test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Vodič za kupovinu televizora

U potrazi ste za novim HD ili 4K televizorom ali niste sigurni odakle da počnete? Bilo da želite da gledate utakmicu u zadivljujuće preciznim detaljima, kreirate bioskopski doživljaj kod kuće ili doživite pravu 3D zabavu, mi imamo baš ono što Vi tražite. Dobro došli u vodič za kupovinu televizora koji ima za cilj da Vam pomogne da napravite pravu odluku pri kupovini novog televizora i da Vas upozna sa terminologijom i tehnologijama koje se koriste. Sa našim novim vodičem za kupovinu HD televizora sada je lakše nego ikada odabrati savršen televizor visoke definicije. Vodič obuhvata sve bitne osobine, od stope osvežavanja slike do raznih tipova povezivanja, kao i kako da uklopite odgovarajuće veličine i uglove gledanja televizora tako da potpuno odgovaraju prostoriji koju ste odabrali da bude Vaš centar zabave. Sve do najsitnijih detalja, naš vodič garantuje da ćete imati sve informacije potrebne da odaberete najbolji mogući HD televizor za Vaše uživanje u gledanju.

 

Budžet

Određivanje budžeta će biti prva odluka koju želite da napravite, ali s obzirom da je ovaj vodič namenjen širokom spektru modela televizora, u ovom trenutku nećemo razmatrati cene. Dovoljno je reći da veći televizori sa naprednim tehnologijama obično koštaju više, a pored toga uvek možete da koristite navigacione alate na našem sajtu kako biste suzili pretragu na modele televizora koji odgovaraju Vašim potrebama. Dakle, koje su Vaše potrebe? Baš kao kada kupujete računar, razmišljanje unapred o tome u koju svrhu će biti korišćen televizor može biti veoma korisno.

 

TV kanali i filmovi

 

Za osnovno gledanje TV kanala i filmova postoji mnogo opcija: širok ugao vidljivosti može omogućiti da više članova porodice ili prijatelja uživa u sadržaju, a tehnologije sa boljom reprodukcijom boja i kontrastom mogu zaista da pomognu kod gledanja filmskog sadržaja.

 

 

3D

 

3D je još jedan trik koji moderni televizori mogu da izvedu pa proverite da li ste uzeli u razmatranje televizore koji mogu da reprodukuju 3D sliku (3D ready), ukoliko je 3D sadržaj Vaš izbor.

 

Igranje

 

Igranje je, takođe, jako zabavna stvar u dnevnoj sobi i ovo je mesto gde brzina postaje važna. Kada je reč o konzolama, uvek je korisno izabrati televizor sa nizom različitih ulaznih priključaka. Stopa osvežavanja je takođe bitna osobina kako bi slika bila glatka, ali je odziv ulaznog signala još važnija - to je vreme između pritiska tastera na kontroleru i stvarnog dešavanja na ekranu. Televizori sa opcijom režima rada za igre (Game Mode) mogu da isključe neke od procesa obrade slika koje televizor inače koristi, a u korist minimalnog kašnjenja ulaznog signala.

 

Smart televizori

 

Neki televizori mogu da urade mnogo više od samog prikazivanja televizijskih kanala ili filmova sa Vašeg DVD odnosno Blu-ray plejera. Ukoliko želite da pristupite sadržaju sa interneta bez postavljanja namenskog računara za kućni bioskop, razmislite o Smart (pametnim) televizorima sa internet povezivanjem, kako biste mogli da pregledate web sajtove ili gledate YouTube. Takođe, imajte na umu da je za Smart televizore potrebna internet povezivost, pa razmislite da li televizor sa žičanom ili bežičnom (Wi-Fi) vezom više odgovara Vašim potrebama.

 

TV kao monitor

 

Takođe, tu je i slučaj korišćenja televizora kao monitora računara. To jeste moguće, ali obično preporučujemo da se, za tu svrhu, ipak držite računarskog monitora. Iako televizori mogu biti veći i, za istu veličinu ekrana ponekad čak i jeftiniji, oni obično ne mogu da se mere sa jasnoćom i oštrinom slike sa monitora, naročito pri prikazu teksta i alata za produktivnost. Takođe, monitori imaju manje kašnjenje ulaznog signala pri visokim stopama osvežavanja slike u računarskim igarama. To ne znači da televizor nije odličan "saputnik" jednog računara, ali je uglavnom bolja upotreba televizora kao sekundarnog ekrana umesto oslanjanja na isti za sveobuhvatno korišćenje.

