test
Koristimo internet kolačiće (cookies) kako bi Vaš doživljaj bio udobniji, a pretraživanje efikasnije i relevantnije. Pristupanjem ovom sajtu, pristajete na upotrebu internet kolačića. Za više informacija, kliknite ovde. Zatvori
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 17:00

office@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

Pojmovi

 AquaWave technology AquaWave technology Posebno dizajnirana šara bubnja i lopatice pokreću odeću poput talasa, nežno ih pomerajući. Osim toga, zakrivljenje na staklu omogućava bolje mešanje veša, čime se stvaraju bolje performanse pranja uz manju potrošnju energije i vode.
3D kuvanje 3D kuvanje Aktivira sve grejače u rerni. Kuva brzo i efikasno. Svi grejači rade istovremeno i ravnomerno raspodeljuju toplotu a ventilacija sprečava mešanje mirisa. Štedi energu i vreme, a mogu se kuvati tri jela bez mešanja mirisa.
3D prikaz 3D prikaz 3D tehnologija donosi uzbuđenje bioskopskog 3D iskustva u domove. 3D efekat pruža dublji i realniji prikaz slike, što znači da ćete biti uvučeni u prenose sportskih događaja, filmove i igre kao nikada do sada. Različiti proizvođači koriste različite tehnologije u svojim 3D televizorima, monitorima, projektorima, fotoaparatima. To može da podrazumeva različite konfiguracije (na primer, bez 3D naočara) i različite rezultate po pitanju kvaliteta slike.
3D wOOx 3D wOOx Tehnologija koju je stvorio brend Philips pre svega kako bi označio sistem zvučnik koji rade po principu tehnologije pasivnog radijatora i aktivnog izjednačavanja zvuka kako bi se maksimalno povećala izlazna snaga i uticaj na membranu zvučnika. wOOx tehnologija se prvenstveno odnosi na reprodukciju niskih frekvencija gde se rezonantni sistemi obično koriste da poboljšaju ukupnu efikasnost sistema zvučnika u bas frekventnom opsegu. wOOx tehnologija podrazumeva optimizaciju tri komponente sistema zvučnika: bas pasivni radijator, aktivni bas drajver i aktivno izjednačavanje.
3G 3G 3G označava tehnlogiju treće generacije mreže mobilnih telefona. Uz 3. generaciju mreže rešavaju se brojni problemi starijih oblika veze, a jedan je i stabilnost konekcije prilikom pokreta.
3H Hard Coating 3H Hard Coating 3H Hard Coating je tehnologija izrade ekrana koja pruža zaštitu od grebanja. Jaka višeslojna zaštita štiti Vaš monitor od nezgodnih situacija sa oštrim predmetima.
3LCD 3LCD 3LCD je sistem projekcije koji koriste mnogi savremeni digitalni projektori. Ova tehnologija je prvi put razvijena od strane Epsona a dobila je naziv na osnovu tehnologije korišćenja tri LCD panela čipova prilikom generisanja slike. 3LCD projektori prikazuju finije gradacije slike tako što projektovani pikseli imaju glatke varijacije u nivoima osvetljenosti. 3LCD projektori daju svetlije boje. I posebno važno, obično troše manje energije od projektora sa drugim sistemima projekcije slike.
4G Dual Senzor 4G Dual Senzor Dva senzora u jednom mišu je definicija preciznosti. 4G Dual senzor ima i optički i laserski senzor, da poboljša performanse miša. Sistem dvostrukog senzora je u stanju da detektuje 6400 ili 8200 dpi, gde senzor čita svaku tačku precizno i tačno. Dupli senzor znači duplo bolja kontrola.
4K 4K 4K UHD je rezolucija 3840×2160 piksela (8.3 megapiksela, odnos stranica 16:9) i jedna je od dve rezolucije ultra visoke definicije usmerena ka potrošačkom delu televizije, druga od dve je 8K UHD 7680 pixels × 4320 linija (33.2 megapixels). 4K UHD ima duplo višu horizontalnu i vertikalnu rezoluciju od 1080p HDTV formata, sa 4 puta više piksela ukupno.
A-GPS A-GPS A-GPS ili Assisted GPS, koristi se da ubrza podizanje GPS sistema. GPS može imati problema sa lociranjem ukoliko je signal slab i u takvim slučajevima A-GPS pomaže da se signal uspostavi.
A+ Energetska efikasnost A+ Energetska efikasnost A+ proizvod troši do 20% manje energije od identičnog A proizvoda.
A2DP A2DP A2DP ili Advanced Audio Distribution Profile je Bluetooth protokol koji se koristi za slanje stereo muzike na slušalice ili zvučnike bežičnim putem. Za razliku od drugih Bluetooth slušalica, signal ide samo u jednom smeru.
AAC AAC AAC ili Advanced Audio Coding je je naslednik popularnog MP3 kodeka. U odnosu na MP3 donosi niz poboljšanja poput dva puta veće rezolucije frekvencijskih pojaseva, upotrebu predikcije (bolje kodiranje stalnih zvukova), poboljšano stereo kodiranje, poboljšan Huffman algoritam, upotreba vremenskog oblikovanja šuma (bolji kvalitet glasa na malim bitrate-ovima)... Rezultat je 30% bolji kvalitet u odnosu na MP3 prema nezavisnim testiranjima. AAC je takođe prvi kodek koje je transparentan na 128 kbps (ne može se razlikovati od originala), te je time ispunio stroge kriterijume EBU-u (European Broadcasting Union).
Active Fresh Blue Light Active Fresh Blue Light Tehnologija aktivnog plavog svetla koja stimuliše prirodne svetlosne uslove. Efekat fotosinteze se produžava uz pomoć plavog svetla. Ukoliko bi se iz spektra sunčeve svetlosti uklonila plava svetlost, biljke ne bi mogle da nastave sa organskim aktivnostima.Beko tehnologija aktivne plave svetlosti simulira prirodne svetlosne uslove, omogućavajući na taj način procesu fotosinteze da se nastavi dok su namirnice u frižideru. Zahvaljujući tome C vitamin je sačuvan u svežem voću i povrću.
Active PFC Active PFC PFC (Power Factor Correction) omogućava distribuciju električne energije sa maksimalnom efikasnošću. Postoje dve vrste PFC-a: aktivni i pasivni. Najveći broj kvalitetnih napajanja su Active PFC tipa dok pasivni PFC koriste samo napajanja nižeg kvaliteta. Active PFC je efikasniji i ne zahteva ručno prebacivanje kada se ulazni napon promeni (zavisno od toga u kom se delu sveta nalazite). S obzirom da aktivni PFC koristi strujno kolo za ispravljanje faktora snage u stanju je da, teorijski, generiše faktor snage od preko 95%.
ADF ADF U multifunkcijskim ili "all in one" štampačima, faks mašinama, fotokopirima i skenerima, automatski unos dokumenata ili ADF je funkcija koja omogućava korisniku da skenira, kopira ili pošalje više stranica odjendnom bez potrebe da ručno zameni svaku stranicu.
Akcelerometar Akcelerometar Akcelerometar je elektična komponenta koja se zasniva na principu merenja sile inercije koja deluje na ovaj instrument tokom kretanja. Postoje i akcelerometri koji ne koriste princip kretanja inercione mase već vibracije, promenu kapaciteta, optički i sl. Koristi se za razne namene, indikaciju opterećenja, merenje pređenog puta, navođenje i dr. U stanju je da detektuje i rotaciju ekrana na mobilnim uređajima poput mobilnih telefona, tableta a u poslednje vreme i notebookovima. Takođe se može primenjivati da obogati igračko iskustvo ili za kontrolu reprodukcije muzičkog sadržaja.
AMA (advanced motion accelerator) AMA (advanced motion accelerator) Benq tehnologija koja pruža slike sa poboljšanim kvalitetom i odzivom ekrana samo od 2ms.
Ambilight Ambilight Ambilight skraćeno od ambijentalno osvetljenje je svetlosni sistem za televizore razvijen od strane Philips-a. Ambilight kreira svetlosne efekte oko televizora koji odgovaraju video sadržaju. Philips tvrdi da ovo kao posledicu ima još impresivnije iskustvo gledanja. Ambilight je svetlosni sistem koji aktivno podešava osvetljenje i boju u odnosu na sadržaj koji se prikazuje. Integrisana u televizor Ambilight tehnologija omogućava korisniku da vidi više detalja, bolji kontrast i boje dok eliminiše refleksije na ekranu.
AMD® AMD® AMD® je trenutno drugi po veličini brend u svetu za proizvodnju mikroprocesora zasnovanih na arhitekturi x86, kao i jedan od glavnih dobavljača grafičkih procesora. AMD trenutno izrađuje svoje procesore u varijantama sa jednim, dva, četiri i osam jezgara.
AMD® CrossFire™ AMD® CrossFire™ AMD® CrossFire™ je tehnologija koja omogućava da koristite snagu dve ili više eksterne grafičke kartice koje rade paralelno pružajući neuporedivo bolje igračke performanse.
AMD® Enduro™ AMD® Enduro™ AMD® Enduro™ je tehnologija koja radi neprimetni prelaz između diskretne grafičke karte i AMD Radeon grafičke karte u zavisnosti od potreba. Uz pomoć ove tehnologije došlo se do znatne uštede pri potrošnji baterije.
AMD® Eyefinity™ AMD® Eyefinity™ AMD® Eyefinity™ je tehnologija koja Vam omogućuje podršku za više monitora. Prva serija grafičkih karti u kojoj je implementirana ova tehnologija jeste Radeon HD 5000 koja je izašla krajem 2009.
AMD® HD3D™ AMD® HD3D™ AMD® HD3D™ je tehnologija dizajnirana tako da omogući stereoskopsku 3D podršku u igrama, filmovima i fotografijama.
