test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu laptopova

Šta je zapravo laptop? Laptop je prenosivi personalni računar sa istim aplikacijama kao i trandicionalni desktop računar. Idealan je ukoliko nemate dovoljno prostora za desktop računar, ako želite da koristite računar dok ste u pokretu ili ukoliko imate potrebu za još jednim računarskim uređajem. Sa dovoljno velikim ekranom i klasičnom tastaturom, laptop je bolje rešenje od tableta za većinu svakodnevnih poslova kao što su kucanje dokumentata i slanje mejlova. Gde god da ste možete se ili zabaviti ili završavati svoje radne obaveze.

 

Zašto mi je potreban laptop?

 

Mnogi kupuju laptopove kao zamenu za PC računare. Isto tako, mnogi laptopovi imaju iste karakteristike kao PC računar s tim što štede na prostoru i lako ih možete svuda poneti sa sobom. Laptopovi su daleko jači od tableta tako da ako imate u vidu maksimalno iskorišćenje njihovih performansi, laptop je najbolji izbor za vas. Brza grafika i veća memorija, zajedno sa većim ekranom i smeštajnim prostorom na hard disku, pretpostavlja da su poslovi kao što su uređivanje video i foto sadržaja ili igranje zahtevnijih igrica funkcionalniji na laptopu. Laptopovi imaju mnogo portova koji omogućavaju povezivanje sa digitalnim kamerama muzičkim plejerima i štampačima – što nije uvek slučaj sa tabletima.

 

Šta sve mogu da uradim na laptopu?

 

Današnji najbolji laptopovi su neverovatno moćni i sposobni da obezbede vrhunske performanse u svim poslovnim i profesionalnim aplikacijama. Napredni grafički procesori, puno prostora za skladištenje podataka i velika količina memorije, omogućavaju laptopovima obavljanje najzahtevnijih računarskih radnji (multi-tasking procesi).>

 

Šta ne mogu da uradim na laptopu?

 

Laptopovi imaju i poneki nedostatak – teži su od tableta, vremenski period pražnjenje baterije je kraći a punjenje baterije sporije. Takođe, neophodno je redovno apdejtovati sigurnosni sistem jer su laptopovi, još uvek, podložniji virusima i malicioznim programima u odnosu na mobine telefone i tablet uređaje.

 

Koji je laptop najbolji za Vas?

 

Pre nego što uzmete u obzir cenu i kvalitet, razmislite prvo o operativnom sistemu. Postoje dva najeminetnija sistema – Apple Mac OS i Microsoft Windows. Tu je nešto manje rasprostanjen Linux. Mac OS se isključivo dostupan na Apple prozivodima dok Windows operativni sistem koriste mnogobrojni proizvođači.

 

Poznat po svom savršenom dizajnu i jednostavnom korišćenju softvera, Apple je postavio standarde za ostale proizvođace – i nije teško primetiti zašto su Apple laptopovi tako popularni. Mac OS laptopovi su jedinstveni, intuitivni i laki za korišćenje. Ako govorimo o prednostima Mac OS laptopova istakli bismo svakako elegantan dizajn, jednostavan operativni sistem i aplikacije, lak za korišćenje kao i činjenicu da je manje podložan virusima i ne zahteva naročito održavanje. Sa druge strane najčešće je skuplji u odnosu na Windows laptopove i ima ograničeni izbor modela.

 

Windows laptopovi su daleko zastupljeniji na našem tržištu. Najveća prednost Windows OS je prilagodljivost i mogućnost rada bilo kojeg programa ili igrice. Većini ljudi je poznat i lak za korišćenje. Nemojte da brinete u slučaju da nikada niste imali iskustva u korišćenju laptopa, toliko je jednostavno da ga i deca koriste. Trenutno je aktuelna verzija OS Windows 8.1 koja se neznatno razlikuje od prethodnih verzija pa je to i jedna od mana ovih laptopova, to što je ponekad potrebno izvesno vreme da se prilagodimo novom interfejsu pri korišćenju početnog ekrana. Glavna prednost laptopova sa Windows OS su velika fleksibilnost u prilagođavanju prema potrebama korisnika (odnosi se i na softver i na hardver)

 

Na šta treba obratiti pažnju kada kupujete laptop?

