, sepia, kao i panoramski i makro prikaz. Primera radi, birajući sportski mod da bi ste slikali fudbalsku utakmicu zamrzava kretanje tako da lopta i igrač izgledaju kao da stoje. Bez ovoga na slikama bi bilo primetno zamagljenje izazvano pokretom.

 

Gledanje slika na televizoru - Video ili HDMI izlaz na fotoaparatima Vam daje mogućnost da privežete vašu kameru na televizor da biste pregledali sve zabeležene momente. Mnogi današnji televizori imaju ugrađene čitače memorijskih kartica čime Vam je omogućeno direktno čitanje video materijala i pregled slika..

 

Montaža slike unutar samog aparata - Mnogi aparati Vam dozvoljavaju da promenite veličinu fotografije, da kopirate ili napravite druge izmene pre nego što prebacite sve one fotografije koje želite na Vaš kompjuter. Neki modeli Vam daju mogućnost montaže video zapisa.

 

Bežični prenos - Mnoge kamere dolaze sa ugrađenom wi-fi tako da možete bežično prenositi podatke sa Vašeg fotoaparata. Ova dodatna opcija je sve popularnija jer Vam dozvoljava da šaljete materijal na Vaš laptop ili na udaljeni server ili možda želite da podelite sa prijateljem i pošaljete mu na njegov telefon

 

Direktna štampa fotografija - Neki digitalni aparati imaju mogućnost direktne štampe na odgovarajuće kompatibilne štampače, povezivanjem kablom ili bežičnim putem. Kod izabira modela sa ovom opcijom tražite da li je PictBridge kompatibilan. Time ne morate prebacivati slike na Vaš računar već ih možete direktno štampati sa Vašeg fotoaparata. Direktnom štampom preskačete montažu slike na računaru ali neki od aparata Vam nude montažu unutar samog aparata.

 

Kako digitalni aparati rade?

 

Umesto da snima sliku na filmsku traku, digitalni aparati prenose sliku na foto osetljivi čip i potom na memoriju aparata, odnosno memorijsku karticu.

Slike su čuvaju u različitim formatima što je uslovljeno tipom aparata. Formati su RAW (nekompresovana slika), TIFF (tagged image file) i JGPEG (najčešći format).

 

Za kraj

 

Ukoliko ste pažljivo pročitali naš Vodič za kupovinu, napravili ste korak u razumevanju digitalne fotografije i saznali ste koji aparat bi bio vaš saputnik na putovanjima, odmoru, koncertima, sportskim događajima. Ne propustite da zabeležite svaki momenat.

 

Našu ponudu fotoaparata možete pogledati u odeljku TV, Audio i Video

 

 footer