Kako da povežete i podesite bežični (Wi-Fi) ruter? (I deo)

Kako podesiti ruter

Kao što svako ko je ikada kupio novi računar zna, postoji više podešavanja od prostog povezivanja i uključivanja. Isto važi i za Vaš kućni ruter. Kako je sve veći broj uređaja u stanju da se poveže sa bežičnim (Wi-Fi) mrežama, postavljanje odnosno podešavanje bežičnog rutera je postao ključan korak za praktično svaku kućnu mrežu. Uspostavljanje Wi-Fi mreže će omogućiti tim uređajima da se povežu na internet sa praktično bilo kog mesta u Vašem domu, bez potrebe za gomilom kablova.

Nabavka bežičnog (Wireless) rutera

Ruteri dolaze u raznim oblicima i veličinama, pa je najbolje uporediti karakteristike kako biste pronašli pravi ruter za Vas. Ako imate veću površinu koju je potrebno pokriti ili mnogo zidova odnosno prepreka u Vašem domu biće Vam potreban ruter sa jakim antenama ili sa mogućnošću nadogradnje već postojećih antena. Ako planirate da putem Wi-Fi mreže povezujete više od jednog uređaja koji podržavaju različite Wi-Fi brzine, preporučuje se kupovina rutera sa MiMo funkcijom. U suprotnom, brzina svih uređaja će pasti na najvišu brzinu koju svi trenutno povezani uređaji podržavaju. Npr. ako ruter i laptop podržavaju protok od 300Mbps, a mobilni telefon 150Mbps, brzina svih uređaja će pasti na 150Mbps.

Ruter - prednji panel

Svi moderni ruteri treba da podržavaju IEEE 802.11n bežični standard ili, kraće Wireless-N. Ovo je najrasprostranjeniji standard, nudi dovoljno veliku brzinu i kompatibilan je sa starijim standardima kao što je 802.11g.

Pogledajte ponudu svih bežičnih Wi-Fi rutera >>

 

Povezivanje rutera sa modemom

U suštini, ruteri su uređaji koji omogućavaju deljenje internet konekcije širokog propusnog opsega (kao što je ADSL ili kablovski internet) sa više uređaja. Da biste to uradili, morate da povežete širokopojasni modem sa ruterom.

Isključite Vaš kablovski odnosno ADSL modem pritiskom na taster za isključivanje, ili ga jednostavno isključite iz struje.

Korak 1

Takođe, iskopčajte i mrežni (ethernet) kabl kojim je modem bio povezan sa Vašim računarom. Iskopčajte samo onaj kraj kabla koji je bio priključen u računar. Sada povežite taj deo kabla sa Vašim novim ruterom. Najveći broj rutera ima jedan mrežni ulaz i nekoliko izlaza, pa na poleđini samog rutera potražite izdvojeni priključak sa oznakom WAN ili Internet i priključite kabl. Taj priključak je, u većini slučajeva, izdvojen i posebnom bojom.

Ruter - zadnji panel

Nakon toga, modem i ruter možete priključiti u struju i uključiti ih. Ovo je generalna postavka kablova ukoliko ruter želite da koristite samo za bežično (Wi-Fi) povezivanje, ali se pri podešavanju (koje se mora uraditi nakon prvobitnog povezivanja rutera) ruter mora povezati sa računarom, takođe mrežnim kablom, koji je uglavnom sastavni deo pakovanja rutera. Toj svrsi će poslužiti bilo koji od LAN priključaka na poleđini rutera (obično ih ima 4).

Korak 2

Sada, pomoću računara, možemo pristupiti podešavanjima rutera. Nakon što se podešavanje izvrši, možete isključiti kabl kojim ste povezali računar i ruter, ako je, recimo, u pitanju laptop koji možete kasnije povezati bežično (Wi-Fi), ili ostaviti priključenog, ako je u pitanju stoni (desktop) računar.

 

U sledećem članku ćemo objaviti kako da podesite Vaš Wi-Fi ruter.

Ako želite da vidite više ovakvih vodiča, ostavite nam komentar ili nam pišite na Facebook strani ili Twitter-u.

Tagovi:  ,

Leave a reply

Ivane

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

new era hats 59 fifty north face outlet store new era 5950 low profile columbia outlet black new era 49ers hats new era angels hats cheap new balance 574 new balance 574 new era nfl hats nfl logo cheap new balance 574