AMD® MantleApi™ AMD® MantleApi™ 2013 godine AMD je lansirao AMD® MantleApi™ tehnologiju za brže i bolje igranje, tako što je omogućio pristup programerima da implementiraju, programske tehnike i optimizacije koje su pisane za konzole i prebace ih na PC izgrađene na GCN arhitekturi.
AMD® PowerTune™ AMD® PowerTune™ AMD® PowerTune™ je tehnologija koja nadzire i kontroliše potrošnju energije GPU-a, kako bi obezbedio dovoljno energije za klokovanje brzine procesora, što dovodi do boljih performansi samih procesora.
AMD® Radeon™ Dual Graphics AMD® Radeon™ Dual Graphics AMD® Radeon™ Dual Graphics Patentirana tehnologija od AMD® koja kombinuje AMD grafički procesor i AMD grafičku karticu pružajući najbolje performanse.
AMD® TrueAudio™ AMD® TrueAudio™ AMD® TrueAudio™ je AMD-ov hardverski poluprovodnik za ubrzanje obrade audio fajlova.
AMD® ZeroCore Power™ AMD® ZeroCore Power™ AMD® ZeroCore™ omogućuje Vašem AMD Radeon GPU, kada je u stanju mirovanja da gotovo nema nikakvu potrošnju energije.
AMOLED display (Active-matrix organic light-emitting diode) AMOLED display (Active-matrix organic light-emitting diode) AMOLED je tehnologija ekrana koja se sve više koristi u portabilnim uređajima, poput mobilnih telefona. Active-matrix OLED ima iste performanse kao i Pasive-Matrix OLED ali koristi daleko manje energije i to ga čini daleko efikasnijim i povoljnijim za ugradnju u prenosne uređaje gde je manja potrošnja energije od krucijalnog značaja.
Android Android Android je operativni sistem zasnovan na Linuks jezgru, prvenstveno dizajniran za mobilne uređaje sa ekranom osetljivim na dodir, kao što su pametni telefoni i tablet uređaji. Android je razvila istoimena kompanija (engl. Android, Inc.) koju je kompanija Googl finansijski podržavala, a kasnije i kupila, 2005. godine. Android je predstavljen 2007. godine zajedno sa osnivanjem udruženja Open Hendset Alijans (OHA) (engl. Open Handset Alliance, OHA): konzorcijuma hardverskih, softverskih i telekomunikacionih kompanija posvećenih razvoju otvorenih standarda za mobilne uređaje. Prvi Android telefon je prodat u oktobru 2008. godine.
Anti glare Anti glare Anti glare je tehnologija koja smanjuje količinu svetla koje se reflektuje sa ekrana. Reflektovana svetlost je zamorna za Vaše oči, ona smanjuje kontrast, boju i oštrinu ekrana. Anti glare tehnologija čini gledanje ekrana prijatnijim i smanjuje zamor očiju.
Antibakterijska gumena zaptivka Antibakterijska gumena zaptivka Podrazumeva aktivnu zaptivnu zaštitu koja omogućava da deo koji se obično veoma lako prlja i teško čisti bude zaštićen kako bi se održala puna higijena i sprečilo zagađivanje unutrašnjosti gde se smešta hrana.
Antibakterijske ručice na vratima Antibakterijske ručice na vratima Uz pomoć specijalnog antibakterijskog premaza na ručicama na vratima, najbitnije dodirne površine ostaju bez bakterija
AppleTalk AppleTalk AppleTalk je skup lokalnih mreža, komunikacionih protokola, kreiran za Apple računare. AppleTalk mreža može da podži do 32 uređaja i podaci se mogu slati brzinom od 230.4 kbps
Aquafusion technology Aquafusion technology Tehnologija koja je razvijena u cilju veće efikasnosti energije, vode i deterdženta. Omogućava savršenu iskorišćenost deterdženta, tako što zatvara odvod na kadi tokom ciklusa pranja, čime sprečava da deterdžent sklizne niz odvod. Tehnologija štedi 10% deterdženta u svakom pranju i odeća je vidljivo čistija u svakom pranju uz maksimalnu efektivnost.
Aquous net+ Aquous net+ Sa Aquous net+ aplikacijom možete koristiti mnoštvo internet aplikacija pritiskom na jedno dugme. Aplikacije su prikazane u dodatnom prozoru na ekranu. Na ovaj način možete pozvati aplikacije kao što su cene akcija, vremenske prognoze ili čak internet igra, bez potrebe za računarom.
Aqusafe/Watersafe  (prelivanje vode) Aqusafe/Watersafe (prelivanje vode) Tehnologija koja daje dodatnu bezbednost tako što automatski isključuje dovod vode, ukoliko crevo za dovod vode počne da curi.
Aqusafe+/Watersafe+ Aqusafe+/Watersafe+ WaterSafe+ daje dodatnu bezbednost tako što automatski isključuje dovod vode, ukoliko crevo za dovod vode počne da curi.
Auto-defrost Auto-defrost Funkcija koja podrazumeva uključivanje reverzibilnog ventila na kompresoru tako da klima na kratko prelazi u režim hlađenja (tada ne duva hladan vazduh u prostoriju nego samo topao vazduh spolja za otopljavanje cevi). Kada se klima uređaj koristi za grejanje dolazi do problema zaleđivanja cevi spoljašnje jedinice, na temperaturama ispod nula stepeni. Na nižim temepraturama, vlažnost vazduha postaje veća, opterećuje se kompresor i smanjuje efekat grejanja. Rešenje ovog problema je defrost funkcija.
Auto program Auto program Zahvaljujući Auto programu, nivo uprljanosti sudova detektuju senzori, koji zatim automatski određuju odgovarajući ciklus pranja za suđe u mašini, čime Vam pomaže i sam bira program.
Automatic Volume Control Automatic Volume Control Automatic Volume Control kompenzuje varijacije u zvučnom signalu koje mogu biti izazvane udaljenošću, slabljenjem signala ili lošim telefonskim aparatom pozivaoca, pa Vam ova tehnologija omogućava da ono što šujete bude konstantne jačine. Smanjujući jačinu zvuka za snažnije i pojačavajući zvuk za slabije signale, Automatic Volume Control omogućava uživanje u glatkom razgovoru bez neželjenih varijacija.
AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) AVRCP je bluetooth tehnologija koja Vam omogućava daljinsku kontrolu reprodukcije medija na drugom uređaju.Podržane funkcije su: Play, Stop, Pause, Previus i Next. U većini slučajeva su upareni sa A2DP tehnologijom, tako da na primer, bežičnim slušalicama sa A2DP možete slušati muziku a sa AVRCP imati kontrolu reprodukcije.
Blu-Ray Blu-Ray Blu-ray poznat još kao Blu-ray disk ili BD je ime novog formata optičkih diskova zajednički razvijenog od strane Blu-ray disk asocijacie kojučine Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic,Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK i Thomson. Format je razvijen da seomogući snimanje, presnimavanje i puštanje videa visoke definicije kao i pohranjivanje podataka velikog kapaciteta. Format omogućava pohranjivanje do 25gb na jednoslojnom odnosno 50GB na dvoslojnom disku.
Bluetooth Bluetooth Bežična tehnologija prenosa podataka na maloj udaljenosti. Uglavnom se koristi da se povežu periferni uređaji i dodaci sa računarom ili nekim drugim uređajem, poput mobilnog telefona ili tablet računara. Takođe se koristi za prenos podataka između dva uređaja koji podržavaju Bluetooth standard.
CAPT (Canon advanced printing technology) CAPT (Canon advanced printing technology) Tehnologija koja koristi procesor računara da rukuje sa procesom renderovanja podatka koji smanjuju opterećenje procesora štampača. To Vam omogućava da štampate stranice koje sadrže veliki obim podataka sa minimalnom memorijom štampača što Vam štedi vreme.
CDMA (Code-Division Multiple Access) CDMA (Code-Division Multiple Access) CDMA je digitalna tehnologija za prenos podataka. Ona je opšta tehnologija koja se koristi kroz različite standarde. Mreže koje koriste ove tehnologije, rade u frekventnim opsezima od 800Mhz do 1900Mhz i primarno se koriste u Americi i Aziji.
Child lock Child lock Funkcija koja omogućava da se izbegne slučajna promena započetog programa
Clear Sound Clear Sound Tehnologija sa kojom čujete sve sa velikom jasnoćom. Softver otklanja neprijatne šumove povećavajući sam kvalitet zvuka.
Cool Shot Cool Shot Kada završite sušenje kose, stisnite taster za Cool Shot tehnologiju koja proizvodu hladan vazduh davajući Vašoj kosi sjaj.
Detekcija Lica Detekcija Lica Tehnologija koja pronalazi lokaciju i veličinu ljudskog lica na digitalnim slikama. Otkriva lice i ignoriše sve drugo, kao što su zgrade, drveća i tela fokusirajući se samo na ljudsko lice.
Detekcija Osmeha Detekcija Osmeha Funkcija dizajnirana tako da kada se osoba nasmeje, automatski se aktivira okidač kamere i snima sliku na skladišni prostor. U početku funkcija koja je bila dostupna samo u digitalnim kamerama, sada je dostupna sa skoro svim uređajima sa ugrađenom kamerom.
DHCP DHCP DHCP (engl. Dynamic Host Configuration Protocol ili protokol za dinamičko konfigurisanje računara) je skup pravila koji omogućava uređajima na računarskoj mreži da traže i dobiju IP adresu od DHCP servera, dakle da pribavi automatski deljenu adresu i sazna dodatne informacije kao što je adresa njegovog rutera za prvi skok i adresa njegovog DNS servera. DHCP je u stanju da automatizuje mrežne aspekte, otuda je i nazvan plug-and-play protokolom.
