4K (Ultra HD) monitori – sve što treba da znate o ovim ekranima

Monitori 4K rezolucije

Došlo je vreme (konačno!) da se ozbiljnije pozabavimo 4K ekranima odnosno monitorima. Prve serije ovih monitora nisu imale sasvim idealne osobine: neki modeli su imali niske stope osvežavanja, dok su drugi bili nešto teži za podešavanje kako bi radili kako treba. Danas je mnogo bolja situacija, ali opet, prebacivanje na 4K ekrane zahteva određeno planiranje: od tipa kabla do toga koje aplikacije (programe) najviše korisitite – sve to može imati veliki uticaj na Vaše iskustvo.

 

4K (Ultra HD) rezolucija

Prva i najbitnija osobina 4K (Ultra HD) monitora je ta što prikazuju veeeliki broj piksela. Full HD ekrani imaju rezoluciju od 1.920 x 1.080 piksela što predstavlja ukupan broj od oko 2.1 Megapiksela. Međutim, tipičan 4K ekran ima rezoluciju od 3.840 x 2.160 piksela odnosno ukupan broj od oko 8.3 Megapiksela – što je četvorostruko veća razolucija odnosno 4 puta više piksela na ekranu od Full HD monitora. S obzirom na to da su sve druge stvari ostale manje-više jednake, 4K monitori su u stanju da prikažu mnogo oštriju sliku od Full HD monitora.

4K (Ultra HD) rezolucija nasuprot Full HD rezoluciji

4K monitor ima 4 puta veći broj piksela od Full HD (1080p) monitora, što rezultuje u daleko oštrijoj slici na ekranu.

 

Ovako veća rezolucija takođe pruža mogućnost korisnicima da vide i izmene fotografije od 8 Megapiksela i 4K sadržaj u uzvornim rezolucijama odnosno bez skaliranja. Ovo nije velika stvar za većinu korisnika ali za kreativne profesionalce rad sa neskaliranim slikama predstavlja uzbudljivo iskustvo.

U većini slučajeva, pokretanje 4K monitora odnosno svih njegovih piksela na ekranu neće biti problem u svakodnevnim kompjuterskim zadacima kao što su pretraživanje weba ili rad u Office aplikacijama, čak i sa današnjim integrisanim grafičkim rešenjima. U nekim scenarijima, međutim, svi ti pikseli mogu predstavljati potencijalan problem. Gejmerima (igračima) će biti neophodna moćna grafička karta (ili grafičke karte) kako bi bio postignut igriv broj frejmova u 4K rezoluciji.

 

Kablovi

DisplayPort kabl

Iako su DisplayPort kablovi često obeleženi verzijama kao što su 1.1 ili 1.2, svi sertifikovani DisplayPort kablovi su projektovani tako da odgovaraju svim monitorima koji imaju DisplayPort priključak. Odabir sertifikovanog DisplayPort kabla bi trebalo da obezbedi odgovarajuću kompatibilnost i ukupno najbolje iskustvo. Nažalost, postoji veliki broj nesertifikovanih DisplayPort kablova – a neki su čak i u pakovanju monitora velikih i poznatih proizvođača. Nesertifikovani kablovi mogu imati defekt koji bi mogao da izazove razne vrste problema. Ukoliko Vaš novi 4K monitor počne da ispoljava neke od problema, prva stvar koju treba da uradite je da isprobate novi, sertifikovani DisplayPort kabl.

HDMI je nešto problematičniji: dok neki 4K monitori poseduju HDMI priključak, verzija HDMI standarda podržana od strane većine grafičkih karti – HDMI 1.4 “zakucava” 4K rezoluciju na traljavih 30Hz. Novija, HDMI 2.0 specifikacija podržava punih 60Hz u 4K rezoluciji, pod pretpostavkom da taj standard podržavaju i monitor i grafička karta. Sve u svemu, u ovom trenutku je 4K monitor jednostavnije i praktičnije povezati putem DisplayPort kabla.

 

Prikaz 4K rezolucije u operativnom sistemu

Još jedna velika stavka u podešavanjima 4K monitora je desktop ili DPI skaliranje u okviru (Windows) operativnog sistema. Gustina piksela praktično svih 4K monitora (bez obzira na dijagonalu) je toliko velika (i pikseli su toliko mali) da ikonice i tekst na ekranu izgledaju neverovatno sitno, kada se koristi (podrazumevano) skaliranje od 100%. Podizanje DPI skaliranja u operativnom sistemu može da poveća veličinu prozora aplikacija odnosno programa i njihovih menija za lakše čitanje odnosno upotrebu.

4K skaliranje u Windowsu

Podešavanja za skaliranje u Windows-u.

 

Nažalost, ne skaliraju se sve aplikacije pravilno kada je povećan nivo DPI skaliranja: neke aplikacije mogu izgledati mutno, dok druge ostaju male odnosno sitne, a neke ne prikazuju ispravno sve elemente interfejsa. Microsoft je uložio značajne napore da popravi probleme sa skaliranjem i unapredi taj segment u operativnom sistemu Windows. Takođe je izvršio pritisak na programere da poprave svoje aplikacije, ali su neki problemi ostali i do danas.

Dakle, pre nego što nabavite 4K monitor uradite svoj domaći zadatak i proverite da li neka od Vaših najčešće korošćenih aplikacija ima problema na ekranima visokih rezolucija odnosno velikom gustinom piksela.

 

Ako želite da vidite više ovakvih vodiča, ostavite nam komentar ili nam pišite na Facebook strani ili Twitter-u.

U međuvremenu, pogledajte kompletnu ponudu 4K monitora >>

Leave a reply

Ivane

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

new era hats 59 fifty north face outlet store new era 5950 low profile columbia outlet black new era 49ers hats new era angels hats cheap new balance 574 new balance 574 new era nfl hats nfl logo cheap new balance 574