 

Vodič kroz specifikacije

 

Sledeća stvar koju predstavljamo jeste vodič kroz specifikacije koji će Vas, korak po korak, provesti kroz različite specifikacije i objasniti šta svaka od njih predstavlja.

 

Veličina

 

Počećemo sa veličinom. U suštini, tu je veličina ekrana kao i veličina celokupnog kućišta televizora. Veličina je najčešće prva stvar, pored cene, koju potrošači razmatraju. Ona se meri po dijagonali, od ugla do ugla, a vidljiva površina je, zapravo, veličina ekrana televizora. Te veličine se često grupišu u klase veličina što pomaže pri pretraživanju i sortiranju modela različitih veličina. Preporučujemo da izaberite veličinu ekrana koja je otprilike jednaka jednoj trećini udaljenosti televizora do tačke gledanja. Tako, na primer, ako je Vaša fotelja udaljena od televizora 3m, jedna trećina je 1m iliti dijagonala ekrana televizora od oko 40 inča.

 

Dizajn i montaža

 

Sledeća stavka je kućište samog televizora u koje je, zapravo, ekran televizora smešten. Proverite, pre svega, da li se ono uklapa u prostoriju koja je namenjena za gledanje televizora, a možete napraviti i estetski izbor samog kućišta u zavisnosti od modela televizora. Pojedina kućišta imaju sjajni finiš (glossy) sa spoljne strane, dok su neka matirana. Kada govorimo o spoljašnjem izgledu, spoljni okvir maske - ram oko vidljivog ekrana može biti izuzetno tanak, skoro nepostojec´i i to često predstavlja veoma atraktivnu osobinu televizora i, po nekima, bitnu stavku pri kupovini. Novije tehnologije ekrana kao što je, recimo, OLED, mogu omogućiti veoma tanka kućišta i to je Sledeća stavka je kućište samog televizora u koje je, zapravo, ekran televizora smešten. Proverite, pre svega, da li se ono uklapa u prostoriju koja je namenjena za gledanje televizora, a možete napraviti i estetski izbor samog kućišta u zavisnosti takođe nešto što treba uzeti u obzir. Što se kućišta tiče razmotrite i VESA standard montiranja - ključni faktor ukoliko planirate da montirate Vaš novi televizor na zid. VESA je univerzalni standard za montažu i kupovinom televizora sa tim standardom možete obezbediti nabavku najpopularnijih zidnih nosača za montiranje na Vaš zid.

 

Rezolucija

 

Sledeća važna osobina je rezolucija ekrana. Najpre, morate znati na koji način se rezolucija ekrana meri. U suštini, to je horizontalni broj piksela (tačke) po vertikalnom broj piksela. To za sobom povlači i odnos stranica (proporcija - odnos širine i visine) koji je izveden od jednostavnog razlomaka ove dve vrednosti. Da ne bismo previše zalazili u matematiku, na primer, možete imati rezolucije od 1.280 x 720, 1.920 x 1.080, 2.560 x 1.440 i 3.840 x 2.160 piksela, ali se sve one svode na isti odnos stranica 16:9 (16 prema 9 format). 1.920 x 1.080 je trenutno najpopularnija i sveprisutna rezolucija, a 16:9 odnos stranica je, takođe, najpopularniji format.1.920 x 1.080 rezolucija je poznata kao 1080 ili, jednostavno, Full HD. Veći Full HD ekrani, na primer 60-inčni televizor naspram 27-inčnog televizora, ne moraju nužno da imaju više piksela - sve dok su oba 1080 (Full HD) - to samo znači da će pikseli kod većeg modela biti veći ili više razmaknuti u odnosu na manji model. Full HD je idealna rezolucija za sadašnje generacije konzola, Blu-ray i reprodukciju videa visoke definicije kao i modele koji pružaju najviše za uloženi novac. Sledeći stepenik predstavlja 4K rezolucija i to je sledeća velika stvar koja nas čeka. 4K rezolucija je takođe poznata kao UHD ili Ultra HD i to je rezolucija koja se sve više usvaja od strane proizvođača televizora. 4K rezolucija koja je trenutno najzastupljenija iznosi 3.840 x 2.160 piksela i, ponovo, predstavlja format od 16:9. U pitanju je rezolucija 4 puta veća od 1080, dok ime 4K ustvari potiče od horizontalne rezolucije koji iznosi 3.840, koja, kada se zaokruži, iznosi 4K (4 hiljade). Za razliku od 4K, kod Full HD rezolucije 1080 zapravo predstavlja vertikalnu rezoluciju, tako da je ovo samo malo pojašnjenje kada je reč o pravilima za imenovanje obe rezolucije. Svejedno imajte na umu da sa 4K dobijate oko 4 puta više piksela od Full HD rezolucije. Druge rezolucije su takođe prisutne, 720 (HD) je i dalje popularna kod manjih televizora, ali će Vam pridržavanje široko prihvaćenih standarda, kao što su Full HD ili 4K obezbediti bolje iskustvo.