Digital ICE technology Digital ICE technology Stari film i slajdovi su često prekriveni prašinom i ogrebotinama. Epson skeneru modu da uklone ove nedostatke tokom skeniranja sa Digital Ice tehnologijom.Ona koristi infracrveno svetlo, koje je u stanju da detektuje prašinu, otiske prstiju i ogrebotine.
Digital Natural Motion Digital Natural Motion Tehnologija koja pretvara reprodukciju slike u mnogo prirodniju zadržavajući bogati kvalitet.
DirectX DirectX Majkrosoftov DirectX (engl. Microsoft DirectX) je skup API-ja, čija je namena manipulisanje hardverom. Posebnu primenu ima u programima vezanim za računarske igre na Majkrosoftovim platformama.
DLNA (Digital Living Network Alliance) DLNA (Digital Living Network Alliance) DLNA tehnologiju možete koristiti da delite muziku, fotografije ili video sadržaj preko postojeće kućne mreže. Na primer, koristeći DLNA tehnologiju možete da strimujete video sa Vašeg mobilnog telefona na televizor pomoću bežične mreže.
Dolby Digital Dolby Digital Dolby zvučni formati danas predstavljaju svetski standard i prisutni su pri stvaranju svih ozbiljnijih filmskih ostvarenja. Dolby logo je garancija da će zvuk u bioskopskoj dvorani biti reprodukovan baš onako kako je to režiser zamislio. Dolby Digital nije sada samo karakteristika filmske industrije već je standard za mnoge modernije televizore i audio uređaje. Najčešće podrazumeva različite verzije do 6 kanala zvuka, 5 kanala sa normalnom frekfencijom od 20-20000hz i jednim kanalom za niskofrekventne efekte od 20-120hz.
Dolby Digital Live Dolby Digital Live Tehnologija koja Vam omogućava da povežete računar ili igračku komzolu na Vaš kućni bioskop pomoću jednog kabla i uživate u prednosti visokog klaliteta surround zvuka.
Dolby Digital Plus Dolby Digital Plus Audio tehnologija koja donosi istinski zvuk sadržaja namenjenih preko najšireg spektra uređaja.
Dolby Headphone Dolby Headphone Doživite realan, višekanalan zvuk iz bilo kojih slušalica sa Dolby Headphone. Ona stvara surround zvuk iz zvučnika i daju više zvučnog prostora uz prijatno iskustvo slušanja.
Dolby Prologic II Dolby Prologic II Dolby Prologic II transformiše tradicionalni stereo zvuk u 5.1 kanalni surround zvuk za beprekorno iskustvo slušanja.
Drobljenje leda Drobljenje leda Usitnjavanje leda pomoću pulsne brzine koje stalnim pritiskom na PULSE daje najveću brzinu blendera u kratkom vremenskom intervalu.
DTS 2.0 DTS 2.0 Tehnologija Digital Theater Systems 2.0 Vam omogućava da jednim klikom svoj 7.1/5.1 audio sistem svedete na 2.0 bez gubitka na kvalitetu zvuka.
DTS connect DTS connect DTS je 5.1 kanalni sistem sličan Dolby Digital 5.1, ali sa tim što DTS koristi manje kompresije u procesu kodiranja. Kao rezultat toga, mnogi smatraju da DTS ima bolji rezultat na kraju slušanja.
Dual band Dual band Dual bend se odnosi na sposobnost mobilnog telefona da radi sa dva različita benda, odnosno sa dva specifična frekventna opsega.
Dual Core procesor Dual Core procesor Uživajte u boljim performansama od tradicionalnih jednojezgarnih (single core) procesora. Brže vreme učitavanja, lako obavljanje više poslova u isto vreme i neograničena realizacija najzahtevnijih zadataka čine Dual Core procesorom pogodnim za multitasking okruženja.
Dual Image Stabilization Dual Image Stabilization Dual Image Stabilization koristi obe stabilizacije (Hardversku i optičku) za što bolju sliku bez zamućenih objekata.
DVB-C DVB-C DVB-C ili Digital Video Broadcasting - Cable je standard kojim se obeležava emitovanje digitalnog televizijskog signala putem kabla. Sam sistem se emituje uz pomoć MPEG-2 i MPEG-4 audio/video formata.
DVD-RW DVD-RW Optički uređaj namenjen za upisivanje podataka i čitanju DVD diskova. Podržava i snimanje i čitanje običnih CD-ova.
DVD DVD Disk koji se pojavio kao naslednik CD-a. Stanadardno dolazi u 2 veličine kapaciteta 4,7GB i 8,5GB
Dynamic Bass Enhancement Dynamic Bass Enhancement Tehnologija koja koristi filtere za pojačavanje basa dodavajući mu kristalnost i jasnoću zvuka.
Eco Fuzzy Eco Fuzzy Funkcija koja prebacuje frižider u režim za uštedu energije, time smanjujući potrošnju energije i uzrokujući manju štetu za okolinu.
ECO režim rada ECO režim rada ECO (Energy consume optimisation) - uključujući ovu opciju trošite manje električne energije ne gubeći znatno na performansama uređaja.
EDGE (Enhanced Data for Global Evolution) EDGE (Enhanced Data for Global Evolution) EDGE sistem pruža i do tri puta veće brzine nego GPRS.Teoretska maksimalna brzina je 473Kbps ali je uglavnom limitirana na 135Kbps. Kako bi ostvarili ovaj vid konekcije i telefon a i sama mreža moraju da podržavaju ovaj sistem. Ukoliko jedna strana ne podržava EDGE, telefon će se automatski prebaciti na GPRS.
EDR (Enhanced Data Rate) EDR (Enhanced Data Rate) EDR predstavlja opcioni deo Bluetooth specifikacija i predstavlja brži prenos podataka i eventualno poboljšava trajanje baterije. Ne podržavaju svi uređaji EDR tehnologiju. Umnogome zavisi od same verzije bluetootha kao i podržanih profila.
Epson Connect Epson Connect Uz pomoć ovog programa možete štampati Vaše fotogarije sa Vašeg mobilnog telefona ili tableta.
Epson Easy Photo Fix Epson Easy Photo Fix Epson je razvio ovu tehnologiju kako bi olakšao krajnjim korisnicima da izmene svoje fotografije. Tri glavna problema koja ova tehnologija može da reši sa skeniranom fotografijom su: Korekcija boje, uklanjanje prašine i korekcija pozadinskog osvetljenja.
EverFresh+ EverFresh+ Tehnologija koja namirnice drži svežim duži vremenski period.Gubitak vlažnosti je jedan od glavnih razloga kaliranja, propadanja i kraćeg trajanja voća i povrća u frižiderima. Konstantna temperatura i visoka vlažnost vazduha u Crisper odeljku za produženu svežinu su omogućeni zahvaljujući malim otvorima za ventilaciju. Da bi se istovremeno minimizovala kondenzacija i poboljšao protok vazduha, posebno dizajniran poklopac fioke na sebi ima male otvore, rupice. One su zadužene za obezbeđivanje idealnih uslova unutar pregrade za voće i povrće.EverFresh+® tehnologija omogućava: do tri puta dužu upotrebljivost voća i povrća (i do 30 dana), minimalizovan gubitak na težini namirnica, više od 90% relativne vlažnosti, minimalizovanu površinu kondenzacije.
Execute Disable Bit Execute Disable Bit Execute Disable Bit je hardverska bezbednosna tehnologija koja može pomoći sistemu pri potencijalnom izlaganju virusima i malicioznom kôdu. Execute Disable Bit omogućava procesoru da klasifikuje delove u memoriji gde aplikativni kôd može ili ne može da se izvrši. Kada zlonamerni softver pokuša da ubaci kôd u memoriju, processor onemogućava njegovo izvršavanje, time sprečavajući nastanak štete i širenje zlonamernog softvera.
Da biste iskoristili ovu tehnologiju morate imati računar sa procesorom kod koga je u specifikaciji naznačeno da poseduje Execute Disable Bit funkciju i operativni sistem koji ovu tehnologiju podržava.
Express Charge Express Charge Funkcija Dell laptop baterija koja omogućava da u roku sat vremena baterija bude napunjena 80% i da se potpuno napuni za malo manje od 2 sata. Ova tehnologija znatno ubrzava punjenje laptop baterije u poređenju sa drugim laptopovima.
Eye-Fi Eye-Fi Eye-Fi je tehnologija koja Vam omogućava da bežično prebacite sav materijal sa fotoaparata na pametni telefon, tablet ili računar.
Eye Saver Mode Eye Saver Mode Režim koji, kroz smanjenje emisije plavog svetla,optimizuje udobnost gledanja i omogućuje ugodno gledanje bez brige o naprezanju i zamoru očiju.
Film De-Judder Film De-Judder Tehnologija koja na ekranu svaki pokret pretvara u prirodniju reprodukciju povećavajući "frame rate" iznad standarda.
Filter za neutralizaciju mirisa Filter za neutralizaciju mirisa Ovaj filter prečišćava hladan vazduh koji cirkuliše unutar frižidera i eliminiše neželjene mirise i bakterije kako bi hrana ostala sveža
Flicker-free Flicker-free Tehnologija koja smanjuje treperenje ekrana i omogućava veću udobnost tokom uporebe monitora.
Flicker Free Flicker Free Kada trepnete, svetlost koja doputuje nazad do Vašeg oka utiče na zamor i vid. Flicker Free je tehnologija koja sa preciznim sistemom utiče tako da se ne zamarate i možete duže gledati u ekran.
Fluid Crystal Fluid Crystal Tehnologija koja sa sopstvenim algoritmima automatski podešava brzinu snimanja, oštrine, boje i zvuka da bi pružila najbolji mogući kvalitet slike.
FTP (File Transfer Protocol) FTP (File Transfer Protocol) FTP je zapravo standard za prenos datoteka preko interneta. Obično se ne koriste na mobilnim telefonima iako postoji FTP program koji je dostupan za većinu smart telefona.
