Kada napraviti image, a kada klonirati disk?

Kloniranje ili image hard diska

Često se javlja pitanje kako je najbolje kopirati sve sa hard diska. Da li ga treba klonirati ili napraviti njegovu “sliku” (image)?

Kloniranje kopira kompletan sadržaj jednog hard diska: sve podatke, particije i sve osnovne podatke o strukturi (particione tabele, Master Boot Record – MBR itd.) na drugi hard disk – jednostavan i direktan duplikat. Pravljenje slike odnosno imidža kopira sve to na jednu, veoma veliku datoteku na drugom disku. Nakon toga možete da vratite taj imidž nazad na postojeći ili na novi disk.

Ove dve tehnike se obično koriste za pravljenje rezervne kopije diska (backup) ili u slučaju nadogradnje na brži ili disk većeg kapaciteta. Obe tehnike će vrlo dobro funkcionisati za svaki od ovih poslova, s tim što pravljenje imidža ima više smisla za bekap, dok je kloniranje najjednostavniji izbor u slučaju nadogradnje diska.

Pri pravljenju imidža možete staviti nekoliko rezervnih kopija na jedan disk, ukoliko je dovoljno velikog kapaciteta, dok pri kloniranju možete napraviti samo jednu kopiju – disk na disk.

Kloniranje ili pravljenje image hard diska

Ipak, postoji jedna prednost pravljenja bekapa kloniranjem diska: ukoliko Vaš glavni disk otkaže možete ga zameniti kloniranim diskom i nastaviti sa radom gotovo odmah. Pri pravljenju imidža, morali biste da imate treći disk i vratite bekap na njega.

U slučaju da zaista želite da budete spremni za brzu zamenu u slučaju otkaza diska i spremni ste da posvetite ceo jedan disk toj svrsi, bilo bi bolje da tva dva diska (glavni i rezervni) postavite u RAID 1 režim rada. Na taj način, rezervi diska će u svakom trenutku biti potpuno ažuran sa glavnim diskom.

Mnogi će pitati zašto samo ne urade copy/paste sa jednog diska na drugi? I to je u redu, ali za diskove sa kojih se ne pokreće operativni sistem (za diskove koji nisu butabilni). Operativni sistem i celokupnu strukturu ne možete tek tako kopirati. Ako se na disku koji želite da kopirate nalazi operativni sistem onda samo kloniranje ili pravljenje imidža može napraviti pouzdanu radnu kopiju.

Bekap podataka

Ako prelazite na novi disk, kloniranje predstavlja jednostavnije rešenje, jer predstavlja samo jedan korak. Priključite novi disk, bilo unutar kućišta ili pomoću USB / SATA adaptera, pokrenete softver za kloniranje i to je to. Pravljenje imidža, s druge strane, zahteva od Vas da sve to uradite dva puta.

Pomenućemo samo neke od najpoznatijih besplatnih alata za kloniranje i pravljenje imidža diskova: AOMEI Backupper, EaseUS Todo Backup Free, Clonezilla

 

Ako želite da vidite više ovakvih vodiča, ostavite nam komentar ili nam pišite na Facebook strani ili Twitter-u.

U međuvremenu, pogledajte ponudu hard diskova na adresi:

http://www.list.rs/katalog/45/Hard-diskovi/

Leave a reply

Ivane

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

new era hats 59 fifty north face outlet store new era 5950 low profile columbia outlet black new era 49ers hats new era angels hats cheap new balance 574 new balance 574 new era nfl hats nfl logo cheap new balance 574