 

Tipovi ekrana

 

Nastavljamo sa tehnologijama samog ekrana što predstavlja sam panel. U suštini, slika nastaje tako što ekran daje (pravi) boju a pozadinsko osvetljenje obasjava kroz njega kako biste, ustvari, mogli da vidite tu boju. Najpre ćemo predstaviti LCD ekran, koji je trenutno najrasprostranjeniji panel. Zapravo, postoji više različitih načina na koje LCD panel može biti napravljen. Oni su poznati po skraćenicama, kao što su TN, IPS i VA paneli. Većina televizora poseduju VA panel (skraćenica od Vertical Alignment - vertikalno poravnanje), jer je za televizore jako bitno da podrže širi ugao gledanja. Tip panela se često ni ne navodi u specifikacijama, to je više uobičajeno za kompjuterske monitore, ali to je nešto što možete imati na umu ako ste u potrazi za specifičnom vrstom ekrana, jer neki od njih imaju različite karakteristike. Sledeću osobinu predstavlja LED tehnologija, koju moramo razlikovati od OLED tehnologije. LED (Light-Emitting Diode) je svetleća dioda, koja se često koristi kao pozadinsko osvetljenje za LCD televizore. Tako, ako vidite pojam LED TV, to obično znači da je u pitanju LCD ekran koji je ispred LED pozadinskog osvetljenja. LED pozadinsko osvetljenje koristi manje energije, generiše manje toplote i zauzima manji prostor od CCFL pozadinskog osvetljenja, koje je korišćeno kod ranijih LCD panela, tako da i kućišta televizora mogu biti tanja. OLED (Organic Light-Emitting Diode) je vrsta svetleće diode (LED) koja kombinuje svetlost i boju u jedan piksel (tačku). To obezbeđuje vrhunsku energetsku uštedu, kontrast i fleksibilnost. Doslovce, OLED ekrani zapravo mogu biti i savitljivi i fleksibilni, što je prilično atraktivno, pa se u budućnosti očekuje veći broj zakrivljenih televizora. Proizvodnja ovih ekrana je, ipak, još uvek na svom početku, tako da su OLED ekrani i dalje ili vrlo mali ili veoma skupi. Takođe, za tehnologiju ekrana imamo i plazmu koja je i dalje prisutna, i dalje vrlo održiva. Ona poseduje legendarni kontrast, sa najvernijom crnom bojom, fenomenalnom reprodukcijom boja, odlične uglove gledanja, ali većina plazma televizora je dostupna samo kod većih ekrana kao što su 40 inča i više. Na kraju, sam panel može imati drugačiji završnu obradu: postoji sjajni i mat finiš, baš kao što kućišta mogu biti. Mat završna obrada je bolja za dobro osvetljene prostorije gde ćete možda imati više potencijalnih refleksija odnosno odsjaja u pozadini, dok je sjajni (glossy) finiš bolji za tamnija radna okruženja, pa imajte na umu za koju prostoriju planirate postavljanje Vašeg novog televizora.

