Kako da nadogradite (zamenite) grafičku kartu

Kako da nadogradite (zamenite) graficku kartu

Uz uzbudljive igračke naslove koji neprekidno izlaze, možda ćete doći do zaključka da Vaš dobri verni računar polako posustaje u grafičkim performansama tih igara, naročito u broju frejmova. Ako imate problema sa kašnjenjem slike ili pribegavate srednjim ili nižim grafičkim podešavanjima kako biste uopšte igrali tu igru, onda su to jasne indikacije da je vreme za nadogradnju. U velikom broju slučajeva, ne morate da kupujete potpuno novu konfiguraciju kako biste bili u mogućnosti da uživate u najnovijim naslovima.

Verovali ili ne, samo nadogradnja grafičke karte može napraviti svu ratliku na ovom svetu!

Razumljivo je da dešavanja na hardverskoj sceni ne prate baš svi igrači, ili, uostalom, uopšte nisu svesni činjenice da, vrlo lako i jednostavno, mogu nadograditi većinu računarskih komponenti sami. Sve što treba da znate je, kako to da uradite, zbog čega smo ovde da ponudimo pomoć. Provešćemo Vas kroz osnove PC konfiguracije tako da budete informisani sa čime se suočavate i kako da bezbedno nadogradite računar zamenom grafičke karte.

Korak 1: Osnove PC konfiguracije

 • Kućište
  Kućište računara drži sve (hardverske) komponente na okupu tj. na jednom mestu i to je mesto gde se dešava magija. Da biste pristupili komponentama unutar kućišta, možete slobodno ukloniti jednu ili obe bočne stranice i baciti pogled unutra. Preporučljivo je da se prvo uverite da li je računar isključen i da li su iskopčani svi kablovi koji su povezani sa kućištem pre nego što ga otvorite.
 • Komponente unutar kućišta
  Komponente koje ćete videti untar kućišta se razlikuju od konfiguracije do konfiguracije, ali će uglavnom sadržati ove osnovne “sastojke” koji su neophodni za rad računara:

Komponente PC racunara

 1. Matična ploča,
 2. Procesor (CPU),
 3. RAM memorija,
 4. Napajanje (PSU),
 5. Skladištenje podataka (Hard disk – HDD ili SSD),
 6. Grafička karta koja sadrži grafički procesor – GPU*,
 7. Kablovi. Puno kablova.

*Ovo je opciono, jer neke konfiguracije imaju “integrisanu” grafiku što znači da se GPU nalazi unutar procesora.

 • PCI Express slotovi na matičnoj ploči
  Ovde nećemo nepotrebno ulaziti u detalje, ali ono što je neophodno da shvatite je da je svaka komponenta povezana na matičnu ploču, na ovaj ili onaj način. Diskretna (neintegrisana) grafička karta je skoro uvek povezana sa matičnom pločom putem PCI Express slota (PCI-e). Postoji nekoliko varijatni PCI Express slotova, kao što su x16, x8, x4 i x1. Uvek imajte na umu da grafičku kartu treba postaviti u x16 slot, koji je, fizički gledano, najduži slot.

PCI Express slotovi

Korak 2: Priprema

 • Izaberite i kupite novu grafičku kartu
  Ovo jeste najočiglednije, ali budite sigurni da kupite grafičku kartu koja će biti u stanju da pokrene igre koje želite da igrate. Za više informacija obratite se prodavcu, a kompletnu ponudu modela pogledajte ovde.
 • Alat
  Iako je PC “digitalni uređaj”, zamena bilo koje komponente će i dalje zahtevati da odete “ispod haube” i fizički zamenite nešto. Za nadogradnju grafičke karte potreban je samo krstasti šrafciger.
 • Deinstaliranje drajvera stare grafičke karte
  Pre nego što i fizički zamenite grafičku kartu, veoma je važno da uklonite i njene drajvere (upravljački program). U principu to je softver koji komunicira sa grafičkom kartom. Proverite da li je Vaša stara grafička karta zasnovana na AMD/ATI ili NVIDIA čipsetu , a zatim uklonite stare drajvere isto kao što deinstalirate bilo koji drugi program.

