Da li je format matične ploče bitan?

Formati matičnih ploča

Matična ploča je glavna komponenta računara – deo kompjutera na koji se priključuju odnosno kače sve bitne elektronske komponente. Matična ploča pruža kako napajanje tako i međusobnu komunikaciju (između tazličitih komponenti). Procesor, memorija (RAM), grafička karta, zvučna karta, mrežna karta – povezani su direktno na matičnu ploču. Matična ploča takođe kontroliše hard diskove, SSD-ove, ventilatore i USB periferije. Nije teško zaključiti koliko je važno pronaći pravu matičnu ploču – onu koja će tačno odgovarati Vašim potrebama. Srećom, raznovrsnost modela matičnih ploča na tržištu je jedna od prednosti ove komponente.

Zašto je format matične ploče bitan?

Izbor prave matične ploče koja će činiti osnovu Vašeg računara može biti veliki izazov. Postoje alatke kao što je Konfigurator koje Vam mogu reći koje komponente su međusobno kompatibilne. Međutim, ono što Vam takvi alati ne mogu reći je koja matična ploča najbolje odgovara Vašim konkretnim potrebama. Srećom, najveći broj matičnih ploča podržavaju jedan od nekoliko različitih industrijskih standarda, koji su, prvenstveno, zasnovani na karakteristikama koje, na kraju krajeva, određuje fizička veličina. Ovi standardi se primenjuju bez obzira na to da li koristite, recimo, Intel ili AMD procesor, ali ćete morati da proverite da li je matična ploča kompatibilna sa procesorom i da li iskorišćava sve prednosti procesora koji ste odabrali.

Formati matičnih ploča

ATX

ATX (Advanced Technology Extended) predstavlja najpopularniji standard matičnih ploča. Pod matičnim pločama pune ATX veličine se podrazumevaju one koje imaju do 7 slotova za proširenje (bilo PCI Express ili PCI). Slotovi su potrebni za komponente kao što su grafičke karte, zvučne karte i razni kontroleri odnosno dodatne kartice. One takođe obezbeđuju do 8 slotova za RAM memoriju. Ovakve ploče se obično ugrađuju u Midi Tower ATX kućišta, mada im ugradnja u Big Tower (Full Tower) pruža prostor za dodatne grafičke karte i opreme za hlađenje (veći broj ventilatora, vodeno hlađenje itd.).

microATX

Razlika između microATX i ATX matičnih ploča uglavnom leži u manjem broju dostupnih slotova za proširenje. Kod njih se taj broj kreće do najviše 4 slota, pa su microATX ploče uvek “kraće” po dimenzijama od ATX ploča. Namenjene su ugradnji u manja kućišta, radi zauzumanja manjeg prostora, pa se u najvećem broju slučajeva koriste za računare kojima nije potrebna prevelika snaga, mada to ne važi kao opšte pravilo. Uglavnom imaju i manji broj slotova za RAM memoriju (do 4) i manji broj ostalih priključaka (USB, SATA itd.).

Mini-ITX

Ako Vam je potreban zaista mali računar onda je Mini-ITX pravi format za Vas. Ove matične ploče se prvenstveno koriste u konfiguracija kompaktnog formata gde se ceo računar mora uklopiti u neki kabinet, držati na polici ili biti prenosiv, s vremena na vreme. Tipična upotreba uključuje i kompjuter namenjem kućnom bioskopu (HTPC) gde niska potrošnja energije znači i manju buku ventilatora. Što se tiče slotova za prošitenje, Mini-ITX ploče uglavnom podržavaju samo 1 slot. Napajanje tog računara takođe mora biti manje od standardnog ATX formata.

Formati matičnih ploča

EATX

S druge strane, ako Vam prostor ne predstavlja problem a brinete o performansama i tome koliko je sistem fleksibilan i nadogradiv, onda potražite EATX format. “E” u nazivu stoji za “Extended” ATX format, odnosno, ploča “produženog formata”. Generalno, matične ploče ovog formata se koriste u računarima vrhunskih performansi, kako za igranje, tako i za radne stanice ili servere. Iako su iste visine kao ATX ploče, širina je za oko 9cm veća. Ovaj dodatni prostor je uglavnom predviđen za drugi procesor, ali su takođe dostupni i modeli sa jednim procesorom. EATX matične ploče se najudobnije “osećaju” u Full Tower kučištima, mada ima i Midi Tower modela koji su prilagođeni EATX formatu uz manje ili više problema sa prostorom (za kablove).

Još neke opcije

Postoje još neki standardi matičnih ploča koji su još veći (XL-ATX) i manji (Pico-ITX, Nano-ITX), ali su oni mnogo ređi od prethodno opisanih. Ako tražite novu matičnu ploču, sva je verovatnoća da će format biti jedan od gorenavedenih.

Šta Vi misilte? Da li postoje neke osobine zbog kojih možete posegnuti za pločom neuobičajenog formata? Da li preferirate veće ploče sa više funkcija i performansi ili manje koje su tiše i efikasnije?

 

Ako želite da vidite više ovakvih vodiča, ostavite nam komentar ili nam pišite na Facebook strani ili Twitter-u.

U međuvremenu, pogledajte kompletnu ponudu matičnih ploča >>

Tagovi:  

Leave a reply

Ivane

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

new era hats 59 fifty north face outlet store new era 5950 low profile columbia outlet black new era 49ers hats new era angels hats cheap new balance 574 new balance 574 new era nfl hats nfl logo cheap new balance 574