FullHD FullHD Često se označava i kao 1080p, standard prikaza slike na ekranu visoke definicije koji ima mogućnost prikazivanja video materijala rezolucije do 1080 piksela, odnosno prikaz u 1080 linija po horizontali. FullHD ekrani imaju rezoluciju 1920x1080 piksela i odnos stranica 16:9. Ekrani sa ovom rezolucijom imaju odličan prikaz slike.
Fullsound Fullsound Patentirana Philips tehnologija čiji je rad baziran na post-obradu algoritma. Termin post-obrada znači da je je signal poboljšan pre nego što je izvršio dekodiranje. Rezultat je transparentan i detaljan zvuk visokog kvaliteta.
Funkcija za pice Funkcija za pice Funkcija koja omogućava lakše pečenje pica.
FXAA FXAA je anti-aliasing algoritam. Koristi se za pronalaženje ivica koje se obično pretražuju u dubini, tako da se ne utiče na piksele koji su bliski u dubini. Ovo pomaže da se smanji zamućenje teksture. Takođe se koristi za izlađivanje ivica.
G-Force Protection™ G-Force Protection™ G-Force Protection™ je tehnologija senzora slobodnog pada ugrađenog u hard diskove koja štiti podatke kada dođe do pada ili udarca hard diska. Prilikom pada hard diska može doći do katastrofalnog oštećenja koje nastaje kada glava hard diska ogrebe površinu izazivajući potencijalni gubitak podataka. G-Force Protection™ štiti hard disk od oštećenja pomoću senzora koji prepoznaje kada je hard disk u stanju slobodnog pada nakon čega automatski pomera glave od ploča i blokira ih u toj poziciji. Sve se ovo dešava u roku od tri desetinke nakon detektovanja stanja slobodnog pada.
Game mode Game mode Tehnologije koja optimizuje boje i kontrast ekrana i omogućava vrhunski doživljaj igre u režimu za igre.
Gorila glass Gorila glass Napredna tehnologija koja se koristi u različitim ekranima smart uređaja, kao što su mobilni telefoni, tableti pa i u monitorima za računare i u televizorima. Otporna na udarce i grebanje, sa svojim tankim zaštitnim profilom neće mnogo uticati na težinu samog uređaja kao i na performanse kapacitativnih ekrana koji su osetljivi na dodir.
GPRS GPRS GPRS - je tehnologija koja Vam omogućava razmenu podataka putem interneta, odnosno preko GSM mreže. Naplaćuje se na osnovu ukupno ostvarenog saobraćaja koji ostvarite a meri se u Mb (megabajtima). Konsultujte se sa svojim provajderom mobilnih usluga, pre nego što napustite zemlju, kako Vas ne bi iznenadio veliki račun za usluge korišćenja GPRS u romingu. U 2G sistemima, GPRS omogućava brzinu prenosa podataka od 56 do 114 kbit/sek, dok se u 3G sistemima postižu brzine i preko 200kbit/sek.
GPS GPS Globalni pozicioni sistem (engl. Global Positioning System - GPS) je trenutno jedini potpuno funkcionalan globalni satelitski navigacioni sistem (engl. Global Navigation Satellite System - GNSS). GPS se sastoji od 24 satelita raspoređenih u orbiti Zemlje, koji šalju radio signal na površinu Zemlje. GPS prijemnici na osnovu ovih radio signala mogu da odrede svoju tačnu poziciju - nadmorsku visinu, geografsku širinu i geografsku dužinu - na bilo kom mestu na planeti danju i noću, pri svim vremenskim uslovima. GPS ima veliku primenu kao globalni servis u raznim oblastima, u komercijalne i naučne svrhe: navigacija na moru, zemlji i u vazduhu, mapiranju zemljišta, pravljenju karata, određivanju tačnog vremena, otkrivanju zemljotresa i slično.
Grain Reduction Grain Reduction je tehnologija koju je razvila kompanija Epson da kada pri skeniranju slajdova ili filmova na visokoj rezoluciji, sam skener prepozna blage senke nastale na samom slajdu ili filmu i uz pomoć efekta blura smanji zrna na skeniranoj slici.
Harman Kardon Speakers Harman Kardon Speakers Harman Kardon zvučnici proizvode vrhunski zvuk, kombinujući visoki kvalitet i originalan dizajn da Vam omoguće da iskusite umetnost zvuka.
HD Ready HD Ready Standard prikaza slike na teleiviziji koji ima mogućnost prikazivanja video materijala rezolucije do 720 piksela, odnosno prikaz u 720 linija po horizontali. Ovaj standard se danas koristi kod jeftinijih LCD uređaja, televizora i kamera. Uređaji sa ovom rezolucijom mogu prikazivati slike samo u formatu 4:3 što je i jedna od glavnih razlika u odnosu na standard full hd. Rezolucija ekrana je najčešće 1280x720 piksela, mada može varirati u zavisnosti od tehnologije izrade ekrana.
HDCP HDCP Dobrodošli u svet digitalne zabave omogućene od strane HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) tehnologije. HDCP štiti najvrednije digitalne zapise, filmove, televizijske programe i zvuk od neovlašćenog i nelegalnog kopiranja i reprodukcije između različitih digitalnih uređaja. HDCP ima široku podršku glavnih kompanija u industriji digitalne zabave uključujući najveća filmska studija, proizvođače poluprovodnika, potrošačke elektronike i kompjuterskih kompanija.
HDMI HDMI HDMI (skraćeno od High-Definition Multimedia Interface)je u slobodnom prevodu Multimedijalni interfejs visoke definicije, zapravo digitalni standard za kombinovani prenos slike i zvuka u visokoj definiciji. HDMI je digitalna alternativa za analogne video/audio standarde kao što su: koaksijalni kabl, kompozitni video, S-Video, SCART, komponentni video i VGA. Jednostavno rečeno, HDMI je je skup digitalnih konektora u kablu koji nosi video signal visoke definicije i nekoliko digitalnih audio kanala.
HDRI (High Dynamic Range Imaging) HDRI (High Dynamic Range Imaging) Skraćenica za High Dynamic Range Imaging je tehnika snimanja koja omogućava veći dinamični opseg izloženosti nego što bi se dobilo tokom normalnog snimanja. HDRI se sada češće koristi za postizanje realnijih fotografskih scena. Ova tehnologije se takođe naziva HDR (High Dynamic Range) i može se naći kao dodatna funkcija u vrhunskim grafičkim kartama i programima za obradu slika.
HomeCream HomeCream Tehnologija koja omogućava da napravite domaći sladoled po vašem ukusu bez konzervansa i aditiva. Home Cream sistem meša sladoled u činiji koja se nalazi u posebno ohlađenom delu zamrzivača. Ovo je glavna faza pravljenja sladoleda. Odeljak za pravljenje sladoleda se može se koristiti kao odeljak za brzo šok zamrzavanje.
Hot swap Hot swap Ubacivanje ili uklanjanje perifernih uređaja (kao što su fleš memorija ili hard disk) iz računara ili mobilnog telefona dok oni i dalje rade. Hot swap, se odnosi na sposobnost uređaja da radi na ovaj način. Na primeru mobilnog telefona to znači da možete ubaciti ili ukloniti memorijsku karticu bez potrebe da pre toga ugasite mobilni telefon.
HQ-Sound HQ-Sound HQ-Sound - vrlo kvalitetan akustični inženjering za vrhunski zvuk. Ovo poboljšanje kvaliteta zvuka je posledica vrlo kvalitetnih komponenti, digitalne obrade signala, preciznog akustičnog dizajna i naprednog testiranja. Rezultat je zvuk koji je čist, jasan i autentičan. Zvuk je toliko dobar i prirodan, kao da razgovarate licem u lice.
HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) HSDPA je nadogradnja na UMTS mrežu koja udvostručuje kapacitet mreže i povećava brzine preuzimanja i više od pet puta. Usluga je prvobitno predviđena za 1.8Mbps ali nadogradnjom samih mreža i korisničkih uređaja polako se prelazilo na 3.6Mbps čak do 21Mbps. HSDPA radi samo za preuzimanje podataka sa mreže dok se za uplink koristi tehnologija HSUPA. Kombinacija ove dve tehnologije se obično naziva HSPA.
HSP (Headset Profile) HSP (Headset Profile) HSP je jedan od profila bluetootha, koji omogućava bežičnu vezu između između uređaja i bluetooth slušalica. Podržava simultano dvosmernu audio vezu ali ne i stereo.
HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) Nadogradnja za UMTS/HSDPA mreže i povećava brzinu uploada podataka do 5.76Mbps.
HTML (Hypertext Markup Language) HTML (Hypertext Markup Language) HTML je osnovni kompjuterski jezik za kreiranje WEB stranica. To je skup kodova upisanih u datoteci namenjenih za prikazivanje web stranice na internetu. Sve internet stranice koje posećujete u sebi sadrže HTML kodove.
Hyper-Threading Hyper-Threading Hyper-Threading je tehnologija razvijena od strane Intel®-a koja omogućava dupliranje odnosno istovremeno paralelno izvršavanje instrukcija aplikativnog softvera po jednom fizičkom jezgru procesora. Time se, ukoliko je softver tako optimizovan, dolazi do značajnijeg skoka u performansama i efikasnijem izvršavanju zadatih poslova. U pitanju su, u suštini takozvana "logička jezgra" koja u teoriji dupliraju broj jezgara koje procesor ima.
iDEN (Integrated Digital Enhanced Network) iDEN (Integrated Digital Enhanced Network) Glavna prednost iDEN tehnologije je Push-to-talk sistem koji omogućuje mobilnim telefonima da se koriste kao toki-voki uređaji. Noviji iDEN uređaji na sebi imaju i SIM karticu koja je kompatibilna sa GSM telefonima.