 

Stotine različitih laptova je dostupno, od najjeftinijih i komfornih za korišćenje do elegantnih i najskupljih, pa kako početi selekciju onih karakteristika koje su baš Vama bitne? Dva pitanja koja je potrebno da postavite sebi pre nego što doneste odluku koji laptop je vama potreban su sledeća:

  • Za šta želite da koristite laptop? Da li ste u potrazi za laptopom na kome ćete obavljati Vaše svakodnevne poslove, kao sto su slanje mejlova i surfovanje internetom ili tražite zahtevniji model koji je dobar za uređivanje video sadržaja i fotografija i igranje naprednijih igrica?

  • Gde želite da koristite laptop? Da li ćete biti u pokretu, gde je prenosivost ključni faktor u Vašoj odluci pri kupovini, ili planirate da ga koristite kod kuće?

Mi smo laptopove podelili u četiri kategorije i identifikovali neke ključne stavke koje bi trebalo da vam pomognu pri izboru pravog laptopa za Vas kako ne biste potrošili više nego što je potrebno:

 

Laptopovi za svaki dan

Osnovna konfiguracija za standardnog korisnika koji bi koristio laptop za internet surfovanje, slanje elektronske pošte, pisanje tekstova, za društvene mreže i slušanje muzike. Ovu kategorija laptopova možete naći sa različitim dimenzijama ekrana te obratite pažnju na to ukoliko ćete ga najčešće koristiti za gledanje video sadržaja. Konfiguracija može pružiti zabavu uz instaliciju ne tako zahtevnih aplikacija i igrica.

 

Multimedijalni laptopovi

Konfiguracija sa većim ekranom i više RAM memorije. U stanju je da bez većih problema pokreće nekoliko aplikacija u isto vreme. Recimo na primer: možete biti ulogovani na društvenoj mreži, da u isto vreme bude otvoren You Tube kanal, a da pri tom radite u nekom od programa za obradu fotografija. Srednja klasa laptopa koja je ujedno i najpopularnija u izboru kupovine.

 

Poslovni laptopovi

Svi proizvođači laptopova su prepoznali potrebe poslovnih korisnika od kojih su samo neke, zahtevna konfiguracija sa baterijom koja dugo traje, lagan i lako prenosiv uređaj u stilizovanom dizajnu, jednostavna povezivost sa perifernim uređajima kao i gotovo momentalna spremnosti sistema za rad po uključivanju laptopa. Obično imaju dodatke kao što je čitač smart kartica, čitač otisaka prstiju, anti-glare ekran (bolji prikaz slike na otvorenom, manji odraz svetla), ekran osetljiv na dodir... Tako, u poslednje vreme na tržištu možete pronaći posebne serije laptopova koji su namenjeni ovoj grupi zahtevnih korisnika Ultrabook, ZenBook, Probook, Latitude, Vostro, ThinkPad, LifeBook...

 

Laptopovi za igranje igara

Moćan procesor, velika radna memorija, snažna grafička karta i veći prostor za skladištenje podataka. Sve što je potrebno da pokrene zahtevne aplikacije i igre. Ove konfiguracije laptopova su izbor 37% laptop korisnika zbog svoje praktičnosti. Bilo kakvim poslom da se bavite, bilo koji program ili zahtevnu igru da pokrenete sa ovim sklopom konfiguracije nema greške.

Nadmo se da smo Vam ovim kratkim vodičem bar malo pomogli da napravite pravi izbor.

 

Takođe, možete pogledati još korisnik vodiča koje smo pripremili za Vas:

 footer