Alat i deinstaliranje drajvera stare grafičke karte

 • Isključite računar, izvucite sve kablove
  Nakon što ste uspešno deinstalirali stare drajvere i isključili računar, proverite da li ste izvukli sve kablove koji su priključeni na kućište. Većina napajanja ima ručni I/0 prekidač na poleđini kućišta pa se uverite da isti bude postavljen na 0. Zatim izvucite kabl za napajanje sa zadnje strane.

Korak 3: Zamena grafičke karte

 • Odvrnuti šraf(ove) na slotu
  Po pravilu, grafička karta nije samo priključena na PCI Express slot na matičnoj ploči, već je i osigurana šrafovima na poleđini kućišta. U zavisnosti od toga koliko je velika grafička karta, biće pričvršćena sa jednim ili dva šrafa (vrlo retko tri). Sa otvorenom stranicom kućišta trebali biste jasno da uočite srafove i pristupite im. Kako biste mogli da uzvadite grafičku kartu, uklonite šrafove držeći ih na mestu.

Zamena grafičke karte

 • Izvucite naponske kablove
  Što je grafička karta moćnija, to je potrebno više snage odnosno struje za napajanje. To znači da mnoge grafičke karte poseduju odvojene naponske priključke od 6 ili 8 pinova koji se nalaze na vrhu kartice. Ako Vaša star karta ima jedan ili više ovakvih kablova koji su na nju priključeni, obavezno ih izvucite pre nego što izvadite samu kartu.
 • Izbacite staru, ubacite novu
  Nakon što je stara karta isključena i više nije šrafovima pričvršćena za kućište, možete lagano da, sklopku koja se nalazi na kraju PCI Express slota, pritisnete na dole i time oslobodite grafičku kartu koju sada možete izvaditi iz kućišta. Sada možete ubaciti novu grafičku kartu u taj isti slot, dok ista sklopka ne “klikne” i ponoviti celu proceduru unazad: prvo prčvrstite kartu šrafovima za kućište pa povežite sa dodatnim naponskim kablovima, ako je to potrebno.

Korak 4: Završni deo

 • Ponovo sastavite računar
  Nakon zamene grafičke karte, došlo je vreme da se ponovo sastavi računar na isti način kao što je rastavljen i isključen, samo u suprotnom smeru. Ipak, kada startujete računar po prvi put možda je dobro da ostavite otvorenu bočnu stranicu kućišta. To će Vam omogućiti da vidite da li se ventilatori na novoj grafičkoj karti okreću kada pokrenete računar.
 • Uključite Vaš PC
  Kada se uverite da je sve ispravno priključeno, pritisnite taster za uključivanje računara i gledate pažljivo šta se dalje dešava. Ako monitor prikazuje informacije koje obično prikazuje kada uključite računar – to je dobar znak! Pustite da se učita operativni sistem pre sledećeg koraka.
  Ukoliko se računar ne pokrene ili monitor ne prikazuje ništa, ponovo proverite da li su svi kablovi pravilno priključeni i da je monitor uključen. Ako se problem i dalje javlja, to bi moglo da ukaže na problem sa novom grafičkom kartom pa se obratite korisničkoj podršci.

Preuzmite i instalirajte najnovije drajvere

 • Preuzmite i instalirajte najnovije drajvere
  Ako je sve prošlo po planu, operativni sistem će se učitati i prikazaće Vaš desktop. Pre nego što započnete svoju omiljenu igru i uverite se kako nova grafička radi, potrebno je prvo preuzeti najnovije drajvere, bilo od AMD-a ili NVIDIA-e u zavisnoti od čipseta na samoj karti. Nakon što izaberete i instalirajte najnovije dravere, spremni ste za pokret i uživanje u omiljenim naslovima!

 

Ako želite da vidite više ovakvih vodiča, ostavite nam komentar ili nam pišite na Facebook strani ili Twitter-u.

U međuvremenu, pogledajte kompletnu ponudu grafičkih karti >>

Leave a reply

Ivane

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

new era hats 59 fifty north face outlet store new era 5950 low profile columbia outlet black new era 49ers hats new era angels hats cheap new balance 574 new balance 574 new era nfl hats nfl logo cheap new balance 574