Identifikacija pozivaoca Identifikacija pozivaoca Ponekad je dobro znati ko Vas zove i pre nego što se javite. Caller ID funkcija Vam omogućava da pratite ko je s druge strane linije.
IGZO by Sharp IGZO by Sharp IGZO je tehnologija visokih performansi sa kojom se prave tanszistori manji nego ikad ranije. Sa pokretljivošću elektrona 20-50 puta brže, postiže dva puta jasnicu rezoluciju od konvencionalnih LCD ekrana.
Incredible Surround Incredible Surround Nova audio tehnologija Philipsa kojom se poboljšava stereo efekat i stvara prirodnija dimenzija zvuka. Njome se dramatično poboljšava doživljaj zvuka tako što se meša zvuk koji dopire sa leve i desne strane čime se proširuje virtuelno rastojanje između dva zvučnika. Incredible Surround Vam omoguc
Indikator pomoćnog sredstva za ispiranje Indikator pomoćnog sredstva za ispiranje Ovaj indikator prikazuje da li u mašini ima dovoljno sredstva za ispiranje i dodatni sjaj.
Indikator popunjenosti kese Indikator popunjenosti kese Indikator koji ukazuje koliko je popunjena kesa za odlaganje pokupljene prljavštine.
Indikator soli Indikator soli Ovaj indikator pokazuje nivo specijalne soli koja se koristi za čišćenje same mašine. Ukoliko je indikator upaljen, potrebno je sipati dodatnu količinu soli.
Intel Intel Intel procesori su jedni od najpopularnijih procesora na IT tržištu. Trenutno aktuelni Intel procesori su Celeron, Pentium, Core i3, Core i5 i kao najjači je Core i7. Intel trenutno izrađuje procesore sa jednim, dva, četiri ili šest jezgara i odličnog su kvaliteta čak i za najzahtevnije korisnike.
Intel WIDI (wreless display) Intel WIDI (wreless display) Potpuno bez kablova, ut samo Intel WIDI tehnologiju gledajte filmove sa svog notebook -a na Vašem HDTV -u, igrajte igre na platnu kućnog bioskopa ili prikazujte poslovnu prezentaciju sa svog tableta na velikom ekranu.
Intel® AES New Instructions Intel® AES New Instructions Intel® Advanced Encryption Standard New Instructions (Intel® AES-NI) tehnologija predstavlja skup instrukcija koje omogućavaju brzu i sigurnu enkripciju i dekripciju podataka. Ova tehznologija je dragocena za širok sprektar kriptografskog softvera odnosno aplikacija koje obavljaju grupno šifrovanje i dešifrovanje, autentifikaciju, generisanje nasumičnih brojeva i autorizaciju enkripcija.
Intel® InTru™ 3D Intel® InTru™ 3D 3D tehnologija napravljena od strane Intel u saradnji sa Dreamworks. Dok igrate igriu ili gledate 3D blu-ray filmove, ova tehnologija Vam omogućava da koristite (preko HDMI ulaza 1.4.) 3D naočare u full HD rezoluciji
Intel® Rapid Start Intel® Rapid Start Korisnici danas žele da im računari budu brzi pri startovanju. Intelova Rapid Start omogućava da se operativini sistem na Vašem računaru startuje za manje od 6 sekundi.
Intel® Smart Connect Intel® Smart Connect Dok je Vaš računar u stanju pripravnosti, on će se povremeno povremeno probuditi za ažuriranje aplikacije koje su otvorene. Kada se vratite na svoj sistem, najnoviji sadržaj će biti instaliran i spreman za upotrebu.
Intel® Smart Response Intel® Smart Response Intel® Smart Response tehnologija kombinuje visoke performanse SSD diska sa velikim kapacitetom klasičnog hard diska omogućavajući brz pristup podacima i aplikacijama koje se najčešće koriste. To se postiže "keširanjem" najčešće korišćenih podataka na SSD-u koji su istovremeno dostupni i na hard disku.
Intel® Turbo Boost Intel® Turbo Boost Intel® Turbo Boost tehnologija omogućava da se automatski odnosno dinamički poveća radni takt procesorskog jezgra u odnosu na nominalni radni takt, što u suštini znači brže izvršavanje instrukcija odnosno sveukupno brži rad. Pri tom, zagarantovano je da procesor radi u okvirima propisanih napona i temperature (TDP), pa i samo povećanje radnog takta zavisi od toga koliko procesor ima termalnog "prostora" za to.
Najprostije rečeno, Intel® Turbo Boost omogućava automatski odnosno fabrički "overklok".
Intel® Turbo Boost 2.0 Intel® Turbo Boost 2.0 Intel® Turbo Boost tehnologija omogućava da se automatski odnosno dinamički poveća radni takt procesorskog jezgra u odnosu na nominalni radni takt, što u suštini znači brže izvršavanje instrukcija odnosno sveukupno brži rad. Pri tom, zagarantovano je da procesor radi u okvirima propisanih napona i temperature (TDP), pa i samo povećanje radnog takta zavisi od toga koliko procesor ima termalnog "prostora" za to.
Najprostije rečeno, Intel® Turbo Boost omogućava automatski odnosno fabrički "overklok".
Intel® Turbo Boost tehnologija u izvedbi 2.0 omogućava efikasnije povećanje performansi po jezgru procesora kao i dinamičko ubrzanje radnog takta grafičkog procesora koji je integrisan sa centralnim procesorom.
Intel® Turbo Boost Max 3.0 Intel® Turbo Boost Max 3.0 Intel® Turbo Boost tehnologija omogućava da se automatski odnosno dinamički poveća radni takt procesorskog jezgra u odnosu na nominalni radni takt, što u suštini znači brže izvršavanje instrukcija odnosno sveukupno brži rad. Pri tom, zagarantovano je da procesor radi u okvirima propisanih napona i temperature (TDP), pa i samo povećanje radnog takta zavisi od toga koliko procesor ima termalnog "prostora" za to.
Najprostije rečeno, Intel® Turbo Boost omogućava automatski odnosno fabrički "overklok".
Intel® Turbo Boost Max 3.0 tehnologija automatski detektuje i bira najbolja i najkvalitetnija jezgra u procesoru i povećava radni takt upravo tih jezgara, time pružajući veću dobit u performansama i još veću fleksibilnost. Pored toga, Intel® Turbo Boost Max 3.0 automatski detektuje i preusmerava najkritičnije i najzahtevnije sistemske zahteve upravo na ta jezgra.
Intel® vPro Intel® vPro Intel® vPro tehnologija predstavlja skup bezbednosnih i upravljačkih sposobnosti ugrađenih u procesor sa ciljem rešavanja 4 kritične oblasti IT bezbednosti:
1. Upravljanje bezbednosnim pretnjama, uključujući rootkit-ove, viruse i malware.
2. Zaštita identiteta i tačaka kojima pristupaju web sajtovi.
3. Zaštita poverljivih ličnih i poslovnih informacija.
4. Daljinsko i lokalno nadgledanje, sanacija, održavanje i popravka računara i radnih stanica.
Invertni ProSmart motor Invertni ProSmart motor Tehnologija koja omogućava uklanjanje i najjačih fleka uz manje buke i do 70% većom uštedom energije u odnosu na energetsku klasu A+++.
Ion technology Ion technology Negativni joni u interakciji sa mokrom kosom dovode do razbijanja molekula vode omogućavajući da manje kapljice prodru kroz spoljnji sloj dlake. on tehnologija smanjuje elektricitet kose i kosa ostaje sjajna.
IonGuard IonGuard Neprijatni mirisi i bakterije sadrže pozitivne jone dok se kreću u frižideru.IonGuardTM tehnologija proizvodi negativne jone koji neutrališu bakterije, viruse, i čestice koje uzrokuju neprijatne mirise, kreirajući na taj način anti bakterijski efekat. Rezultat ovih rešenja je uvek svež vazduh unutar frižidera, što možete osetiti svaki put kada ga otvorite. Pored toga vaša hrana ostaje duže sveža.
iSAPS iSAPS iSAPS je tehnogoja koja predviđa scenu koju korisnik fotografiše i odmah bira optimalne postavke za ključne funkcije. Kombinuje parametre snimanja od nedavnih snimka sa ugrađenim odacima fotoaparata da proceni razdaljinu između fotoaparata i subjekta, poboljšava fokus i balans boja.
JPEG JPEG Predstavlja najčešće korišćeni format digitalnog foto zapisa, koji omogućava različit stepen kompresije digitalne slike. Najčešće se koristi za ekranski prikaz fotografija. Odlikuje se jednostavnošću i brzinom upotrebe, ali je baš zbog većeg stepena kompresije nepogodan za post-produkciju koja treba da pruži rezultate najvišeg kvaliteta. Omogućava kompresiju i do 10 puta bez značajne degradacije fotografije. Preporučuje se za situacije gde je potrebna brzina, jednostavnost i kada nema vremena za kasniju obradu fajlova.
Kyocera HyPAS Kyocera HyPAS Tehnologija sa kojom su papirni dokumenti efikasno usmereni na digitalni tok posla. što Vam pomaže da kotrolišete troškove i sigurne procese u radu.
LCD (Liquid Crystal Display) LCD (Liquid Crystal Display) LCD ili displej sa tečnim kristalima je tehnologija koja se koristi u laptopovima, mobilnim telefonima, monitorima i televizorima. LCD su manji potrosači u odnosu na LED ili plazma monitori jer rade na principu blokiranja svetlosti umesto emitovanja. Takođe jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je izuzetno tanak dizajn.
LCD ekran LCD ekran Podrazumeva displej koji prikazuje sve potrebne informacije: odabranu temperaturu, brzinu centrifuge, odabrane opcije, trenutno stanje ciklusa pranja, zaključavanje zbog dece i preostalo vreme do kraja ciklusa pranja.
LDAP LDAP LDAP, Lightweight Directory Access Protocol, je internet protokol koji programi koriste za pretragu informacija na serveru.
