Kako da povežete i podesite bežični (Wi-Fi) ruter? (II deo)

Podesavanje rutera

U prethodnom članku Kako da povežete i podesite bežični (Wi-Fi) ruter? (I deo) smo pokušali da Vam približimo osnove povezivanja bežičnog (Wi-Fi) rutera kao i njegovu ulogu u Vašoj kućnoj mreži. Ovog puta se osvrćemo na generalna podešavanja samog rutera. Ono što će Vas najviše zanimati je postavljanje šifre na Wi-Fi ruteru kako biste sprečili neovlašćeno korišćenje Vaše mreže odnosno interneta.

Pomenuli smo da, pri podešavanju, ruter mora biti povezan sa računarom pomoću mrežnog kabla. Proverite da li su uključeni modem, ruter i računar. Za podešavanje rutera je potreban samo internet pregledač (browser) koji koristite (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari ili dr.). Ako se u pakovanju rutera nalazi i instalacioni disk, možete i sa njega pokrenuti program za konfiguraciju odnosno podešavanje rutera.

Podesavanje rutera - slika 1

Pokrenite internet pregledač na računaru koji je kablom priključen na ruter i u polju za unos adrese (address bar), gde inače unostite adresu nekog sajta, unesite IP adresu rutera. IP adresu možete pronaći na nalepnici koja se nalazi na samom ruteru (ako postoji) ili u uputstvu odnosno dokumentaciji koju ste dobili u pakovanju rutera. IP adresa je predstavljena u formatu niza brojeva tačkom podeljenih u četiri grupe po maksimalno tri cifre. Kao primer navodimo IP adrese koje se najčešće primenjuju u podešavanju najvećeg broja rutera:

192.168.1.1

192.168.0.1

192.168.2.1

Kada unesete IP adresu u polje za unos adrese internet pregledača, pritisnite Enter.

Podesavanje rutera - slika 2

Internet pregledač će sada pokušati da se poveže sa konfiguracionim menijem rutera. Sama podešavanja rutera su zaštićena, pa je potreno uneti korisničko ime i lozinku za menjanje tih podešavanja. Ovo ne treba mešati sa korisničkim imenom i lozinkom naloga kod Vašeg internet provajdera (ako postoji), niti sa lozinkom koju ćete kasnije definisati za pristup preko Wi-Fi-ja, već su to podaci koje je proizvođač rutera definisao i koje možete u svakom trenutku promeniti. Ovi podaci se razlikuju od rutera do rutera i obavezno ih možete pronaći u pratećoj dokumentaciji. Kod većine rutera početno korisničko ime i lozinka su tipski, pa je najtipičnije korisničko ime admin, a lozinka admin ili password. Kod nekih rutera je čak moguće ostaviti jedno od ta dva polja – ili neretko oba – prazna.

Podesavanje rutera - slika 3

Sada ste pristupili podešavanjima rutera odnosno njegovom glavnom meniju. Ruter može imati veliki broj opcija koje možete podesiti, a ono što će Vas najviše zanimati je definisanje imena rutera i lozinke za povezivanje putem Wi-Fi-ja (ne mešati sa malopređašnjim korisničkim imenom i lozinkom koji se odnose samo na pristup samim podešavanjima) pa pristupite opcijama za Wi-Fi.

Podesavanje rutera - slika 4

U prvom polju pod oznakom SSID ili Name, definišite naziv Vašeg rutera. To je naziv koji ćete videti putem Wi-Fi signala na Vašem laptopu, tabletu, telefonu ili Wi-Fi štampaču kada ih budete povezivali.

Podesavanje rutera - slika 5

SSID broadcast opcija treba da bude podešena tako da bude uključena (u ovom slučaju odčekirana opcija Hide SSID Broadcast). Ovo će, u suštini, učiniti Wi-Fi mrežu vidljivom za sve uređaje u dometu signala. U sledećem koraku, iz liste dostupnih opcija bezbednosti, možete odabrati metod po koje će se Vaša (buduća) lozinka šifrovati. Kao najbolji metod, preporučujemo WPA2-PSK ili slično, jer pruža najveću bezbednost i daje Vam maksimalnu zaštitu od uljeza.

Podesavanje rutera - slika 6

Sada kada ste odabrali sigurnosni metod, definišite šifru odnosno lozinku za pristup Vašem Wi-Fi-ju. Lozinka bi trebalo da bude kombinacija slova, brojeva i simbola koja se teško može pretpostaviti na osnovu Vaših ličnih informacija, kako biste sprečili neovlašćen pristup Vašem Wi-Fi signalu. 

Podesavanje rutera - slika 7

Sada možete snimiti Vaša podešavanja (što može potrajati neko vreme) i ruter je spreman za korišćenje. U ovom trenutku možete i promeniti lozinku za pristup podešavanjima rutera, ako želite. Još jednom podsećamo da nakon što se podešavanje izvrši, možete isključiti kabl kojim ste povezali računar i ruter, ako je, recimo, u pitanju laptop koji sada možete povezati bežično (Wi-Fi), ili ga ostaviti priključenog, ako je u pitanju stoni (desktop) računar.

 

Ako želite da vidite više ovakvih vodiča, ostavite nam komentar ili nam pišite na Facebook strani ili Twitter-u.

U međuvremenu, pogledajte ponudu svih bežičnih Wi-Fi rutera >>

Tagovi:  ,

Leave a reply

Ivane

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

new era hats 59 fifty north face outlet store new era 5950 low profile columbia outlet black new era 49ers hats new era angels hats cheap new balance 574 new balance 574 new era nfl hats nfl logo cheap new balance 574