 

Osvežavanje slike

 

Brzina (učestalost) osvežavanja slike je sledeća važna osobina koju razmatramo. Kao prvo, učestalost osvežavanja predstavlja koliko puta u sekundi, odnosno Herca (Hz), ekran osvežava svoju sliku. Za LCD ekrane 50Hz je prilično standardano osvežavanje (na američkom kontinentu je 60Hz), ali takođe možete naći i vrednosti od 100Hz, 200Hz, 300Hz pa sve do 1.400Hz, kao i druge frekvencije između. Brže osvežavanje može da pruži oštriju sliku i manje zamućenje prilikom gledanja brzih akcionih scena ili igranja video igara. U specifikacijama televizora ćete najčešće videti osvežavanja koja televizor može da "proizvede" ali je takođe ponekad važno da znate koje frekvencije osvežavanja televizor može da prihvati kod ulaznog signala. Razlog je, na primer, u slučaju da planirate da televizor koristite za igranje video igara sa brzim akcionim sekvencama gde je broj frejmova (kadrova) ubedljivo najbitnija stavka. Većina Full HD televizora koji se povezuju preko HDMI kabla mogu da obrade ulazni signal od 50Hz bez problema, ali ako ste u potrazi za 4K standardom ili planirate povezivanje televizora sa računarom onda uzmite u obzir modele koji imaju novije priključke kao što su DisplayPort ili HDMI 2.0 koji podržavaju veću brzinu osvežavanja.

 

Kontrast

 

Naredna stavka je kontrast. Kontrast je razlika između najsvetlije bele i najtamnije crne koje ekran može da reprodukuje. Veća razlika je generalno bolja i dobar kontrast je odličan za gledanje filmova u tamnijim prostorijama i daje zaista bioskopski osećaj. Ovde moramo upozoriti da postoji mnogo načina za izračunavanje kontrasta. U suštini, kada se izračunava pravilno, nemoguće je postići kontrast koji prevazilazi odnos 3.000:1, ponekad čak i 5.000:1 za stvarno vrhunske ekrane. Ali ako vidite apsurdno ogroman broj kao što je 50.000:1, 500.000:1 ili 50.000.000:1, to se obično zove dinamički kontrast, kontrast koji nije "pravi" i iako možete biti slobodni da ignorišete ovakve podatke, moramo se složiti da veliki brojevi u specifikaciji zvuče zaista impresivno.

 

Povezivanje

 

Video ulazi su veoma važna i poslednja stavka specifikacije koju ćemo pomenuti. Sve što o video ulazima treba da znate je to šta želite da povežete sa televizorom. Prvo, proverite da li imate starije uređaje koje biste povezali sa novim televizorom. Tako starije igračke konzole ili fotoaparati, na primer, mogu da koriste analogni kompozitni video signal koji zahteva stari poznati žuti RCA priključak (činč). Neki rani HD uređaji mogu i dalje da koriste analogni komponentni video signal koji zahteva crveni, zeleni i plavi RCA priključak. HDMI predstavlja trenutno najrasprostranjeniji HD priključak. On prenosi kako Full HD video signal, tako i zvuk, dostupan je kao standardni priključak na računarima, Blu-ray plejerima, igračkim konzolama, video kamerama, pametnim telefonima i ostalim uređajima. Višestruki HDMI ulazi na televizoru su odličan način za povezivanje više uređaja tako da možete lako da se prebacujete između njih. I na kraju, ukoliko tražite najnovije tipove povezivanja sa većim propusnim opsegom za 4K standard, naročito ako želite veću brzinu osvežavanja, potražite DisplayPort ili HDMI 2.0 povezivanje, koje je tek nedavno najavljeno. Zapamtite da sadašnja generacija HDMI povezivanja već podržava 4K na 24Hz ili 30Hz, što je dobro za gledanje video zapisa i filmova, ali će igrači možda želeti da razmotre alternative.

 

To je za sada sve. Nadamo se da ste naučili nešto o televizorima i o tome kako oni rade. Na linku možete pogledati našu ponudu televizora.

 

Želimo Vam srećnu kupovinu!

 footer