LED LED Panel koji poseduje stotine malih svetlećih led dioda. Takvo pozadinsko osvetljenje, dovelo je do toga da crna boja izgleda crnja, što je dovelo do oštrije slike. Sa ovim pozadinskim osvetljenjem, proizvođači televizora mogu napraviti tanje televizore, a i sami televizori troše manje energije.
Load Sharing Load Sharing Load Sharing je jedan od procesa rutera u prosleđivanju saobraćaja ka drugim destinacijama.
Macro Macro Ovaj termin se najčešće koristi da opiše macro režim rada kamere. Ovaj režim rada omogućuje da slikate objekte na jako malom rastojanju. Ovaj režim rada zahteva i autofokus.
Magic Upscale Magic Upscale Tehnoligija koja poboljšava kvalitet slike bez obzira na njen originalni kvalitet,sprečava njenu razgradnju pri podizanju skale i daje briljantne i netaknute boje. Ovo sliku na monitoru čini jasnijom i oštrijom nego na laptopu.
Micro Dimming Pro Micro Dimming Pro Softver koji prolazi dublje u svaki piksel u zoni davajući Vam neverovatno bolji kontrast.
Microsoft Windows® 8 Microsoft Windows® 8 Microsoft Windows® 8 je osmišljen tako da osnaži uzbudljivu i pristupačnu novu generaciju računara i mobilnih uređaja. Uz Windows® 8 otkrijte nove načine za personalizaciju, sjajne nove aplikacije i novu radnu površinu. Oduševiće vas šta sve mogu da urade današnji računari.
MIDI (Musical Instrument Digital Interface) MIDI (Musical Instrument Digital Interface) MIDI ( digitalni interfejs muzičkih instrumenata ) je protokol dizajniran za snimanje i reprodukciju muzike. Umesto da se direktno predstavlja muzički zvuk, ona prenosi informacije o tome kako se proizvodi muzika. Prednost je veoma mala veličina fajla. Mana je nedostatak specifične kontrole zvuka.
MP3 MP3 MP3 ili MPEG-1 Audio Layer 3 je najrašireniji audio format zapisa fajla u kome je primenjena kompresija sa gubitkom. Postao je široko rasprostranjen upotrebom internet servisa, počevši od Napster-a do raznih P2P programa za razmenu datoteka putem mreže. Uprkos tome, MP3 je zapravo zatvoreni (closed-source) format, zaštićen patentom. Alternativa MP3 formatu je Ogg format, otvoreni format, s višim stepenom kompresije, ali i manjom rasprostranjenošću.
Multi-ciklon Multi-ciklon Usisavanje bez kese za prašinu.
Multi-Point Focus Multi-Point Focus Tehnologija koja Vam omogućava fokusiranje sa više različitih tačka. Podešavanje koje je najbolje ukoliko želite da više objekata na slici ostane u fokusu.
Multi-touch Multi-touch Tehnologija koja podrazumeva sposobnost površine da registruje više od jedne ili dve, tri tačke pri kontaktu sa istom. Najviše pomaže pri zimarnju objekta na površini ekrana.
Multi zona Multi zona Jednim pritiskom dugmeta na elektronskom digitalnom displeju sa kontrolama na dodir, donji desni odeljak od 77 litara se može koristiti ili kao frižider, ili kao zamrzivač (raspon temperature: -24/+10°C ).
Multisistemska rerna Multisistemska rerna Kombinacija konvencijalne i ventilatorske rerne.
NCQ NCQ NCQ (Native Command Queuing) je tehnologija dizajnirana da poboljša performanse pri povećanju opterećenja na SATA hard diskovima. Kada se više komandi čitanja i pisanja upute na SATA hard disk, NCQ reaguje u cilju optimizacije izvršavanja ovih komandi grupisanjem istih zarad efikasnosti, čime se smanjuje mehaničko opterećenje i povećavaju performanse diska. Bez NCQ tehnologije disk će obraditi i izvršiti svaku komandu, jednu po jednu, po redosledu primanja komandi. NCQ je tehnologija koja je dizajnirana unutar SATA interfejsa. Kako bi bio iskorišćen, i SATA kontroler (čipset) i hard disk treba da podržavaju NCQ.
NeoFrost NeoFrost Nova generacija Neo Frost tehnologije omogućava pružanje idealnih uslova hrani u frižideru tako što obezbeđuje idealnu brzinu cirkulacije vazduha i nivo temperatura. Zbog toga namirnice, koje stoje ispred samih vazdušnih kanala neće biti zaleđene, već će biti čuvane u optimalnim uslovima, ostajući duže sveža. Sprečava sušenje voća i povrća kroz visok nivo vlage i odgovarajućom stopom protoka vazduha u frižideru, a obezbeđuje i uravnoteženu cirkulaciju vazduha između polica. Kada kompresor ne radi, energetski efikasni ventilator radi nezavisno i nastavlja da cirkuliše vazduh.Frižiderski i zamrzivački deo se hlade posebnim odvojenim vazdušnim strujama, čime se eliminiše rizik prenošenja mirisa između njih, a aktivni filter za uklanjanje neprijatnih mirisa čisti vazduh u frižiderskom delu. Za NeoFrost tehnologiju potreban je minimalno A+ energetski nivo.
NFC (Near Field Communication) NFC (Near Field Communication) NFC je komunikaciona tehnologija malog dometa a visoke frekvencije. Omogućava razmenu podataka između uređaja koji su udeljani do 10cm.
No Frost No Frost Tehnologija koja onemogućava stvaranje leda ni u frižideru ni u zamrzivaču, pa ne primorava na redovno odmrzavanje i na taj način štedi energiju. Namirnice koje su u klasičnim frižiderima ostajale sveže nekoliko dana, u no frost frižiderima mogu da ostanu i po nekoliko nedelja ako se drže u određenim fiokama. Hrana u frižideru ne povlači mirise pa su namirnice istog ukusa kao i kad ste ih kupili. No frost frižideri su veoma tihi i izdržljivi, a često su A ili višeg energetskog razreda što znači dodatnu uštedu energije.
Noćni režim rada Noćni režim rada Funkcija koja omogućava da će klima uređaj automatski podizati/spuštati temperaturu 1 °C po satu kroz prva dva sata rada. Nakon toga temperatura ostaje ista a klima uređaj se nakon 7 sati rada automatski gasi.
Noise Cancelling Noise Cancelling Tehnologija koja Vam uklanja neželjenje okolne zvuke uz aktivnu kontrolu buke.
Noise Reduction Noise Reduction Tehnologija koja koristi sistemske filtere da ublaži zvuk smanjujći neprijatne frekvencije radi čuvanja Vašeg sluha. Takođe ukoliko slušate glasnu muziku koja stvara šum u slušalicama, ova tehnologija pomaže u otklanjanju istog.
nVidia 3D Vision nVidia 3D Vision je stereoskopski komplet za igranje, koji sadrži LC Shutter naočare i drajvere (upravljački program) koji omogućuje stereoskopski pogled za bilo koju 3D igru.
NVIDIA Adaptive VSync NVIDIA Adaptive VSync Tehnologija koja Vam na pametni način redneruje frejmove koristeći NVIDIA kontrolni panel. Na sivok frejm rejtinzima, VSync se startuje da eliminiše cepanje frejmova. Na niskim stopama frejmova, on je onemogućen da bi se smanjio nivo kašnjenja frejmova.
NVIDIA CUDA® NVIDIA CUDA® Tehnologija koja Vam dramatično povećava performanse računara iskorišćavajući kompletnu moć grafičkog procesora (GPU).
NVIDIA G-SYNC NVIDIA G-SYNC Nove revolucionarna tehnologija koja pruža oštrije i najbrže igračko iskustvo. Scene se pojavljuju odmah, objekti izgledaju oštrije, a igrivos je na najvišem nivou, pružajući Vam vrhunski vizuelni doživljaj.
NVIDIA GPU Boost 2.0 NVIDIA GPU Boost 2.0 Tehnologija koja vam pruža veće performanse za 3-7% u odnosu na prethodnu verziju. Ova tehnologije je dostupna za GTX 700 serije. Podižu im brzinu procesora dok grafička karta dođe do svoje preporučene temperature ( na prime: 80 stepeni na GTX Titan).
NVIDIA Lumenex™ Engine NVIDIA Lumenex™ Engine Podrška za 128-bitni i 64-bitni "floating point HDR" sa do 16x "anti-aliasing" koja pruža realistične svetslosne efekte. Takođe, Lumenex Engine uklanja sve krzave ilice na objektima.
NVIDIA Optimus ™ NVIDIA Optimus ™ Tehnologija koja inteligentno optimizuje Vaš računar smanjivajući potrošnju baterije i pružajući odlične grafičke performanse koje su Vam potrebne.
Nvidia Physx Nvidia Physx omogućuje bolju fiziku u zahtevnim igrama. GeForce grafički procesori sa Physx obezbeđuju eksponencijalni rast u obradi fizike.
NVIDIA PureVideo HD NVIDIA PureVideo HD Tehnologija sa kombinacijom "driver"-a i procesora grafičke kartice koja pruža vrhunski video kvalitet uz minimalno korišćenje računarskog procesora i električne energije.Bez obzira da li gledate Blu-ray ili HD DVD disk, HD video snimak sa interneta, PureVideo HD donosi video u život sa svim detaljima uz kvalitetnu reprodukciju.
NVIDIA SLI NVIDIA SLI Nadogradite svoju opremu sa još jednom ili više Nvidia grafičkom karticom i uključite SLI tehnologiju koja omogućava vrhunske igračke performanse. SLI tehnologija podržava maksimalno 4 uparene grafičke kartice.
