test
011 3535 555

+ 381 (11) 35 35 555

Radno vreme
Pon-Pet > 9:00 - 19:00 Sub > 9:00 - 15:00

info@list.rs

gaming strana
Korpa: 0,00 din. (0)

NVIDIA GeForce GTX 960 grafički procesor na karti koju potpisuje jedan od najpoznatijih proizvođača hardverskih komponenti - MSI, pod oznakom GTX 960 GAMING 2G nam predstavlja jedan od najvećih hladnjaka odnosno ventilatora kod svih GTX 960 varijanti. Da li to znači da su i performanse bolje?

 

 

Kada je NVIDIA u januaru ove godine prvi put objavila GeForce GTX 960, mnogi su kritikovali 128-bitnu memorijsku magistralu i 2GB GDDR5 memorije, žaleći se da ove specifikacije neće ostvariti performanse potrebne za današnje igre. Od tada se GeForce GTX 960 pokazao vrlo sposobnim grafičkim rešenjem za Full HD igranje, a svaka od varijanti je nudila nešto drugačiji skup karakteristika i prednosti. Neke su fabrički overklokovane, neke imaju veće hladnjake od drugih, neke imaju jedan 6-pinski, a druge 8-pinski konektor za napajanje, neke su prilagođene da budu tiše od ostalih... MSI je odlučio da kombinuje sve te prednosti u jedno rešenje i tako pokuša da se izdvoji od konkurencije.

 

 

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G je izgrađen na prilagođenoj PCB ploči sa fabrički overklokovanim GM206 grafičkim čipom ispod najnovijeg termalnog rešenja kompanije - Twin Frozr V, kako bi karta bila hladna i tiha. MSI koristi svoje Twin Frozr hladnjake već nekoliko godina unazad i u svakoj novoj generaciji pokušava da poboljša performanse rešenja, pritom smanjujući buku. Trenutno na petoj verziji, Twin Frozr V je manji i tiši, "naoružan" jačim ventilatorima nego u prethodnoj generaciji.

Ovo rashladno rešenje čine nekoliko ključnih komponenti. MSI je na Twin Frozr V upotrebio Torx ventilatore prečnika 101mm, koristeći kombinaciju dve različite vrste lopatica ventilatora koje efikasnije pokreću vazduh. Lopatice su na ventilatoru postavljene naizmenično i postoje u dve vrste: standardne lopatice dizajnirane da guraju vazduh na dole i disperzione lopatice osmišljene da povećaju protok vazduha.

 

TORX VENTILATOR

 

Tradicionalna lopatica ventilatora

Povećava protok vazduha na dole i raspršuje vazduh ka masivnom
hladnjaku ispod.

 

 

Disperziona lopatica ventilatora

Generiše veći protok vazduha kako
bi povećala disipaciju vazduha ka hladnjaku.

 

Ventilatori koriste MSI Zero Frozr tehnologiju, koja je predstavljena 2008. godine. Većina grafičkih procesora (GPU) zasnovanih na Maxwell arhitekturi sada imaju istu vrstu sposobnosti. Ventilatori mogu biti potpuno zaustavljeni u situacijama bez i niskog opterećenja kako bi maksimalno smanjili nivo buke. Pored toga, MSI dodaje mogućnost da njihov firmware kontroliše ventilatore nezavisno jedan od drugog. U situacijama niskog opterećenja odnosno toplote, moguća je situacija kada se samo jedan ventilator okreće, umesto oba.

Twin Frozr V hladnjak je, takođe, izgrađen korišćenjem tehnologije kontrole protoka vazduha, za koju MSI kaže da prenosi više vazduha na četiri niklovane bakarne toplotne cevi koje su, opet, vezane za veliku niklovanu bakarnu bazu.

Kao gejming model, ova karta nema samo funkcionalnu namenu. MSI je, na gornjoj ivici, dodao LED koji osvetljava logo u vidu zmaja i ime kompanije. Ovo svetlo se automatski pali kada se računar uključi a kasnije se može kontrolisati pomoću MSI Gaming aplikacije. Ista aplikacija se, takođe, koristi i za kontrolu fabričkog overkloka, gde su na raspolaganju tri predefinisane vrednosti.

 

 

 

MSI GTX 960 GAMING G2 jeste optimizovana za hlađenje, ali i to ima svoju cenu. Ova karta spada u jedne od najvećih zasnivanih na GTX 960 čipu. Teška je 763g, a dimenzije su 280mm po dužini, 140mm po širini i 37mm po visini. Poređenja radi, Asus Strix 960 je samo 215mm x 121mm.

Karta je u stanju da opsluži četiri monitora istovremeno, kroz kombinaciju DVI, HDMI i DisplayPort priključaka. Izlazi su rapoređeni po istom obrascu kao na referentnim NVIDIA GeForce GTX 970 i GTX 980 kartama.

 

 

Napajanje se isporučuje putem jednog 8-pin priključka lociranog na gornjoj ivici. Priključak je orijentisan tako da je "žabica" za fiksiranje okrenuta ka spoljnem delu karte. Duž iste ivice je lociran i jedan SLI interfejs za konfiguracije sa dve grafičke karte.

Overklok performanse ovog modela su respektabilne u odnosu na druge GTX 960 modele. Ono što se od ove karte očekuje i, što se zapravo dobija, jeste odlično hlađenje.

Neočekivanu stvar predstavljaju toliko tihi ventilatori da je teško poverovati da su uopšte prisutni. Bez upotrebe bilo kakve vrste instrumenata bićete apsolutno sigurni da je ovo termalno rešenje, izuzimajući pasivno hlađenje, najtiše koje ste ikada "čuli". Čak i pri punoj brzini, ventilatori su jedva čujni u tihoj prostoriji. Osim toga, temperatura grafičkog procesora retko prelazi prag od 65 stepeni, neophodnih da se, pre svega, ventilatori i pokrenu.