Octa Core procesor Octa Core procesor Uživajte u performansama bez premca uz najsavremeniji osmojezgarni (Octa Core) procesor. Brže vreme učitavanja, lako obavljanje više poslova u isto vreme i neograničena realizacija najzahtevnijih mogućih zadataka čine Octa Core procesor vrhunskim rešenjem za multitasking okruženja u bržom varijantom u ondnosu na četvorojezgarne (quad core) procesore.
Odmrzavanje-hlađenje Odmrzavanje-hlađenje Grejači ne rade tokom odmrzavanja. Radi samo ventilator koji cirkuliše vazduh u rerni. Zamrznuti proizvodi se odmrzavaju na sobnoj temperaturi. I kuvana jela se mogu odmrzavati na isti način.
OLED (Organic Light-Emitting Diode) OLED (Organic Light-Emitting Diode) OLED je tehnologija ekrana koja se sastoji od sitnih tačaka organskog polimera koji emituju svetlost kada se napune strujom. OLED ekrani za razliku od LCD ekrana nude niz prednosti kao što su: kontrast, vreme odziva za video i animacije, tanji su, lakši, svetliji, troše manje energije, jeftiniji su i lakši za proizvodnju. Sa druge strane glavna prednost LCD ekrana jeste bolja vidljivost pri jakom spoljnom svetlu.
Open GL Open GL je multi-platformski interfejs za programiranje aplikacija (API) za renderovanje 2D i 3D vektorskih grafika.
PictBridge PictBridge PictBridge je industrijski standard koji omogućava niz digitalnih foto rešenje uključujući i direktno štampanje fotografija sa digitalnog fotoaparata na štampaču bez potrebe za računarom.
Pola punjenja Pola punjenja Kada ima malo posuđa, pritisnite ovo dugme nakon što okrenete komandu za odabir programa. Ova funkcija Vam pomaže da uštedite vodu i struju.
Print Image Matching II Print Image Matching II je tehnologija razvijena od strane EPSON-a za što bolju reprodukciju boje prilikom štampe digitalnih fotografija. Naravno ova tahnologija podržana je samo kod nekih Epson štampača dok su jedni od prvih modela fotoaparata koji su ovu tehnologiju uvrstili su svoje modele kompanije poput Sony-a, Olympus-a i Nikon-a.
PTC technology PTC technology Tehnologija koja omogućava brzo zagrevanje ploče do radne temperature.
Pulse taster Pulse taster Funkcija koja omogućava potpunu kontrolu pri mešanju i seckanju hrane. Pritiskom na ovaj taster postiže se maksimalna brzina rada, a otpuštanjem tastera rad se automatski zaustavlja.
QoS Managment QoS Managment "Quality of Service" je tehnologija koja postiže potrebni kvalitet usluge upravljajući kašnjenje i varijacije kašnjenja, propusni opseg i parametre gubitka. Korisna tehnologija za poboljšavanje Vaše veze, odnosno konekcije.
Quad Core procesor Quad Core procesor Uživajte u munjevitim performansama uz najsavremeniji četvorojezgarni (Quad Core) procesor. Brže vreme učitavanja, lako obavljanje više poslova u isto vreme i neograničena realizacija najzahtevnijih zadataka čine Quad Core procesor pogodnijim za multitasking okruženja u ondnosu na tradicionalne dvojezgarne (dual core) procesore.
Quick & Clean program Quick & Clean program Brzo & Čisto, jedinstven program Beko mašina, garantuje izuzetno pranje sa performansama A klase, ne samo za malo uprljane sudove, već i normalno prljave šerpe i sudove.
QuietStep™ QuietStep™ QuietStep™ tehnologija omogućava izuzetno tihu akustiku hard diska kako pri maksimalnom opterećenju tako i u stanju mirovanja. Fluidni dinamički ležajevi motora obezbeđuju tihi rad hard diska.
Rashladni ventilator Rashladni ventilator Zahvaljujući ventilatoru u odeljku frižidera u odabranom Beko frižiderima i zamrzivačima, hladan vazduh ravnomernije cirkuliše u frižideru, čime su obezbeđene bolje performanse hlađenja.
Razer Synapse Razer Synapse Razer Synapse je jedinstveni softver koji Vam omogućava da podesite svoje kontrole kako želite ili dodelite "makroa" na bilo koji od Razer periferija. Sva podešavanja se automatski čuvaju na "cloud" servisu.
RDS (Radio Data System) RDS (Radio Data System) Radio data sistem ili RDS je standard koji omogućuje slanje male količine podataka putem kovenkcionalnih radio FM emisija.
Right Light 2 Right Light 2 Tehnologija koja izuzetno pomaže dodavajaući svetlost slici ako se nalazite u mračnoj sobi dok koristite veb kameru.
Right Sound Right Sound Tehnologija koja je jedna od karakteristika novih Logitech premijum veb kamera koja obezbeđuje eliminaciju akustičnog eho efekta. Omogućava Vam da jasno razumete i da Vas razumeju sagovornici bez šuma i distorzije zvuka.
RMS snaga RMS snaga RMS (skraćenica od Root Mean Square) je proces koji se koristi za utvrđivanje prosečne snage zvučnika tokom dugog vremenskog perioda. RMS snaga je izvedena iz jednačine koja daje matematički najtačniju meru snage zvučnika. Alternativa RMS snazi je P.M.P.O. (Peak Momentary Power Output) snaga koja predstavlja vrhunac snage merene u mikrosekundi.
S.M.A.R.T. S.M.A.R.T. S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) je sistem nadzora ugrađen u računarske hard diskove (HDD) i SSD-ove koji otkriva i izveštava o raznim pokazateljima pouzdanosti diska, sa namerom da omogući predviđanje hardverskih kvarova. Kada S.M.A.R.T. podaci ukažu na moguć i neposredan kvar diska, softver koji radi na računaru može upozoriti korisnika da svoje podatke kopira na drugi uređaj kako bi sprečio gubitak istih i nakon toga zameni disk.
Sa toplotnom pumpom Sa toplotnom pumpom Sve mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom su izuzetno energetski efikasne. Ne rade po principu električnih grejača, već je pumpa zaslužna za sve. Pomoću nje vazduh kruži sve vreme kroz mašinu tako što se naizmenično hladi i zagreva. Toplotna pumpa ima tri puta manju potrošnju od električnog grejača i zato su ove mašine najštedljivije. Takođe, najnoviji modeli su A energetskog razreda, što znači dodatnu uštedu.Izuzetno su tihe i vraćaju zanemarljive količine kondenzata nazad u prostoriju.Veoma su pogodne za sušenje osetljivih tkanina. Temperatura sušenja u ovim mašinama je niža nego kod uobičajenih mašina, a veš je osušen nežnije i brže
Scart Scart Objedinjuje component, composit i s-video standarde. Pomoću adaptera za scart kabl možete povezati audio i video opremu koja koristi različite standarde.
Self-clean (samočišćenje) Self-clean (samočišćenje) Funkcija čisti grejnu ploču iznutra otklanjajući sve nečistoće. Preporučljivo je koristiti ovu funkciju na svakih 10 do 15 dana, na sledeći način: sipajte vodu u peglu da maksimuma i podesite regulator temperature na najvišu temperaturu, pa sačekajte da se kontrolna lampica isključi. Izvucite utikač iz struje i držite peglu horizontalno iznad lavaboa. Držite dugme za samočišćenje sve dok sva proključala voda, para i nečistoće ne izađu napolje. Kada se grejna ploča ohladi, možete je prebrisati vlažnom krpom.
Senseye 3 Senseye 3 Benq Senseye 3 je tehnologija za korekciju slike. Podešava osveljenost i parametre slike na osnovu korisničkog pozicioniranja i ambijentalnim uslovima.
Senzor za prljavštinu (zamućenost vode) Senzor za prljavštinu (zamućenost vode) Određuje koliko su prljavi sudovi i odabire najadekvatniji program pranja.
Sistem protiv gužvanja odeće Sistem protiv gužvanja odeće Ova funkcija obezbeđuje periodično rotiranje bubnja (sa prekidima) u hladnom vazduhu na kraju ciklusa radi smanjenja gužvanja odnosno naboranosti odeće.
Smart Sound Smart Sound Funkcija koja Vam omogućuje da personalizujete zvuk kako god Vi želite.
Smart Volume Normalizer Smart Volume Normalizer Asus patentirana tehnologija koja ne dozvoljava frekvencijama da probijaju iznad ne preporučene, čuvajući Vaše zvučnike i održavajući kvalitet zuka.
SmartAlign™ SmartAlign™ SmartAlign™ tehnologija upravlja izmenama stanja čitanja i upisa podataka iz kojih može doći do pogrešnih raspoređivanja po particijama diska. Ta stanja su povezana sa upotrebom 4K sektora diska poznatih kao Advanced Format. SmartAlign™ tehnologija to obavlja dinamično, unutar samog hard diska, bez intervencije računara. Bez SmartAlign™ tehnologije pogrešna raspoređivanja vremenom negativno utiču na performanse samog hard diska.
Sonic Master Sonic Master Uživajte u bogatom zvuku sa više detalja bilo šta da slušate. Optimizovan hardver donosi veće zvučnike sa naprednijom tehnologijom precizno podešenim softverom.
Speed Step Speed Step Speed Step je tehnologija koja se koristi kod Intel procesora. Kada je uključite procesor Vašeg računara pronalazi balans između potrošnje električne energije i brzine, smanjivajući glasnoću rada procesora. Možete čak menjati i brzinu procesora ukoliko Vam je potrebno još snage.
Splendid Video Intelligence Splendid Video Intelligence Tehnologija koja procenjuje svaki piksel u svakom kadru i dinamički ih prilagođava u skladu sa uslovima najpovoljnijim ljudskom oku.
SRS TheaterSound SRS TheaterSound Napredna i inovativna audio tehnologija koja dolazi od Samsunga a ima za cilj da obezbedi izuzeno bogat i pun zvuk tako da slušaoc ima iskustvo kao u pozorištu, sa druge strane nastoji da otkloni nedoslednost u jačini zvuka, nejasne glasove i tih zvuk. SRS TheaterSound automatski detektuje i prilagođava nagle oscilacije jačine zvuka, inteligentno odvaja vokale od svih drugih sadržaja, i dinamično podešava dijaloge tako da uvek zvuče razgovetno i što je najvažnije pruža 5.1 surround doživljaj uz impresivno poboljšanu jačinu i dubinu zvuka a sve to iz ugrađenih zvučnika kod novijih modela Samsung televizora.
SSH SSH SSH ili SecureShell ponekad poznat i kao Secure Socket Shell je komandni interfejs i protokol za bezbedno dobijanje pristupa na udaljeni računar. Koristi se od strane administratora mreže da kontrolišui druge servere na daljinu.
Super Alloy Power Super Alloy Power Tehnologija koja se može pronaći na ASUS karticama koristi specijalne legure koje su visoko magnetne, otporne na toplotu i anti korozivna. Obezbeđuje stabiljniji napon i bolje overclock-ing performanse.
Super Resolution Zoom Super Resolution Zoom Zumirajte i ne gubite na kvalitetu. Ova tehnologija razvijena od kompanije Olympus Vam pruža mogućnost da se približite objektu koji fotografišete ne gubeći na oštrini, jer Super Resolution Zoom dodatno izoštrava zumiranu fotografiju.
Texas instruments DLP Texas instruments DLP Tehnologija koja omogućava inovativna rešenja optičkih uređaja. DLP čip je niz mikro ogledala koji se koriste za brzu i efikasnu reprodukciju svetlosti.
TFT (Thin Film Transistor) TFT (Thin Film Transistor) TFT je jedna od najboljih LCD tehnologija kada je reč o kvalitetu slike i vremenu odziva. TFT je tehnologija aktivnih matrica, što znači da pored svakog piksela stoji tranzistor, što omogućuje da se pojedinačno upale i ugase. To obezbeđuje veći kontrast i brži vreme odziva.
Thermo Protect Thermo Protect Sa Philips Thermo Protect tehnologijom izaberite opciju brzog feniranja sa konstantnom i brižnom temperaturom za Vašu kosu.
Tip mašine Tip mašine Odvodna (ventilaciona ) - uzima vazduh iz prostorije u kojoj se nalazi i pomoću električnog grejača zagreva vazduh za sušenje. Najčešće mora biti u kupatilu zbog odvodne cevi za vodu. Najveći su potrošači električne energije od svih mašina i pripadaju C energetskoj klasi.Kondezaciona – ne zahteva postavljanje odvodne cevi, već se voda skuplja u posebnu posudu. Jednom uzet vazduh iz prostorije sve vreme kruži kroz mašinu i zagreva se na grejaču. Mašina uzima i dodatni vazduh iz prostorije kako bi kondenzator sve vreme bio hladan. Troše manje energije od odvodnih mašina i pripadaju B energetskom razredu.Sa toplotnom pumpom - nrade po principu električnih grejača, već je pumpa zaslužna za sve. Pomoću nje vazduh kruži sve vreme kroz mašinu tako što se naizmenično hladi i zagreva. Toplotna pumpa ima tri puta manju potrošnju od električnog grejača i zato su ove mašine najštedljivije. Takođe, najnoviji modeli su A energetskog razreda, što znači dodatnu uštedu.
Tip rerne (konvencionalna) Tip rerne (konvencionalna) Predstavlja tip rerne koja ima dva grejača, jedan sa donje i jedan sa gornje strane. Ovakav tip rerne omogućava standardne kombinacije pri prečenju.
Tip rerne (ventilatorski) Tip rerne (ventilatorski) Kod ovog tipa rerne postoji jedan grejač ispred koga se nalazi ventilator i uz pomoć tog ventilatora toplota se ravnomerno raspoređuje po celoj rerni.
Touch focus Touch focus Ova tehnologija moguća je samo u uređajima koji imaju ekrane osetljive na dodir. Ona omogućuje da se kamera ili fotoaparat usresrede na objekat koji ste izabrali.
Tourmaline technology Tourmaline technology Tehnologija koja maksimizira izlaz negativnih jona i omogućava maksimalno klizanje kose duž grejene površine čineći kosu glatkom i sjajnom.
Trusted Execution Trusted Execution Računarska tehnologija hardvera čiji su primarni ciljevi da potvrdi autentičnost platforme i njenog operativnog sistema, osigura da autentični operativni sistem počinje u sigurnom okruženju i na taj način se može smatrati pouzdanim, obezbedi pouzdane operativne sisteme sa dodatnim mogućnostima koje nisu dostupne na nesigurnom sistemu.
TXAA TXAA Novi stil "anti-aliasing" tehnologije dizajnirana da smanji vremenski "aliasing". TXAA daje veliki doprinost u kvalitetu filtriranja. Na primer, na ogradi ili lišću u pokretu, ona počinje da deluje i ponekad prevazilazi kvalitet ostalih vrhunskih profesionalnih anti-aliasing algoritama.
Ubuntu Ubuntu Operativni sistem zasnovan na Linuxu. Ubuntu je sastavljen od mnogo paketa softvera, i većina njih su objavljeni pod slobodnom softverskom licencom. Ubuntu najviše pažnje posvećuje lakoći korišćenja, slobodi od ikakvih ograničenja, redovnom objavljivanju novih izdanja (svakih 6 meseci) i lakoći instalacije. Ubuntu teži da korišćenjem jedino slobodnog softvera prosečnom korisniku obezbedi istovremeno ažuran i stabilan operativni sistem.
UHE UHE UHE ili Ultra High Performance Lamp ili lampa visokog pritiska razvijena je od strane Philips-a 1995 godine, za komercijalnu upotrebu u kućnim bioskopima i projektorima. Za razliku od drugih lampi, ove lampe koriste samo merkur u svom sastavu i kako u Philipsu tvrde, radni vek lampe je produžen na 10.000 radnih sati.
Ultra Durable Ultra Durable Tehnologija koja je pokupila mnoštvo nagrada zbog svoje izuzetne korisnosti. Pojačava izdržljivost i trpi velike temperature prilikom upotrebe komponente.
UPnP UPnP UPnP je set mrežnih protokola koji dozvoljava mrežnim uređajima, kao što su računari, pametni telefoni, tablet uređaji, notebook i uređaji slični njima. Da se međusobno pronađu i podese mrežu za komunikaciju i razmenu podataka.
Virtual Speaker Shifter Virtual Speaker Shifter Tehnologija koja Vam omogućava surround efekat na zvučnicima koji nisu fabrički pravljeni za isti. Možete svoj 2.1 sistem pretvoriti u 7.1, samo jednim klikom u opcijama zvučne kartice.
Virtual Surround Sound Virtual Surround Sound Virtual Surround tehnologija pruža visokokvalitetni okružujući zvuk. Imaćete utisak da zvuk stiže iz svih pravaca, a doživljaj gledanja televizije biće još lepši i intenzivniji.
Virtualization Virtualization virtualizacija hardvera ili virtualizacija platforme se odnosi na stvaranje virtuelne mašine koja deluje kao pravi računar sa operativnim sistemom. Na primer, računar koji radi sa operativnim sistemom Microsoft Windows može biti domaćin virtuelnom uređaju sa Ubuntu Linux operativnim sistemom.
Vocal FX Vocal FX Uključite mikrofon u zvučnu karticu i zabavite se sa vokalnim efektima uz karaoke sa prijateljima. Efekti kao što su auto-tune, pitch, flanger, phaser i ostali učiniće Vaše pevanje bogatije.
Waves Maxx Audio Waves Maxx Audio Tehnologija zvuka koja nudi korisnicima neuporedive performanse, bez obzira igrali igru, gledali film, , slušali muziku ili koristili online glasovne komunikacije. Koristi napredne funkcije,koje možete i sami podešavati, da ono što čujete bude vrhunskog kvaliteta.
WEP™ WEP™ WEP™ se odnosi na protokol bežične veze koja ima za cilj da zaštiti informacije koje šaljete i primate preko bežične mreže.
Wi-Fi Direct Wi-Fi Direct Wi-Fi Direct je za uređaje koji podržavaju tehnologiju koja omogućava Wi-Fi uređajima direktno povezivanje, što je jednostavno i zgodno za radnje kao što je štampanje, deljenje (share), sinhronizacija i prenos fajlova na ekran.
Wi-Fi Hotspot Wi-Fi Hotspot Tehnologija koja ima bežične pristupne tačke za pristup mreži ili Interneta na mobilnim uređajima kao što su laptop, tablet ili pametni telefon. Pristup ovoj tehnologiji je uglavnom dostupna na javnim mestima.
WiFi WiFi Tehnologija koja omogućava da elektronski uređaji razmenjuju podatake ili se povezuju na Internet bežično pomoću mikrotalasa u 2,4 GHz i 5 GHz. Koristi se i kao sinonim da označi WLAN.
WOL WOL WOL ili WakeOnLan je standard koji omogućuje kompjuteru da se uključi ili probudi kada mu stigne poruka preko mreže. Ovu poruku obično šalje program sa drugog računara ili druge mreže.
Xear 3D Xear 3D Tehnologiju koja Vam omogućava podešavanje 3D surround kako Vi želite. Obogaćen zvuk možete primenjivati na svim audio sistema, od 2.0 do 7.1.
Zaključavanje zbog bezbednosti dece Zaključavanje zbog bezbednosti dece Opcija zaključavanja zbog bezbednosti dece se može aktivirati kako biste sprečili da prstići pritiskaju dugmiće. Aktiviranjem zaključavanja sprečavate bilo kakve izmene u odabranom programu.
footer
visa master maestro master visa banca intesa internet bankarstvo plaćanje pri dostavi čekovi virman krediti